Медийна музика. Музиката в рекламата


Категория на документа: ДругиКурсова работа

по

Медийна музика

на тема:

Музиката в рекламата

Изготвил:

Ръководител: доц. д-р В. Димов

София 2012

Музиката в рекламата

Mузиката е навлязла в живота на съвременния човек, навлязла до такава степен, че е част от него, от стила му и от мисленето му. Почти немислим би бил светът без нея, бих казала сив и скучен, без картините и образите, които музиката създава за нас. Тя е като отражение на човека, негов идентификатор, като огледало на света и като душа на певеца или композитора. Средството, чрез което получаваме музика са медиите. Голям процент от тях са рекламите, чиито фон обезателно е обрисуван с мелодия, която допълнително подсилва основната цел на видео материала или по-точно промотирането на даден продукт.

Сферите на музиката са три- фолк, арт и поп. Всички те присъстват в рекламите. Много често хората успяват да се досетят за продукта, благодарение на запомнящата се песен. Задаваният въпрос е в много случаи е " Как се казваше песента от..? " Добра комбинация е когато визуалното запомняне е допълнено по перфектен начин от звуковото и по този начин се постига отличен завършек на рекламния клип. Музиката внася настроение и наслада , остава за дълго в съзнанието ни и по този начин създава желанието да купим рекламирания продукт.

Телевизионните реклами се превърнаха в източник на преоткриване на нова музика. Някои от най-известните композитори и музиканти са използвани в клипове за различни продукти и услуги. В един момент се оказва, че музиката работи много повече за марката, отколкото непрестанното натрапване за ползите, които ще получи човек, купувайки продукта. Ако пък тя е съчетана и с перфектно реализиран клип, със сигурност ще бъде забелязан . А защо тя ни въздейства толкова положително? Защото:Музиката се запомня и оставя трайна следа в съзнанието ни, много повече отколкото каквото и да било друго. Музиката пренася емоция. Музиката има характер.Музиката не омръзва и не оставя чувството на досада, когато бъде изгледан един рекламен клип повече от няколко пъти.

В българските реклами най- често забелязваме използването на фолк музика. Подходящи примери за това са продукти, символизиращи българската култура и традиция- баницата, ракията, луканки, суджуци и друг вид мезета, киселото мляко .

Рекламата на " Баница фамилия" съчетава характерни черти на българския народ- носиите, в които са облечени трите баби, песента, която пеят и начина по който приготвят баницата. Мотото е следното " Вита баница " Фамилия" пренася автентичния вкус на селската баница във Вашия дом",а бабите припяват " Сама си става, винаги става". Забавна и отпускаща, пресъздава облика на традиционната българска кухня и кара човек да му се дояде, т.е. да отиде да си купи и да си направи точно като българските баби- бързо, лесно и вкусно.

Рекламата за киселото мляко " На баба " е друг пример за използването на фолк музиката и подсиления ефект чрез нея. Бабата разказва на своето внуче как се запознава с дядо й, връща се в миналото, на чийто фон звучи народна музика, момата е в носия, в традиционна българска къща, приготвя киселото мляко и в този момент се появява кукера, нейният любим и всъщност дядото на момиченцето. Без музиката пренасянето на този момент щеше да е недостоверен, нямаше да има такъв автентичен и запомнящ се ефект.

Такъв тип реклами служат и за припомняне на традициите, обичаите и чертите на българския народ. Освен с правенето на баница и кисело мляко, ние се характеризираме и с друго качество- пиенето на ракия. Рекламата на " Карнобатска ракия" е малко по- различна, става въпрос за пренесените български традиции в Шотландия чрез ракията. Народна музика звучи и шотландци играят хоро на върха на планината, в края на рекламата се съобщава, че новата реколта на " Винпром " Карнобат" е вече и в Шотландия и задължителния надпис " Made in Bulgaria". Рекламата може да бъде разглеждана и като двустранна- от една страна реклама на ракията и от друга начина на популяризиране на България.

Фолклорен мотив откриваме и в рекламата на балканска скара " Леки" . Звученето на фолклорна музика е в момента, в който репортер започва да разпитва един дядо и една баба за тайните на българската кайма, отново е пресъздаден българският дух и акцентът е в добре пазената рецепта, която е разкрита и времето се разваля. Мотото е ,че " Балканът пази своите тайни" , метафорично е казано, че България пази и обича своите традиции. В рекламата на македонска наденица " Леки" също се долавя фолклорно звучене и връщане в историята на България, " в далечната 1902", специалната българска рецепта отново е в култ, уникална е и българинът " ке умре за нея". По- новият вариант е също толкова автентичен и характерен за българската култура, видеото и народната музика се допълват, носят един забавен и запомнящ се отенък.

