Младежки субкултури: скинхедс


Категория на документа: Други


Младежки субкултури: Скинхедс

Субкултурите имат значение за формирането на идентичностите. Всеки член на дадена субкултура има точно определени за нея норми на поведение, обличане, ценности, интереси. Членуващите имат еднакво виждане за света, идеали. Те се обличат еднакво, слушат еднаква музика. Да си част от една субкултура ти дава чувство за сигурност и защита.

Участниците в субкултурите по принцип са млади хора. Те започват своето членуване на възраст между 12-25 години. През тези години те израстват и се сблъскват с истинския свят, което ги плаши и те търсят присъединяване към определена група. Така те се чувстват защитени от враждебния външен свят. Движението Скинхедс не прави изключение.

Скинхедс възникват през 1969 година сред работническата класа. Движението е израз на недоволството на обикновения работник от заобикалящия го свят. Те се чувстват подтискани от по-богатите, от полицията, учителите. Наблюдават се много видове скинхеди. Те биват национал-социалисти, традиционалисти, аполитични, SHARP, анархо-комунисти, крайно леви. Това са на кратко различните видове. Благодарение и на вкарването на движението по футболните стадиони различието между отделните групи става още повече. Така освен нетърпимостта на скинхедите към другите субкултури и групи хора, се появява и нетърпимост между различните видове скинхеди.

Най-сплотени скинхеди са национал-социалистите. Може би защото при тях има по-строга йерархизация, по-силно идеологическо присъствие и по-строги правила. По-възрастните скинхеди са и по-дисциплинирани. В самата им идеология е вмъкнато въздържанието от алкохол, наркотици, цигари. При по-младото поколение има членове, които не спазват тези забрани. За един скинхед е важно също здравословния начин на живот, спортуването. Членовете на тази субкултура не са само мъже, а и жени. Дори жените понякога показват повече агресивност за да покажат, че не са по-слаби.

Скинхедите имат строго определен външен вид, символи, кодове и поведение. Още по-външния вид може да бъдат познати. От създаването на културата при работниците се е наложило кубинките, бръснатите глави, широките, нагънати дънки, тирантите и ризите, които са удобни за физически труд. С течение на времето някои марки се приемат като предпочитани, защото се открива нещо символично в тях. Например Fred Perry, заради венеца, LONSDALE - съдържа 3 от 4те букви на абревиатурата NSDAP ( Националсоциалистическа германска работническа партия), Бен Шърман. Най-предпочитаната марка за кубинки е Doc Martens.

Друго интересно в облеклото на скинхедите са връзките на кубинките. При националсоциалистите е чест да носиш бели връзки, защото за тях белия цвят е най-добрия, докато аполитичните носят едновременно черни и бели за да покажат, че няма значение цвета на кожата, а червени се носят от крайно левите.

Почти всички скинхеди си правят татуировки за да покажат лоялността и принадлежността си към групата. Има много традиционни видове татуировки. Една от тях е паяжината, която означава, че е бил залавян от полицията. Татуировката кръст на юмруците означава, че вярата дава сила, а лястовицата - символ на свободата.

При наци скинхедс преобладават татуировки, които препращат към историята на нацистка Германия. Много са татуираните ликове на Хитлер, Химлер, Ромел, нацисткия орел, железния кръст, Шутцстафел и т.н. Също така от по-новите символи са келтския кръст, т.нар. трискеле - древен келтски символ наподобяващ свастика.

При националсоциалистите има и различни кодове. За тях важни са числата 14, 18, 88. 18 и 88 след заместването на числата от английската азбука се получава съответно Адолф Хитлер и Хайл Хитлер. 14 означава прословутите 14 думи на Дейвид Лейн "Ние трябва да осигурим съществуването на нашите хора и бъдеще за белите деца".

Най-често националсоциалистите се събират на национални празници, честване на някой национален герой ( в България най-големямото събиране е за Луков марш), рожденния ден на Хитлер или футболните мачове. Често нападат хора от малцинствата за да затвърдят колективното самосъзнание и солидарността помежду си. В България най-големия им враг са циганите. Също така те са много дейни в случки като в Катуница, когато трябва да се покаже обединение на националисти срещу общия враг в една справедлива кауза.

Териториите, в които се събират са осеяни с графити на символите и кодовете им. Те се събират в по-малки клубове и предпочитат затворените общества. Трудно се допуска някой чужд сред тях особено ако няма същите възгледи.

Преди футболни срещи те могат да бъдат забелязани макар, че там е трудно да се различи кой е ултрас, кежуал или просто хулиган. Друго място за събиране са паметниците на националните герои или други паметници свързани с историята на страната.

Музиката за скинхедите също е много важна. От нея произлиза и разделението между групите. Традиционите скинхеди обвиняват националсоциалистите и не ги признават за вид скинхеди, защото движението се е зародило след имиграцията от Ямайка на чернокожи, които пренасят СКА музиката във Великобритания. В по-късен етап се появява така наречения "Ой", който е разновидност на стрийт пънка. След това се появява RAC ( преведено Рок срещу комунизма), който си е изцяло за крайно десните. Точно чрез този стил се появява и разпространява движението Blood and Honour (Кръв и чест) от Иън Стюърт и от групата му Skrewdriver. Това движение събира всички националсоциалисти заедно с другото движение Combat 18. Дори в България има списание "Дълг и чест". След създаването на наци скинхедс се създава и SHARP (скинхеди срещу расовите предразсъдъци). В България известни групи в тези среди са Бранник и Срам и Позор.

Така съвкупността от идеология, мода, символи, музика, поведение формира една цяла култура, която създава чувство за принадлежност на членуващите и в същото време дава свобода, защита и насажда ценности като родолюбие, патриотизъм, но и нетърпение към другия, различния.

Библиография:
Daniel Schweizer. 2003. Skinhead Attitude, (документален филм)

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Младежки субкултури: скинхедс 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.