Модели на поведение в политиката и дипломацията


Категория на документа: Други


ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"
ФИЛИАЛ - ВРАЦА
ФИЛОСОФСКИ ФАКУЛТЕТ

АНАЛИЗ НА ПОВЕДЕНИЕ
НА ТЕМА:
"Политическа партия България без цензура"
Дисциплина: Модели на поведение в политиката и дипломацията.

Изготвил: Диянка Давидова, Научен ръководител:
Специалност: Политология. Д-р Мая Русева
Дипломация и национална
сигурност; I-курс; Фак. № 1068

Враца
2014
1. Описание на политическата партия "България без цензура".
В България се наблюдава открито недоволство от сегашната икономическа, политическа и социална ситуация. Протестите продължили през цялата 2013 - та година, ясно отразиха настроенията на хората. В момента протестите са поутихнали, но допитванията показват, че все още съществува висок потенциал за нови. Не са малко българите, които не се идентифицират с нито една политическа сила, затова не е и учудващо, че се появяват нови политически движения. Политическата партия "България без цензура" възниква в резултат на критичната обстановка в страната. Нейната дейност се ръководи от Националния съвет на регионите, Изпълнителен съвет и председател. Политическата партия е учредена на 25 - ти януари 2014 г. от над 5 000 делегата в зала 1 на НДК и Николай Бареков е избран за неин прецедател. За изборите за български представители в Европейския парламент "България без цензура" се коалира с ВМРО - НБД, ЗНС и Гергьовден.

Николай Бареков се стреми да се утвърди на политическата сцена с новооснованата си партия "България без цензура". Политическата партия е интересна със своите идеи. На пръв поглед изглежда, че политическата партия обединява интересите на най - разични хора от българското общество, независимо от тяхната възраст или етнос. Но всъщност влизането и в коалиция с ВМРО - НБД, ЗНС и Грегьовден цели привличането на националистическите, ксенофобските, донякъде расистки гласове, които са както срещу турското малцинство, така и срещу около 400 - те хиляди роми в страната. Политическата партия се насочи и към спечелването на онази част от българското население, което е разочаровано и отблъснато от сегашните представители в парламента.
Политическата партия "България без цензура" се бори именно за гласовете на недоволните българи. След проведените избори за евродепутати на 25.05 2014г. на пресконферениция лидерът на политическата партия Николай Бареков публично заявява, че "в страната има нова политическа карта и "Българя без цензура" е сериозна политическа сила. Той посочи, че коалицията вече е изпратила писмо до президента с искане за среща, на която да се обсъдят предсрочните парламентарни избори в страната. Излизането от
политическата криза, в която ни вкара БСП, е да има предсрочни избори, според Бареков. Той предложи извънредният вот да е на 26 - ти октомври.
1. Aнализ на поведение на партията преди изборите на 25.05.2014г. за Европейския парламент.

