Методи на изследване на зрителна острота, периметрия и катаракта. СГ при остър тонзилит.


Категория на документа: Други


Преди операцията
1. Сестрата уведомява пациента дали да закусите или да приемате някаква храна преди операцията.
2. Подканва го да си вземе предписаните лекарства /напр. инсулин, лекарствата за сърцето или за кръвното/ както обикновено
3.Информила болния, че по време на операцията трябва да е с дрехи свободни около врата и ръцете, напр. с къси ръкави
4. Да свали бижутата си; да не е гримиран 5. По време на операцията е важно да не посяга с ръце към главата и да остане неподвижен
Денят на операцията
- Поставят се капки за разширяване на зениците. - Операцията се извършва с местна упойка, която прави напълно нечувствително окото и областта около него. - След извършената процедура се поставя стерилна превръзка на окото
Непосредствено след операцията
1. В деня след операцията пациента трябва да е в покой. Може да извършва тоалета си или да се храните на маса както обикновено.
2. В никакъв случай не бива да сваля превръзката или да разтривате окото
3. Нормално е след операцията да не се усеща болка, но в случай на нужда може да бъде взет лек аналгетик
На другия ден след операцията-( 1 ден след операцията болния се изписва)
1. Превръзката се сваля
2. Болния се информира за лечението на окото лечението на окото и какъв режим да спазва в следващите дни. След операцията известно време трябва да слага специални капки в окото.
2. Ден след операцията можете да извършва леки дейности
3. Трябва да се въздържа от докосване на окото

Съвети във връзка с възстановяването след операцията:
1.Сестрата съветва пациента да извършва редовни контролни прегледи 2.Да взима лекарствата си и да слага капките в окото съгласно предписанията
3. Да не вдига тежки предмети и да избягва всякакво интензивно физическо усилие през първите дни след операцията. Можете да се занимава с обичайните си дейности
4. Не е противопоказано, но би било добре, ако се въздържа от шофиране в процеса на възстановяването
5.Да Избягва разтъркване на окото или натиск върху него най-малко един месец след операцията
6. Можете да вземете душ и вана или да се бръснете както обикновено, но окото не трябва да бъде в контакт с шампоан или сапун. 7. Да се избягва четенето по-дълго време през първата седмица след операцията 8. При гледането на телевизия да внимава да не преуморява окото си 9. Работата с компютър да бъде ограничена 10. По време на възстановителния период трябва да се избягва сауната, както и спортовете плуване, скокове във вода, колоездене
11. В случай на проблеми през възстановителния период, напр. зачервяване на оперираното око, болки или влошаване на зрението, незабавно уведомяване на лекуващия лекар
Профилактика Несъществува ефективен начин за предпазване от възникване на катаракта. Профилактиката включва избягване на други очни заболявания, които могат да я причинят, както и намаляване на рисковите фактори. • Носенето на слънчеви очила може да намали шансовете за развитието и, както и на проблеми с ретината. Очилата с UV - филтри намаляват влиянието на вредната радиация и могат да забавят прогресията. • Няма сигурни данни, че витамини, минерали и хранителни добавки на билкова основа могат да предпазят от развитие на заболяването. • Воденето на здравословен начин на живот може да помогне така, както помага за профилактиката на други заболявания в тялото. Това включва подходяща диета, редовни физически упражнения и избягване на тютюнопушенето. • При пациенти със захарен диабет, стриктният контрол на кръвната захар може да забави иначе ускореното развитие на катаракта.

