Методи на изследване на зрителна острота, периметрия и катаракта. СГ при остър тонзилит.


Категория на документа: Други


* Коремна болка
* Възбудено или увредено общо състояние
* Болки в ушите
* Лош дъх от устата
* Неспецифични обриви

В зависимост от промените, които се извършват в сливиците и тежестта на заболяването, ангината се дели на катарална, фоликулярна и лакунарна. Катаралната ангина започва внезапно. Още със ставането се усеща слабост в цялото тяло и тежест в главата, а също и затруднено преглъщане. В гърлото не се виждат никакви налепи, то е зачервено (само около сливиците), болката е сериозна. Фоликулярната ангина започва с температура до 40 градуса, треска, болки в ставите и кръста, рязка болка при гълтане. Шията се подува от двете страни, усеща се болка и в лимфните възли.
Най-късно на 3-ия ден от болестта върху зачервените сливици се появяват бяло-жълти точки с главичка (това означава, че фоликулите на сливиците са гноясали). Гласът отслабва, а слюнката капе през устата. Лакунарната ангина наподобява фоликулярната, но всички симптоми са засилени. Болките в главата и ставите са много силни. Болката в гърлото преминава към ухото. Вместо гадене налице е силно повръщане. Температурата е около 40 градуса, лимфните възли са увеличени не само от двете страни на шията, но и под челюстта. Върху зачервените сливици се образува гноен налеп. Всичките видове ангина се нуждаят от адекватно професионално лечение. Ако ангината не се лекува, последствията могат да бъдат много тежки, защото тя може да предизвика усложнения на сърцето, ставите, черния дроб и бъбреците. - Първото и най-важно лечение на болестта е спазването на постелен режим. - Препоръчва се течно-кашава храна( супи, каши, пюрета), обилно количество течности(чай,мляко, плодови сокове, нектари. - Приемът на кофеин, газирани напитки, алкохол и тютюнопушенето са напълно противопоказни. - Назначават се антибиотици, антипиретици, аналгетици в продължение на 7-10 дни. - Тежките гнойни ангини могат да затруднят гълтането на храна, лекарства и дори течности. В такива случаи се прилага инжекционно лечение и по преценка венозни вливания на водно-солеви и глюкозни разтвори. Постъпване в болница рядко се налага, основно при подозрения за поява на дихателни проблеми. - Препоръчва се добра хигиена на устната кухина.
- Локални дезинфектанти (Hexoral, Orofar, Tantum verde и др.).
- В началото могат да се прилагат съгреваещи компреси на шията.
- Не се правят опити за "сваляне" на налепите под каквато и да е форма.
При честоболедуващи деца може да се приложат имуностимулиращи средства - перорални антибактериални ваксини (Респивакс, Рибомунил, Бронховаксом) и билкови препарати.
При остър тонзилит следва да се направят следните лабораторни изследвания:
1. Секрет от тонзилите
2. Изследване на урина
3. Диференциално броене за изключване на моно-
нуклеоза и левкоза
Хронична ангина (хроничен тонзилит) - обикновено последва острият тонзилит. Сливиците са увеличени постоянно, възможни са чести обостряния, наблюдават се зачервено гърло и суха кашлица, не рядко е налична гной в криптите. След време сливиците намаляват обема си вследствие атрофия на функционалната тъкан, което се последва от заместването й със съединителна тъкан.
Консервативното лечение на хроничния тонзилит е нелогично. Решението в този случай е оперативно лечение - извършване на тонзилектомия, но това решение не трябва да се взема лековато, индикациите трябва да се преценят от опитен специалист.
Добре изпълнена от опитен хирург-оториноларинголог, това е кратка и безопасна операция, която трае около 30 минути. Рисковете са минимални и приемливи при добре поставени показания за оперативно лечение. Операцията се извършва през устата, с обща или местна анестезия. Възстановяването продължава около две седмици. Постоперативните кръвоизливи са най-честото усложнение.
Сестрински грижи в предоперативния период:

1. Приемане на пациента в УНГ отделение и настаняване в болничната стая
2. Осигуряване на психо-емоционален комфорт на пациента.
3. Попълване на необходимата документация:

- история на заболяването

- тетрадка за новоприети болни

- рапортна тетрадка

- тетрадка за требване на храна

- картонче с назначения

- фишове за изследвания:

4. Запознава пациента и близките му с правилника за вътрешния ред и с екипа, който ще се грижи за него по време на болничния престой.

5. Подготвя пациента за предстоящите изследвания и разяснява тяхната необходимост.

6. Подготвя всичко необходимо за извършването на изследванията(те са:хемоглобин, хематокрит,левкоцити, еритроцити, СУЕ, време на кървене, време на съсирване, протронбиново време, калий, натрий, албумин, креатинин, пикочна киселина, урея, общо изследване на урина)

7. Информира пациента за предстоящата операция.
8. Получава резултатите и ги предоставя на лекаря.
9. Следи соматичните показатели на болния, цвета на кожата,оплаквания във връзка със заболяването
10. Съветва болния да поддържа добра устна хигиена; предупреждава го ако има лак и грим, те да бъдат свалени
11. Вечерта преди операцията и сутринта преди операцията да не приема храна
12. В деня на операцията мед. сестра подканя пациента да отиде до тоалетна ; подготвя ИЗ-то заедно с изследванията ; придружава пациента до операционната зала и го предава на опериращия екип заедно с ИЗ-то.
Сестрински грижи в следоперативния период:Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Методи на изследване на зрителна острота, периметрия и катаракта. СГ при остър тонзилит. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.