Масмедиите


Категория на документа: Други


Масмедиите достигат почти до всеки дом и работно място, като заливат гражданите с голямо количество съобщения, отколкото те могат да приемат. От друга страна, публичните медии имат относително фиксирани възможности: те не могат да поберат всички съобщения, предназначени за тях. Получателите също имат ограничени време и внимание. Масмедиите съставляват ключов компонент от националната публична информационна система.
Вестниците са движеща сила в обществото. Силата на пресата идва от това, че тя разпространява информация и обхваща теми които са важни за публиките.Неделният вестник обикновено предполага по-обстоен, интензивен и спокоен прочит от ежедневника. В него се поместват големи материали, истории, които нямат времеви елемент - нещо, което е типично за списанията. Вестниците имат специализирани журналисти, които покриват събитията в сферата на околната среда, здравеопазването, науката, международните взаимоотношения, бизнеса и др.
Радиото днес радиото играе важна и проникваща роля в информационната с-ма. Това е мобилна медия и притежава голяма гъвкавост, която никоя друга медия няма. Дискусионните предавания и телефонните интервюта, които се фокусират върху спорни проблеми и въпроси, станаха много популярни и имат почти ненаситен апетит към гости, които могат да споделят своето съобщение - още по-добре, ако е спорно. Радио новините трябва да бъдат осведомяващи, разговорни кратки и най-вече точни. Прогнозата за времето е една от най слушаните новини по радиоефира. Телевизията Това е средството което използва печатното слово, говоримата реч, движещи се образи, музика, цветове, анимация съчетани в едно съобщение. Днешният брой на кабелните канали дава на зрителите повече възможности, отколкото те могат да използват. Телевизията е основен източник за информация и забавление. Телевизията формира отношението на гражданите към поведението на публичните институции и набляга на безпристрастната, независима природа на заобикалящата ни среда. Успехът или провалът на дадена програма се определя от нейния рейтинг и количеството реклами които може да привлече.
Информационни агенции и новинарски синдикати. Информационните агенции са един от най-икономичните и ефективни начини за набавяне на истории, към които има висок читателски интерес. Публичността, която изтича по компютъра в редакцията на вестника или като копие на принтера, вече не е публичност. Тя се превръща в новина. Една добре написана история в информационната мрежа може да достигне до читателите на вестници, радиослушателите и телевизионните зрители в цялата страна. Всяка една от тези два вида информационни агенции има национален, регионален и областен (общински) филиал. Подобно на информационните мрежи разпространяването на една новина или снимка чрез синдикатите увеличава шансовете за публикуване или излъчване от другите медии и подсилва приемането от страна на работещите в медиите. Повечето синдикати разпространяват авторски статии. Кабелна телевизия- предлагат се услуги по кабелната телевизия като пазаруване и банкови операции, информационни бази данни и връзка за спешни случаи с полицията и противопожарната служба. Системите видеотекст и телетекст дават възможност на потребителите да имат достъп до банковите си сметки, реклами и друг вид информация за продукти и услуги, както и достъп до информационни бази данни и библиотеки.Чрез видео-текста зрителите се свързват директно с централен компютър посредством домашни терминали, които позволяват на зрителя да получи или изпрати информация.Работа с медиите-Знанията свързани с медиите- познаването на работата на всяка отделна медиа,създаването на адекватни съобщения,както и привличането на вниманието на аудиториите им,е основно задължение за много специалисти по ПР.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Масмедиите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.