Мастербачи


Категория на документа: Други


Курсова работа на тема:

I.

1. Същност - Какво е мастербач ? Както някои от вас знаят, пластмасата е прозрачна или по-точно безцветна и за да се оцвети дадено пластмасово изделиe се използва специална боя за пластмаса, която се нарича мастербач.

2. Самият мастербач се състои от четери важни съставки :

* Пигмент - Като цяло пигмените се делят на две групи - органични цветни пигменти като фталоцианиново зелен и неорганични цветни пигменти като окислен железен червен оксид.

* Дисперсанти (разтворители) - Дисперсантите се изпозлват главно, за да направят повърхността на пигмента влажна, което помага при по-нататъчното разпръскване на пигмента и стабилизирането на смолата Те трябва да имат добра съвместимост със смолата, за да не влошават качеството на оцветяването.

* Носител- Носителят е това което задържа другите съставки заедно и придава формата на гранула на мастербачите. Той може да бъде LDPE (полиетилен с ниска плътност), HDPE (полиетилен с висока плътност), PP (полипропилен) ,PS (полистирол) , EVA, Resin (смола), най-използваният носител LLDPE (линеен полиетилен с ниска плътност ) и други , в зависимост от това, за каква пластмаса ще се използва мастербачът.

* Добавки - Това са химични вещества които спомагат за придобиването на определени физико-механични и други качества като устойчивост на светлина, забавяне на стареенето, приплъзгващи качества, и други.

3. Видовете мастербачи се разделят на : бели, черни, цветни, пълнители и адитиви.

* Бели- Белият мастербач се произвежда най-вече от Tio2 (титаниев диоксид ), който бива или рутилен или анатазен. TiO2 е най-добрият избелител, но съществуват и по-евтини като литофон, калциев карбонат и други които се използват самостоятелно или в комбинация с титаниевият диоксид за да се понижи цената на мастербача. Използването само на TiO2 дава най-добри резултати при оцветяването на детайлите. Най-доброто оцветяване в индустрията се постига с мастербачи с 75-80% съдържание на TiO2 ( за полиетиленов носител ). За индустриални продукти е по-добре да се използват мастербачи с по- малко съдържание на TiO2.

* Черни - Пигментът за изработването на черните мастербачи е "Carbon black" или тнр. "сажди". Максималното влагане на "саждите" в полиетиленовият носител е 50% ;

* Цветни- Цветните мастербачи са различни видове в зависимост от естеството на преработка. Видовете биват : непрозрачен, прозрачен, полупрозрачен, със специални ефекти и други. За изработката им се изпозлват TiO2, органични и неорганични пигменти, бои, адитиви и други в зависимост от носителят им;

* Пълнители - Пълнителите са обикновено комбинация от талк, калциев карбонат и полиетиленов носител ( LLDPE или LDPE ) или на полипропиленов носител. Те се използват заради по-евтината си цена и в някои случаи заради качествата си на анти фибрилант и други такива;

* Адитиви те могат да бъдат : Slip Masterbatches ,Anti-block Masterbatches, Polymer Processing Aid Masterbatches, Anti-static Masterbatches, UV Stabiliser Masterbatches, Nucleating & Clarifying Agent Masterbatches; Anti-Warp Masterbatches, Chemical Foaming Agent Masterbatches, Anti-sink Masterbatches Antimicrobial Masterbatches, Foam Nucleators, Anti-fogging Masterbatches, Heat stabilizers; Flame Retardant , Stiffening Agents, Anti-oxidants, Optical brighteners, Anti-Counterfeiting, Chain Extenders, Solar Heat Reflection, Infrared Masterbatches;

II. Фирмата Prayag Polytech PVT LTD поставя началото си през 1996 година в Ню Делхи, Индия като продажбите и нарастват 50% годишно през последните пет години. Prayag днес, е лидер и технически най-напреднал производител на мастербачи в Индия.

Компанията напредва с всеки ден благодарение на изследователският си отдел, които постоянно работят върху изработването на нови продукти, с които да се задоволи търсенето на пазара. Фирмата предлага широк асортимент от мастербачи за различни апликации като започнем от най-специфичните като Синтетични влакна (нетъкан текстил, торф), Монопигментни концентрати ( SPC/ MOC), CPP, BOPP и други, което я прави един от големите и разбиращи от материята играчи на пазара на мастербачи.