Според експертите от социологическата агенция Pollwatch през месец май 2014 - та година се очертаха да бъдат едни от най - оспорваните избори през последните години. Според техни проучвания партията на Николай Бареков - България без цензура ще заеме трето място на изборите през май като вземе цели 9% от подкрепата на избирателите. Това означава, че партията ще успее да вкара двама евродепутати в Европейския парламент. Нещо повече резултатите на партията на Бареков показва, че България без цензура има реален шанс да задмине и ДПС, които в последните няколко вота задължително са в челната тройка. Лидерът на партията е с претенции да бъде новият министър - председател на Република България. По време на предизборната си обиколка из страната той посъветва евентуалните си избиратели да не слушат какво се говори по медиите, тъй като неговата партия щяла да бъде първа на предстоящите евроизбори.
Той зададе въпроса кой може да ги бие и побърза да си отговори сам, че Станишев го е страх и бяга, а ГЕРБ пък били събрали само двайсетина души при посещението си във Видин. Николай Бареков е убеден, че няма кой да гласува за тези две партии. Той бе категоричен, че на предстоящите избори отново ще се използва добре познатата порочна практика с копуването на гласове.
Според твърденията на новоизлюпения политик ВМРО, ББЦ, Гергьовден и земеделците не разполагат със средства за купуване на гласове.
Николай Бареков се изцепи за пореден път заявявайки, че са единствената партия, която няма да си позволи да "омърси вота". Според наблюдатели, ако наистина се получи така, то ще бъде, защото нямат възможност, а не, защото имат намеренията да играят честно.
Председателят на "България без цензура" призова обществото да бъде по-дейно и то да очертае дневния ред на нацията. Въодушевен от желаещите да чуят предизборната му агитация, Николай Бареков заяви, че за него е чест, че вижда толкоз много хора, които искат страната ни "да я бъде".
Всъщност едва ли има българин, който не би желал да живее в по - уредна страна, но едва ли днешните политици са хората, които ще сбъднат тази мечта..
България без цензура може да се каже, че е най - активната партия преди изборите. Политическата партия изпълни редица мероприятия, чрез които се засили интересът на хората към партията. Може да се каже, че Никлай Бареков е "най - щедрият политик" в настоящата предизборна кампания. Шефът на новосъздадената "България без цензура" и бивш мениджър и журналист не пести обещания, както и не пести пари, за да рекламира идеите си в медиите. Трудно е да се определи кога е започнала предизборната кампания на "България без цензура," защото Николай Бареков така или иначе обикаля страната без спир от поне година насам. В началото го правеше в качеството си на телевизионен водещ в менажираната от него TV7, след това като идеолог на движение, а накрая и като лидер на политическа партия. Преди няколко седмици обаче Бареков започна и класическа рекламна кампания. Лицето му е по билбордове в цялата страна, а в телевизията и интернет се завъртяха няколко официални видеоклипа и всекидневни платени репортажи, в които усилено се докладва броя на събралите се граждани - три хиляди в Ямбол, три хиляди във Варна, и т.н. В телевизионните си реклами той е събрал всякакви лица - студентка в Националната спортна академия, бивш военнослужещ, майка, човек с увреждане. Посланието е "българите заслужаваме повече", а решението, разбира се, е във всичко обещано от Николай Бареков. За да са сигурни в своя успех политическата партия "Бълагария без цензура" използваха различни средстава - дори и такива, каквито са неразрешени. В деня преди изборите лидерът на партията наруши Изборния кодекс, като агитира за себе си. Това стана чрез разпращане на есемеси на латиница на абонати на "Виваком" по случай празника на българската просвета и култура и на славянската азбука 24 май. За нарушението беше сезирана Централната избирателна комисия (ЦИК), която е указала на "Виваком" незабавно да спре разпращането на съобщението. ЦИК обещава да се произнесе с решение по случая в деня на изборите - 25 май. Съобщението е на латински език и нямало глаголица. "Chestit praznik na bulgarskite slovo i duh! Grajdansko sdrujenie "Bulgaria bez zenzura" Vi chestiti nai-svetliya bulgarski praznik", подател Бареков. Това съобщение е разпратил политикът, който се закани да вкара поне трима депутати в Европейския парламент. Лидерът на политическата партия "България без цензура" се оправда с това, че е искал да поздрави хората послучай празника на 24 - ти май, защото все пак е учител и е завършил българска филология. Според съобщението на ЦИК Бареков е нарушил чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс, който гласи, че "не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден". ЦИК указа на оператора и на сдружението незабавно да бъде преустановено изпращането на въпросните съобщения.
2. Анализ на поведение на политическата партия "България без цензура" след изборите за влизането в Европейския парламент.
Въпреки категоричната победа на ГЕРБ политическата партия "България без цензура" демонстрираха радост от резултатите - партията отпразнува със шампанско спечелените два мандата. Николай Бареков заявява, че е разочарован от вота на българските роми. Освен това депутатите от партията на "България без цензура" подкрепят вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. София. Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков съобщи на пресконференция, че в понеделник от партията са изпратили писмо до президента Росен Плевнелиев, с което го канят на среща с тема предсрочни парламентарни избори. ББЦ ще предложи предсрочните парламентарни избори да се случат на 26- ти октомври. "На Димитровден - тогава народът цани слугите. Ние сме слуги, а не звезди. Тогава да си избере народът новите слуги, които да им служат".
