Международен тероризъм


Категория на документа: Други


международен тероризъм
Изготвено от: Изабел Николаева Борисова
В днешни дни една от най-големите опасности пред човечеството е международният тероризъм.Той води до много голям брой жертви и щети.Почти всеки ден ние можем да чуем за някое ново убийство или вземане на заложници.
Тероризма е обществено-политическо влияние което има много дълга история.Той възниква в началото на 60те години на ХХ век когато почват да се извършва организирано въоръжено насилие чиято жертва са политически и държавни служители но най-често и невинни хора .Думата тероризъм произлиза от латинската дума terrere .
Видове тероризъм :
-Граждански безредици - форма на колективно насилие, която се смесва с мир, сигурност и нормалното функциониране на обществото
-Политически тероризъм - насилствено престъпно поведение, което главно цели да генерира страх в обществото, или в значителна част от него, за политически цели.
-Неполитически тероризъм - тероризъм, който не е насочен към политически цели, но който показва "съзнателно създаване и поддържане на висока степен на страх за принудителни цели, и в чиито край е по-скоро индивидуална или колективна печалба, отколкото постигането на политическата цел."
-'Квази-тероризъм' - Дейностите, свързани с извършването на престъпления и насилие, които са подобни по форма и метод на автентичния тероризъм, но на които въпреки това липсва основната му съставка. Основната цел на квази-терористите не е да предизвикат ужас в непосредствената жертва както е в случай на истинския тероризъм, но квази-терористите използват методи и техники на истинските терористи и предизвикват подобни последици и реакции. Например, бягащият престъпник, който взима заложник, е квази-терорист, чиито методи са подобни на тези на истинския терорист, но чиито цели са съвсем различни.
-Ограничен политически тероризъм - автентичният политически тероризъм се характеризира с революционерски подход; ограниченият политически тероризъм се отнася за "терористични актове, които са извършени по идеологически или политически мотиви, но които не са част от съгласувана кампания, целяща да поеме контрола над държавата."
-Официален или държавен тероризъм - "Имат се предвид народите, чието управление се основава на страх и потисничество, което достигат сходство с тероризма или с такива размери." Може също така да бъде определен като "Структурен тероризъм", описван широко като терористични актове, извършени от правителствата за постигане на политически цели, често като част от тяхната външна политика.
Но тероризма също така може да се дели и по начина да въздействие:
- Въздушен тероризъм - През последните 25 години са извършени над 900 терористични акта на отвличане и взривяване на самолети, с 3000 загинали.

- Морски тероризъм-Изразява се в нападение или обстрел на морски съдове, насилие върху екипажи и пътници, отвличане и вземане на заложници и др.

- Ядрен тероризъм-Напоследък зачестиха случаите на контрабанда с ядрени материали, от които терористичните групи могат да изготвят атомно оръжие. Експертите са категорични, че контрабандата с плутоний и високо обогатен уран са придобили високи мащаби и представляват световна опасност, включително и за народите на Балканите. - Химически тероризъм
- Химическият тероризъм- предполага използване на химически бойни отровни вещества при извършването на актове на насилие.
- Биологичен тероризъм-Биологичният тероризъм е свързан с използването на биологични вещества за покушение.
- Международен тероризъм-Той е особен вид тероризъм, който се вгражда в конструкцията на другите видове тероризъм - въздушен, морски и т.н. Същността на международния тероризъм се изразява в извършване на терористичен акт, с който се цели да се предизвикат политически изменения и усложняване на международните отношения.
Религиозен тероризъм: е тероризъм, практикуван от групи или отделни лица, чиято мотивация обикновено се корени в догмите на вярата. Терористичните актове през вековете са извършвани на религиозна основа с надеждата да се разпространи или наложи система от убеждения, гледна точка или мнение. Пример за религиозен тероризъм е Атентатът в исламабадския хотел "Мариот" загинали са 11 пакистанци

Международни терористични организации :

Ал-Ка̀ида
- е сунитска ислямистка терористична организация, ръководена от саудитския терорист Осама бин Ладен и неговия заместник египтянина Айман ал Зауахири. Основана е на11 август 1988 година и действа до ден днешен неината идеология е джихад (е понятие в исляма, произлизащо от арабския корен със значение "стремя се", "полагам усилие", "боря се", понякога сочено като Шести стълб на исляма ,макар да не може да бъде счетен като такъв, Точното значение на понятието зависи от контекста на употребата му и смисъла, който говорещият влага в него води се като радикален ислям.) Ал-Ка̀ида е най-голямата международна терористична организация коя съществува тя деиства в:
-Афганистан

-Саудитска Арабия
- Алжир

- Ирак
-Либия
-Пакистан
- Йемен
-Сирия
- Египет
- Казахстан
-Судан

- Йордания
-Палестина

ЕТА
ЕТА (на баски: Euskadi Ta Askatasuna) или Баско отечество и свобода е баска сепаратистка организация, която заявява, че се бори за независимост на Баския.
ЕТА, чийто символ е брадва, около която се е увила змия, е основана на 31 юли 1959 г. от студенти националисти, вдъхновени от марксизма-ленинизма, които обвиняват Баската националистическа партия (умерена, на власт в Страната на баските от 1980 г.) в бездействие пред лицето на франкизма. Πостепенно прераства в организация, поставяща си за цел независимостта на Страната на баските. Възприема терористични методи на борба. За 50-те ѝ години действие в терористични атентати срещу гражданството на Испания и автономните провинции на кралството нейни жертви стават над 850 души.
В началото на XXI век, отслабена от водената срещу нея борба от испанските и френски органи за сигурност, през март 2006 г. ЕТА обявява примирие. След това правителството на испанския министър-председател Сапатеро започва преговори с политическото ѝ крило Батасуна в опит за мирно уреждане на баския проблем. Журдан Мартитеги, за когото се предполага, че е главният военен ръководител на баската сепаратистка организация ЕТА, бе арестуван на 18.04.2009 в Перпинян, Югозападна Франция. Близо двуметровият Мартитеги, наричан "гиганта", е смятан за едно от най-опасните издирвани лица в Испания и Франция.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Международен тероризъм 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.