Медйини аспекти и социални конфликти - цигареният дим - за и против


Категория на документа: Други


СУ "Св. Климент Охридски"
Факултет по журналистика и масова комуникация

КУРСОВА РАБОТА
Дисциплина:
"Медийни аспекти и социални конфликти"

Тема:
Цигареният дим, за и против

Изготвил:
Яна Трайкова, ВО II курс
Фак. № 70528

Цигареният дим, за и против

Конфликтът като понятие е ситуация на антагонистични (противоположни) отношения между хората, които възникват и се развиват вследствие на непримирими техни позиции. Характерно за него е, че е много динамичен и че понякога една малка искра е в състояние да възпламени отношенията. Той е понятие, с което маркираме разликата в интересите, възприета като такава от поне една от страните, в сферата на социалното взаимодействие и имаща като резултат ситуация, където аспирациите на различните страни не могат да бъдат реализирани в еднаква степен. Възниква тогава, когато две или повече страни са убедени в това , че целите на тяхната дейност са несъвместими. Много често конфликтът се разглежда и приема като нежелателно явление, тъй като се свързва с агресията, заплахата, спора и враждебността.

Голяма част от трудовете, посветени на конфликтите, предлагат различни техни класификации. Подходите при класификацията на конфликта, използваните решения и схеми са най-разнообразни.

Класификацията, която се разглежда, се основава на външни признаци на конфликта, а не на съдържателната същност на неговата структура. Конфликтите са класифицират на базата на: формата на проявление на конфликта в определена област на обществената дейност, причините за конфликта, състава на страните - участнички в конфликта, мащаба и продължителността на конфликта, разрешаване на конфликта.

На базата на формата на проявление на конфликта в определена област на обществената дейност, конфликтите се разделят по сферите на тяхното проявление: семейни, социално-битови, икономически и трудови, юридически, етнически, религиозни, военни и междудържавни конфликти и т.н.

За пореден път беше създаден социален конфликт между гражданите и управляващите: Забраната за тютюнопушенето на закрити обществени места.

Тази тема не е конфликтна от скоро, спорове започнаха още с въвеждането на забраната, което се случи на 01.06.2012 г. На нож застанаха хотелиери и ресторантьори срещу управляващи. Едни срещу други се поставиха интересите на бизнеса и здравеопазването. Темата някак затихна през топлите месеци, поради възможността да се пуши на открито, с настъпването на студените месеци обаче, спорът отново се разгорещи.

Ще разгледаме как е отразен проблемът на страниците на вестник "Труд". В периода от 01.10.2013 г. до 14.10.2013 г. са публикувани 20 статии по темата. Ние ще разгледаме само част от тях, тези сметнати за основни и най-информационно наситени.

Ресторантьорите прогнозират по-голямо свиване на оборотите и фалити през зимата, тъй като времето не позволява да се пуши навън. Финансовите затруднения в бранша пък създавали предпоставки правилата да се нарушават. Освен това проверките за пушачи се превърнали в източник на "масова корупция". Както и падането на пълната забрана беше един от ангажиментите на управляващите в защита на малкия и средния бизнес. (в. Труд, 01.10.2013 г.)

Поради силното недоволство от страна на гражданите сред управляващите също се появиха лагери за и против падането на забраната. Депутатите от ГЕРБ са категорично против падането на забраната, докато колегите им от БСП, ДПС и "Атака" са разколебани в позицията си.

Връщането на тютюнопушенето на обществени места и премахването на пречките пред пушенето ще бъдат най-позорното решение, което можем да си представим да вземе един парламент. Това заяви Васил Василев, основател на Съюза на работодателите. "То ще бъде само доказателство, че държавата ни деградира и управниците мъдро направляват този процес. След като във всички цивилизовани страни, без изключение - в ЕС, в САЩ, в Канада - влизат в сила нови и нови мерки за ограничаване на пушенето и опазване на общественото здраве, след като е ясно, че колкото е по-изостанала една нация и едно общество, толкова повече хора пушат, нашите депутати предлагат да освободим пушенето", добави Василев.
"Наричат го либерализация на закона". Това е някакъв абсурд. (в. Труд, 04. 10. 2013 г.)

"Заявявам го категорично, не мога по никакъв начин да поставя като аргументи - от една страна здравето на нацията и от друга страна изискванията на един или друг бранш. Здравето на нацията ми е важно" коментира пред журналисти държавният глава Росен Плевнелиев (в. Труд, 08.10.2013 г.)

"Не искаме да бъдем възприемани като печалбари, които търсят изгода за сметка на здравето", заяви на пресконференция днес председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин по повод връщането на тютюнопушенето в заведенията. Собствениците на заведения искат от президента да преосмисли позицията си и да не бърза да налага вето върху готвените законови промени, свързани с ресторантския бизнес. (в. Труд, 14.10.2013 г.)

Полюсите на конфликтните страни са много далеч от консенсусно решение. От една страна, много пушачи заявиха, че с налагането на забраната се нарушават човешките им права и се отнема част от личната им свобода, те бяха подкрепени от бизнесмени вложили хиляди в бизнес, който замира заради забраната. От друга страна застанаха непушачите, защитаващи правото си да бъдат в заведение без тютюнев дим, подкрепени от лекари и власт-имащи.

Какво постигна забраната (за пушене) с изключение на загубата на бизнес, гняв, объркване и социално напрежение? Всъщност хората, които не понасят дим, просто можеше да избират места с добри системи за вентилация на въздуха и места за непушачи. Твърдението, че забраната за пушене на обществени места цели отказване от пушенето, е твърде неразбираемо и неточно. От една страна, това е социален инженеринг, неподходящо политизиране на лично решение. Също така юридически е неефективно, тъй като пушенето остава нормативно разрешено. Освен това най-решителните и пристрастени пушачи (тези, които наистина "трябва" да се откажат от този навик) просто пушат повече, но другаде.

Някои PR стратегии биха могли да смекчат напрежението и да помогнат за достигането на решение.

Главният проблем върху който трябва да се работи е достигането до оптимален вариант на закона, при който двете страни да са удовлетворени и да се постигнат желаните цели, но това да се случи, така че да се запази авторитета на държавните институции.

Проучването на общественото мнение трябва да е първата стъпка към това и на базата на получените резултати да се определи защитаваната от мнозинството позиция.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Медйини аспекти и социални конфликти - цигареният дим - за и против 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.