2. Методи за изследване на нос и гърло. СГ при остър тонзилит
Методите за изследване на нос и гърло включват:
1. Взимане на носен секрет с цел доказване на инфекциозния причинител. Взимането на носен секрет става чрез малък памучен тампон, различен за всяка ноздра. Ако носната лигавица е много суха, тампонът трябва предварително да се навлажни със стерилен разтвор на NaCl 0,9%. Ако носната кухина е изпълнена със секрети, преди да се въведе тампона те трябва да се издухат навън.
2. Рентгенологични изследвания на нос и синуси. Рентгенологичните изследвания на нос и синуси включват рентгенография и компютърна томография. Рентгенографията може да бъде нативна или с контраст (за изследване на околоносните кухини) . Различните видове рентегологични проекции позволяват да се огледат отделни части от носната кухина и синусите. Понякога е необходима и панорамна снимка на зъбите, когато се подозира синузит от зъбен произход. Компютърната томография (КТ) демонстрира анатомията на цялата глава под формата на срезове. Тя е особено подходяща за определяне на големината и засегнатите органи от туморни образувания. Рентгенологичните изследвания дават информация за различни малформации, травми, тумори, колекции от ексудат, гной или кръв, рентгено-позитивни чужди тела и други патологични промени на носа и синусите. Рентгеновото изследване се провежда от рентгенов лаборант. Разчитането на снимките се прави от лекар специалист - рентгенолог.
3. Риноскопия - специфичен метод за изследване на носа и синусите, за който са необходими челен рефлектор и различни инструменти. Различават се предна, средна и задна риноскопия. Предната риноскопия се извършва с различни по размер носни спекулуми, съответстващи на възрастта на пациента. Оглеждат се носното предверие, долния носен ход, долната носна конха (раковина) и предните отделни на носната преграда. С повдигане на главата на пациента назад стават видими средния носов ход и средната носна раковина.

- Чрез предната риноскопия се получават данни за състоянието на лигавицата (цвят, влажност), наличието на секрет, полипи, тумори, язви, разширени кръвоносни съдове и други изменения на предния отдел на носната кухина. - Средната риноскопия се прилага за оглеждане на средния носен ход и отворите на предните груби околоносни синуси. Извършва се чрез специален удължен спекулум. - Задната риноскопия служи за оглед на носните хоани, задните отдели на носните конхи и носните ходове. Извършва се с шпатула и малко огледалце на дълга дръжка. Пациентът отваря широко уста, като челния рефлектор трябва да фокусира светлината върху увулата. Шпатулата натиска езика, а огледалцето се въвежда в устната кухина. С въртенето му наляво-надясно се оглеждат частите на епифаринкса.
4. Ендоскопия на носа - представлява медицинско изследване на носната кухина с помощта на флексибилен (гъвкав) или ригиден (твърд) ендоскоп.При извършването на ендоскопия на носа може да се огледа добре носната лигавица, да се вземе секрет за посявка, да се вземе биопсия от зоната с изменения и други изследвания подпомагащи поставянето на диагнозата.Ендоскопията на носа може да бъде и терапевтична. С нейна помощ могат да се премахнат чужди тела в носната кухина, да се спре кръвотечението при епистаксис, да се оперират носни полипи и тумори и други.
5. Вземане на секрет от гърлото - пробата се взема с помощта на тампон. По време на изследването пациента държи главата си назад, а устата трябва да е максимално отворена. С помощта на шпатула езика се притиска, след което със стерилен тампон се взема натривка от гърлото, тонзилите или зачервените участъци.
6. Фарингоскопия - прави се оглед на гърлото (гълтача) за възпаление, с помощта на фиброоптична система или с шпатула за отместване на езика и насочване на светлина;
7. Ларингоскопия - представлява метод за изследване, който дава възможност за извършване на вътрешен оглед на гръкляна. Целта на ларингоскопията е да установи състоянието и подвижността на гласните връзки.Тъй като тяхното безупречно функциониране е предпоставка за безпроблемно дишане това изследване е задължително при операция и постоперативен контрол.В практиката се използват два вида ларингоскопия:
- индиректна ларингоскопия - вкарва се малко огледало в устата
- директна ларингоскопия - вкарва се огъваем се маркуч с оптична система в устата и гърлото и по този начин се извършва директен оглед на гласните връзки.

Острият тонзилит, или ангината е инфекциозно заболяване, което поразява не само гърлото, но и целия организъм. Причинител на ангината най-често е стрептококовата инфекция. Симптоми при ангина:
* Гърлобол, дразнене, парене в гърлото
* Болка при преглъщане, затруднено хранене (при малки деца)
* Зачервено гърло, увеличени тонзили
* Разнообразни налепи по тонзилите
* Увеличени и болезнени шийни лимфни възли
* Повишена температура
* Дрезгав, променен глас
* Затруднения в дишането, особено при малки деца
* Главоболие
* Гадене и повръщанеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Методи на изследване на зрителна острота, периметрия и катаракта. СГ при остър тонзилит. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.