Фолклорна музика откриваме и в една от рекламите на магазин за мобилни услуги. Става въпрос за " Хенди" и за предлаганият от тях нов телефон Sony X-peria X8 track ID, чието промотиране се реализира благодарение на три баби,облечени в носии, които пеят народна музика, а един представителен български дядо тупа на огромен барабан. Новият модел е с иновации за слушане на музика и точно заради това е избраният модел на музикална фолклорна реклама.

Освен фолклорна музика в рекламите могат да се чуят и песни от другите две сфери- от арт и поп. Рекламата на Мтел с песента на Колби- Кайлат е един добър пример за това, чрез нея се популяризира, както мобилния оператор, така и песента, която до този момент в България не беше позната. Песента е изключително нежна и отпускаща, пренася в един друг свят- на доброто и хармоничните отношения между хората, прави рекламата обичана и запомняща се. Подобен и случаят с рекламата на другия мобилен оператор, а именно на Глобул, в която е използвана песента на Лиса Митчел- Неополитан дриймс.

Световноизвестните марки залагат на класическата музика и съвсем финното и небрежното показване на продукта. Някои от примерите са Ауди, Мерцедес, Сони, Левис, БМВ и повечето марки автомобили. Впечатляващ синхрон между аудио и видео постига рекламата на Сони Бравиа и увертюра от операта " Крадливата сврака", показно за добрата работа на истински професионалисти в маркетинговия бранш.

Като друг пример за популяризирането на песен може да се даде Leftfield "Afro-left", от въртяната преди може би повече от десет години реклама на Загорка. Благодарение на тази реклама песента достига огромна слушаемост в България и е наричана парчето на Загорка. Друг интересен факт е, че Leftfield пускат тази песен две-три години преди това, но тогава в България никой не я забелязва, а рекламата след това я прави изключително популярна. Самата мелодия отлично пасва на рекламната концепция. Тя е клубна, динамична и точно в "десятката" за видео което показва млади хора, забавляващи се в нощен клуб с лъскава атмосфера, добре издържан лайфстайл имидж и мото "емоцията на нощта". Още един плюс е, че по-нестандартната, некомерсиална мелодия допринася за възприемането на марката като по-луксозна. Трябва да се отбележи и сполучливото напасване на видеото и мелодията, постигната е синхронизация между наливането на бирата в чаша и звук от песента който лесно се асоциира с това действие. Без съмнение, тази реклама е увеличила стойността на марката "Загорка" и я затвърждава като предпочитаната марка бира в България.

Conjure Оne - "Tears from moon" от рекламата на минерална вода Банкя е друг пример, който е подходящ и доказва факта, че музиката играе важна роля в популяризирането на продукта. Песента носи нещо мистичнo и силен емоционален заряд, който удачно се връзва с мотото "Банкя" -"извор на живот". Едновременно с това мелодията е и релаксираща, подчертаваща ключовите думи от видеото живот, хармония, пълнота, и красота. По отношение на аудио-видео синхронизацията, припева започва с превръщането на самолет в стотици гълъби и отлитането им, което е основния емоционален момент и заедно с трансформирането на слушалките на момичето в огромни миди символизира природата и живота.

Друг основен акцент, който поставят рекламите е доброто настроение на зрителите, да ги накарат да се усмихнат, да им подарят добро настроение и да отвлекат вниманието им от ежедневието. Това се постига и благодарение на музиката, която често е забавна или е монтиран смешен глас, например бебешки или изкуствено направен. В България голяма популярност до скоро имаше рекламата на тест за бременност " Шуър чек" , в която няколко мъже пеят весела песен, символизираща забременяването на една жена. В момента подходящ пример е рекламата на верига магазини " Джъмбо" , в която зелено човече пее песничка с изкуствено направен смешен глас, аудиото и видеото са в много добър синхрон, хората са успели със сигурност да запомнят рекламата.

Рекламите на продуктите за деца, като например храни, лакомства, памперси или лекарствени средства са озвучени с приятна детска музика. Подходящ пример е за десертчето " Барни" и пренася децата в свят на житата, млякото и шоколада, благодарение на песничката на мечето Барни.

В заключение, доброто музикално звучене на рекламата е голям плюс, защото изследванията на телевизионните реклами показват, че повечето хора не обръщат внимание на рекламите, а правят нещо друго, докато вървят те, но посланията им се запаметяват от слуха в следствие на многократното повтаряне. Слуховото възприятие играе значителна роля за превз емането на потребителя в днешната, прекалено щедра откъм реклами, телевизия. Едно добро музикално оформление може да изиграе ключова роля в запомнянето на рекламата. Чудесна комбинация е когато и видеото , и музиката на рекламата са на високо ниво, тогава ефекта е двоен - визуалното запомняне е допълнено по перфектен начин от звуковото.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Медийна музика. Музиката в рекламата 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.