Международен тероризъм


Категория на документа: ДругиЧервени бригади
Червените бригади (на италиански: Brigate Rosse, или само BR) е италианска крайнолява терористична организация, действала в периода на 70-те и 80-те години на 20 век в Италия. Организацията съчетава методите на градската партизанска война с ненасилствени методи (пропаганда, създаване на полулегални организации в заводи и университети).
Първата операция на групата е на 28 ноември 1970 г. - серия взривове в завода на "Пирели". Още от началото в организацията се оформят две основни групи или течения.
През декември 1971 г. ограбват 800 хиляди лири от магазин "Коин", а след това 14 милиона лири от банка "Сан Просперо" в Реджо Емилия. През 1972 г. осъществяват първото си отвличане на ръководител от фабрика, за да допълнят финансите си. През първите 2 години събират бойни отряди и изграждат организационна структура. След това започват бойни действия. Организацията рязко се отличава от другите леви групи в Италия със своята организираност и безкомпромисност. Това ги прави много опасни противници за властите в страната.
Иргун

"Иргун Цевай Леуми" Национална военна организация) е терористична организация на еврейски заселници-ционисти в Палестина. Отговорна за множество атентати и убийства.
Създател на организацията е Владимир Жаботински. Основните противници на "Иргун" са британската власт в Палестина и местното арабско население. Организацията носи отговорност за няколко терористични акта, най-значимият от които е атентатът от 22 юли 1946 г. в хотел "Цар Давид" в Йерусалим.
Едни от най-големите атентати:
Атентати от 11 септември 2001 г.
Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.
Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка "Ал-Каида" отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници. Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят.
Извършители: За терористите е установено, че са свързани с Ал-Каида - добре организирана ислямска терористична групировка, ръководена от Осама бин Ладен от Саудитска Арабия. Двама от тях са от Обединените арабски емирства, останалите - от Египет и Ливан. Американските следователи заключават, че Халед Шейх Мохамед е планирал нападенията. Той е заловен през 2003 г. Бин Ладен първоначално отрича, но по-късно потвърждава съучастието си. Най-интересното е, че ФБР не издирва Осама бин Ладен за атентатите от 11 септември 2001 г., а за организиране на други атентати през 1998 г.

Бомбени атентати в Мадрид (2004)
На 11 март 2004 г. серия от мощни взривове избухват в 4 влака в Мадрид, Испания. Загиват 192 души, а близо 2 050 са ранени. 30 чужденци от 13 националности са сред жертвите на атентатите в Мадрид. Загиналите български граждани са четирима: Адриан Андрианов, неговата годеница Калина Василева, Тинка Паунова и още една жена, чието име не се съобщава. Отговорност за атентата поема Ал-Каида. По-късно става ясно, че планът на терористите е бил четирите влака да се взривят в момента, в който се засекат на централната гара в Мадрид. Очаквало се силата на взрива да достигне до степен, достатъчна да унищожи сградата на гарата и да причини хиляди жертви. На 2 април 2004 г. в апартамент край Мадрид полицията обкръжава седем терористи, заподозрени за атентата от 11 март. Терористите се самовзривяват. Следователите, които претърсват апартамента, откриват две раници, пълни с експлозиви, подготвяне за взривяване и 200 детонатора от същия вид, използван при нападенията на 11 март. Вътрешният министър на Испания заявява, че терористите са планирали да продължат атаките и че някои от експлозивите са били подготвени, пакетирани и свързани с детонатори. Той посочва, че други двама или трима души може да са избягали преди експлозията в апартамента.

Атентатът в църквата "Света Неделя"

Атентатът в софийската катедрала "Света Неделя" е най-големият терористичен акт в българската история както по броя на жертвите, така и по последиците. Още на времето наричат 16 април 1925 г. Кървавия Велики четвъртък. За него са написани няколко книги и все пак цялата истина още не се знае. Сбъдва се, макар и не напълно, предсказанието на дъновиста Любомир Лулчев при първата му среща с цар Борис ІІІ, че на 14, 15 и 16 април три големи сгради в София ще се разрушат. А целият атентат е замислен, подготвен и осъществен под ръководството на племенника на Райна Княгиня.

Атентатът е връхната точка в една политическа битка, която от две години се е превърнала в кървава разправа. На 9 юни 1923 г. с преврат е свалено парламентарно избраното правителство на БЗНС. Министър-председателят Александър Стамболийски е убит, а опитите за съпротива на земеделците са смазани. На власт с помощта на военните идва правителството на проф. Александър Цанков. В този конфликт комунистическата партия запазва неутралитет .

Атентати в Бургас.
На 18 юли 2012 г. на паркинга на летище Сарафово в Бургас е извършен атентат срещу 3 автобуса с израелски туристи. Загиват 7 души (включително 1 български гражданин) и 35 са ранени (сред тях 1 българка) Добиват публичност различни версии, но организаторите на терористичния акт не са установени по безспорен начин.
Незаконни съгласно международното право актове на насилие (незаконна дейност на лица, групи и организации, евентуално държави), които поощряват, подстрекават, съдействат, организират или участват в извършаването на противоправни деяния, като застрашават телесната неприкосновеност на лица/групи лица, които създават състояние на терор, нанасят сериозни материални вреди и разрушения с цел да принудят трета страна (държава, междуправителствена организация, физически или юридически лица или групи лица) да извърши определено действие или да се въздържи от това.Разгледаните накратко резолюции ни дават основание за извода, че тероризмът е новата заплаха за международния мир и сигурност, нарушава приятелските отношения между държавите, пречи на международното сътрудничество, на спазването на правата на човека и основните свободи, т. е. с пълно право е наричан "новият бич"на XXI век.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА :
-http://bg.wikipedia.org/wiki/Джихад
-http://es.wikipedia.org/wiki/Al_Qaeda
-http://bg.wikipedia.org/wiki/ЕТА
-[http://bg.wikipedia.org/wiki/Тероризъм ---
-http://bg.wikipedia.org/wiki/Тероризъм#cite_note-37:
-http://bg.wikipedia.org/wiki/Дефиниция_на_тероризма
- http://bg.wikipedia.org/wiki/Иргун
-http://bg.wikipedia.org/wiki/Атентати_в_Бургас
-http://bg.wikipedia.org/wiki/Бомбени_атентати_в_Мадрид_(2004)
-http://www.krumblagov.com/fifty/1.php

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Международен тероризъм 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.