Трите фабрики на Prayag в Bhiwadi, Rajasthan India, имат производство равно на 50, 000 МТ годишно и още няколко такива линии специално за цветове осигуряват бързи доставки, реагиране за минимално време и приспособимост на пазара.

Фокусирането върху качеството, постоянството, конкурентни цени, безкомпромисно обслужване, помага на фирмата да остави своята следа на всички континенти с настоящите си партньори в 80 страни като ежедневно клиентите и се увеличават. В резултат на това, в момента 80% от приходите на фирмата са от износ. Обслужването на всички тези клиенти се осъществява чрез наемане транспортни агенции като товарите се пращат по камиони, или по море чрез контейнеровози като стоката е подредена на палети по 50 торби по 25 килограма. За по-спешни доставки фирмата има опит и в пращането на пратки по самолет или използва куриери като "DHL".

Със опитът си в изработването на повече от 10000 нюанса, Prayag е придобила несравнимата способност да обслужва всички претенции на клиентите си с огромна прецизност и точност. Prayag също така е способна да обслужва с мастербачи производители на почти всички полимерни продукти като PE, PET, HIPS, GPPS, Nylon 66, Eva и т. н.

Prayag предлага пълна гама от продукти за всички големи апликации като хранителни и индустриални опаковки, текстил, домашни потреби, земеделие , здравеопазване и други .

Както всяка фирма и тази има предимства и недостатъци. Главните недостатъци на фирмата са: специализирането в изработката на черни, бели и цветни мастербачи което прави фирмата, не толкова конкурентна с добавките си; Макар и работеща по всички стандарти не трябва да забравяме, че Prayag е производител от третия свят , не от Европа или Америка което отблъсква една част от потенциалните клиенти на фирмата, макар и продуктите и да не отстъпват по качество и цена на европейските или американските продукти.

Компанията има сертификат ISO 9001:2008 от "Joint Accredition System of Australia and New Zealand (JAS- ANZ)" , награждавана с златено отличие за "Highest CAGR during 2008-2011" в износът на Мастербачи, награждавана е за "Top exporter of Masterbatches from India" като най-голям износител на стоки от Индия за 2011-12 и 2012-13 от "Plex Council" . Първата и единствена до сега наградена компания за производство на мастербачи наградена от правителството на Индия с титла "Trading House".

III. За да осъществят своето производство, фирма Prayag набавя основните си суровини от цял свят. В следващите няколко реда, ще ви представим кратък списък със суровините и фирмите от които си ги набавят.

1. Бяло или Титаниев диоксид (Titanium dioxide- Tio2) се купуват от фирми "Huntsman pigments" и "Precolor" в Украйна.
* "Huntsman pigments" е част от компанията "Huntsman" която има над 12 000 работници из целият свят. Само за 2012г. има приходи от над $ 11 милиарда. Компанията е носител на няколко награди , водещ световен производител на специализирани пигменти титанов диоксид. Те доставят предимно белота , яркост и непрозрачност до широк спектър от продукти.Техните експерти са създали световни марки , които включват TIOXIDE (r) пигмент титанов диоксид , носител на няколко награди DELTIO (r) пигмент титанов диоксид свободен поток и нашата най-новата иновация , Altiris (r) инфрачервена отразяваща пигмент.

Huntsman купува сграда от 54 000 кв. фута високо качество, което ще включва модерни офиси строени по предназначение, и създаване на нова иновативна лаборатория от 31 000 кв. фута
* "Precolor" е собственик на производителят на титаниев диоксид- "Precheza", който е със седалище в Преров- Чехия. Има повече от 100-годишна традиция, особено в рамките на производството на неорганични химически продукти. Това е най-големият производител и доставчик на неорганични пигменти в Чешката република. Фабриката е част от "Agrofert Holding". Tя е една от най-модрерните в света и спазва всички стандарти за опазване на околната среда.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Мастербачи 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.