Модернизацията и вестник "Скорпион"


Категория на документа: ДругиНа първата страница на брой 31 от 21 август е публикувана програмата на кинематографа - "Кинематографа на Георги Логофетов" - резюметата на филмите са написани от бившият издател на в. "Скорпион".

1913г.

Вестникът сменя дизайна си и главния редактор- връща се Стефан Милошев. Издава се само от Божинов, което предполага, че Конев все пак си е намерил книжарница.

В брой втори за 1913г. пише, че вестникът е осъден от местен учител за клевета. Този брой излиза и в Кула вече, оформлението е ново.

От 1914г. са запазени само три броя - като последният съдържа протести срещу правителството /стамболовистите/ и пропагандира свалянето му. Другите два броя са съставени почти изцяло от реклами. Така през 1914г. настъпва края на вестник "Скорпион".

Вестник "Скорпион" е модерен вестник, успял да се запази в динамичния ход на българското развитие - модернизацията протича в и чрез този вестник. Читателите му са били образовани, културни хора, насочен е предимно към юристите / обявленията са с правен характер, а и редакторът Стефан Милошев е собственик на правна кантора, която се рекламира на страниците на изданието/. Рекламите на страниците му са гъвкави и атрактивни. Самият вестник търпи хиляди промени в оформлението и съдържанието си, за да запази своята актуалност.

Рубриките му предлагат качествена публицистика, дават възможност и на читателите да публикуват свои творби.

Модернизацията във вестник "Скорпион" намира израз в променящите се рубрики, в рекламите, в актуалността на статиите и в лицето на читателите си, чиито характер се "чете" по страниците на изданието. Със своето лично обръщение към читателите вестникът успява да скъси дистанцията и да създаде едно лично пространство на хората на своите страници - място, където могат да се докоснат до културата, политиката и света - в рамките на своя свят и в динамиката на бързо променяща се България.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Модернизацията и вестник "Скорпион" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.