"Трябва да се подходи много внимателно към процеса предсрочни избори, защото трябва да се направи служебен кабинет. Да намерим консенсусна фигура за министър-председател, при нормален начин да мине спокойно лято и да отиваме на избори. Това е нашето предложение. Разговор за този служебен кабинет и опции да се говори с нас ние поставяме два акцента. Първият е законът "чисти ръце". Нека г-н Борисов да не се прави на ни чул, ни видял, а да седне и да прочете този закон. Второто ни условие е социална политика", добави той. Бареков коментира и резултатите от изборите в различните райони на страната. "България без цензура" и нашите съюзници са в първата тройка на 10 от 28-те региона. Във всеки трети град сме трета политическа сила. В национален мащаб ДПС взе голям резултат, но на места я отпратихме от трите първи партии. Най-добри сме във Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Перник, Плевен, Пловдив-град, в София-област сме трети, Сливен, Ямбол. В Благоевград оставаме четвърти, но имаме 15,4 %. Имаме високи резултати във Варна, Добрич, Русе, Стара Загора, Хасково, Шумен", заяви Бареков. Лидерът на ББЦ заяви, че депутатите на партията в парламента ще подкрепят вот на недоверие срещу сегашното правителство.
"Да правят ремонт на кабинета е като да разместват мебелите на Титаник в 12 без 5. Корабът е вече пълен с вода и потъва. Не приемаме никакви ремонти на кабинета, никакви разговори за задкулисни покани за кафета, матинета и всякакви други. Който желае, да заповяда. Добре е на нашите срещи да присъстват журналистите и срещите да са публични", заяви Бареков. Той също така обяви и целите на партията в Европейския парламент. "Ще видим в какви комисии ще ни се предостави да работим. Ще седнем и ще преценим кое е най-изгодно за България. Няма как да се съгласим на заместник-председателски места, секретарки. Няма как да ни купят с това."
3. Хипотеза.
Политическата партия "България без цензура"се утвърждава като една от водещите партии в управлението на държавата. За изключително кратко време тя успя да привлече над 10 % от населението на страната. Резултатите от изборите за Еврпейски парламент показват, че партията ще продължава да набира скорост и за парламентарните избори през месец октомври ще си опонират с политическата партия ГЕРБ, която в момента е на първо място. В бъдеще политическата партия ББЦ ще взима важно място не само в политическия, но и в социалния живот на страната. Партията постоянно се опитва чрез иновативни методи да въведе реформи, с които да се подобри живота на българските граждани.
4. Защита на хипотезата.
Николай Бареков поиска сваляне на правителството заради проблемите на здравеопазването. "Ще инициирам подписка в парламента за нов вот на недоверие на тема здравеопазване. Големият въпрос е защо ГЕРБ, БСП, ДПС и Орешарски се провалиха в реформите на българското здравеопазване", обясни лидерът на "България без цензура" на пресконференция в Бургас малко след неуспеха на поредния вот на недоверие на ГЕРБ. Бареков посочи, че ще се иска подкрепата на младите хора в БСП като Георги Кадиев и Страхил Ангелов и към почтените хора в ГЕРБ." "Припомням, че по времето на Бойко Борисов цените на лекарствата се повишиха с 500%. Не е нормално в София да има 15 работещи линейки и над 100 лимузини в Народното събрание. Има линейки, но няма лекари. Защо не се обучават фелдшери, парамедици, три години учене и ставаш професионалист. Не може да наемаш лекари в Бърза помощ срещу 350 лева заплата. Ще искаме светкавичен вот", разви тезата си Бареков.
Лидерът на ББЦ каза, че независимите депутати, подкрепящи ББЦ, включително Данаил Георгиев, подкрепиха вота на недоверие. "Дадохме каквото можахме - три гласа. Ще определя Местан и Станишев с думата гьонсурат. Дано да ме разбере Местан. Ти го плюеш, то си мисли че го вали дъжд", коментира Бареков. Той обяви, че проблемът с национално значение е, че през следващия месец това правителство се готви да изхарчи 4 милиарда лева. 700 млн. са за самолети втора употреба, които според анализа на генералите, които са час т от "България без цензура", няма да са годни за употреба до една година. 300 млн. лева били предвидени за малки общини.
Тези пари ще бъдат откраднати, за да отидат за следващата предизборна кампания. Няма да отидат за социализация, а ще се усвоят от кметовете на ДПС, вместо да покрият увеличението на парите за майките, децата и безплатните лекарства за една година напред. Накрая ще направят по една градинка, с която да се хвалят и да показват, че са направили нещо. 1,4 млрд. лева ще отидат за погасяването за външния дълг от времето на Милен Велчев. Г-н Орешарски доказа, че не може да разгърне професионализма си."
Лидерът на ББЦ определи слуховете за смяна на ръковдството на партията като абсолютно неверни. Той коментира и репликата на Бойко Борисов от сутринта, че е настъпило "време разделно" с риторичния въпрос "дали не е настъпило турското робство, според Борисов". Бареков напомни предложението си, че е време дебатът да се пренесе в президентството, където трябва да се съберат всички партии, представени в националния и европейския парламент, за да се изработи консенсусен обединителен план за управлението на старната.
Бареков коментира и присъдата на заместик - председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, за който вече операция "Чисти ръце" не би била валидна, тъй като е осъден, а Борисов спешно трябва да се разграничи от него, така както беше обещал преди време. В противен случай съдбата на ГЕРБ би била към дъното. Бареков беше категоричен, че не би седнал на една маса с ГЕРБ докато Цветанов е част от партията и напомни, че на следващите избори вотът ще бъде между старите политици от ГЕРБ и новата партия "България без цензура".
На въпрос за бъдещата му дейност в Европейския парламент, Бареко в заяви, че ще постави изрично условие на партията на Европейските консерватори и реформисти за заемането на председателско място в ключова за бъдещето на страната комисия към ЕП. За пример посочи комисиите по корупция или социална политика. Той определи тази амбиция като отговорност, която дължи на 240 - те хиляди избиратели, които подкрепиха ББЦ в неделя.
Анализът след вотът в неделя показва, че ББЦ би имала над 25 кмета в различни общини в България, сред които Сандански, Разлог, Белене, Раднево, Чепеларе, Каварна, Белоградчик, Сандански, Симитли и други. Според Бареков работата няма да спира и обиколките му в страната ще продължат, защото там където са проведени лични срещи изборният резултат е значително по - вискок.

Йовчев: От много време не разписвам СРС-та

ИЗТОЧНИЦИ:
http://bg.wikipedia.org/
http://bulgariabezcenzura.bg/Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Модели на поведение в политиката и дипломацията 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.