Механизация за горски транспорт


Категория на документа: Други
КУРСОВА РАБОТА
НА ТЕМА:

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ АВТОМОБИЛИ
ЗА ГОРСКИ ТРАНСПОРТ

Изработил: Проверил:
Светослав Георгиев Илиев инж. Д-р. П.Петров

АСПЗ Ф№ 7АС ....................
Специализирани автомобили

Специализираният автомобил при транспортиране на дървени материали обикновено работи в състава на автовлак и извозва в повече случаи дълъг товар. Автовлакът е транспортна единица, състояща се от автомобил и прикачен състав. Типът му се определя от вида на извозваните материали и начина на натоварването.

В зависимост от вида на извозваните материали автовлаковете биват: за транспортиране на цели стъбла и цели дървета; за транспортиране на сортименти; за транспортиране на отпадъци при сечта и първичната обработка и автовлак за транспортиране на технологични траски

Горски трактори

Тракторите, които намират приложение в извеждане на сечи и добив на дървесина, обикновено се използват за събиране на трупи по асортименти и за разчистване на сечището. Специалните предимства при тях са характеристиките на гумите и управлението, които позволяват работа по всяко време на годината, при температура на околната среда от -30 до +40°C, както на равни, така и на неравни терени на сечищата, на места с храсталаци, пънове и скали до определената височина за различните модели и марки, при паднали дървета, сняг и намалена видимост (за работа в дъжд, мъгла и нощно време). Горските трактори могат да служат също така за окачване на кран-манипулатори, товарачи с различна конфигурация, системи за рязане на клони и дробене на отпадъци, фрези за пънове и ремаркета за превоз.

Новите горски трактори са високопроходими и надеждни. Оборудвани са с модерни кабини, имат възможности за работа с всички видове леки и средни лебедки, манипулатори и грайфери. Икономични са и добре опазват почвите. В България можете да откриете горски трактори - нови и втора употреба, на различни производители и марки като Valtra, Timberjack, Barko, RENAULT ARES, John Deere, Fendt, Komatsu, Landini, massy ferguson, MULTICAR, MB-Trac, Pfanzelt, Valmet, Woody, ZETOR, Steyr и други.
Форвардери

Това са камиони, снабдени с оборудване за събиране и транспорт на дърва. Предлагат различни машини за всяка нужда от транспортиране на дърва - от най-малките диаметри до най-тежките дървесни трупи. Производителите предлагат все повече предимства като просторна и тиха кабина с висока видимост, здравина на машините, ефективна и икономична работа, както и двигатели с ниски концентрации на вредни емисии. Новите системи за управление на форвардери и харвестери позволяват повишена функционалност, качество и сигурност. Използването на машините с тях е просто и удобно. Цялата информация за процесите е събрана на монитор в кабината. Някои производители предлагат форвардери с висока проходимост за силно пресени местности, с лесно управление на манипулаторите и без увеличаване на разхода на гориво. Сред предложенията на

пазара са и гъвкави системи, комбиниращи форвардер с харвестер. Те намаляват разходите за дърводобив и извозване и са особено подходящи за
работа на малки площи и при малко количество дървесина.

Разходи за дърводобив и транспорт

Разходите за дърводобив и транспорт варират много в зависимост от категорията на дървесината. Едни са разходите за качествена едра дървесина, коренно различни са за дребноразмерната обла дървесина и дървата.

Анализът на структурата на разходите на определен сортимент /определена категория/ дървесина доставена до дървообработващото предприятие илюстрира, че разходите за сеч, извоз и транспорт са около 50% от общите разходи /Таблица /.
Средно за страната разходите за добив и транспорт варират:
* За едра дървесина - между 80-100 лв./куб.м
* За средна дървесина - между 50-70 лв./куб.м
* За дребна дървесина - между 30-50 лв./куб.м

Разликите в разходите в размер средно на 20 лв./куб.м за една и съща категория дървесина се дължат главно в различията на дължината на извозните разстояния, наклоните на терена, гъстотата на насажденията и дължината на транспортните разстояния. Средно разходите за дърводобив и транспорт на 1 куб.м дървесина са около 50 лева.
Анализ на структурата на разходите за три основни
категории дървесина
ФАЗА
КАТЕГОРИЯ ДЪРВЕСИНА

Едра
Средна
Дребна

Разход (лв./куб.м)Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Механизация за горски транспорт 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.