Музей-панорама "Сталинградската битка"


Категория на документа: Други


Катедра Библиотекознание, научна информация и културна политика
СУ "Св. Климент Охридски"

Курсова работа
на тема
Музей-панорама "Сталинградската битка"

Изготвил: Татяна Николова, Фак. № 5267 Проверил:

Магистър, задочно обучение /проф. д-р изк. Симеон Недков/

Един от главните символи на Волгоград е музеят-панорама "Сталинградската битка". Освен грандиозните платна в самата панорама в музея е събрана най-пълната колекция документи и предмети, имащи отношение към Сталинградската битка. В триумфалната зала са окачени автентични знамена, на всички отряди и обединения, участвали в сраженията.

Изглед на музея

История на Музея-панорама "Сталинградскатата битка"
Музеят е създаден през 1937 година с като Музей на отбраната на град Царицин с името "Сталин". Помещава се в сградата на щаба на отбраната в Царицин (първото име на Волгоград). Експозицията показва как градът се превръща в огромен промишлен център, отразява историята на гражданската война, проследява етапите на социалистическото строителство и изграждането на Сталинград. В началото на втората световна война музейните експонати са евакуирани. По време на военните действия сградата на музея е разрушена. През 1943 година музейните ценности са върнати в града и раположени в мазето на Централния магазин. През 1943 година разрушената сграда на музея е реставрирана, а музейните експонати са върнати обратно. Музеят е преименуван в Музей на отбраната на Царицин-Сталинград - "Сталин", а през 1962 година - на Волгоградски държавен музей на отбраната. През 1982 година е преобразуван в музей-панорама "Сталинградската битка" и е преместен в нова сграда.
През 1993 г. в старата сграда на музея е поместена експозиция, посветена на Гражданската война в Южна Русия. През 2008 г. музеят-панорама "Сталинградската битка" и историко-мемориалният комплекс "На героите от Сталинградската битка" в Мамаевия курган са обединени в едно културно учреждение музей-паметник "Сталинградската битка".

Структура на Музея-панорама "Сталинградската битка"

Музеят се състои от 8 експозиционни зали, 4 диорами, предпанорамна и панорамна зали, триумфална зала, киносалон, военно-историческа библиотека. В отделна сграда в разположено фондохранилището. Музейният комплекс включва и историческите паметници "Останките на парната мелница" и бронираната лодка "БК-13"- паметник в чест на моряците от Волжската военна флотилия.

1 зала
Първа зала съхранява експозиции - лични вещи, оръжия и др., принадлежали на героите загиналите под Сталинград. В центъра на залата е поставен монумент в памет на загиналите.

2 зала
Втората зала представя експозиоции, характеризиращи началото на Втората световна война и началото на Сталинградската битка. Паметниците на културата разказват за агресивната политика на Германия. Тук е подреден ръкописът от Фридрих Паулус, в който се описват военните действия, съгласно операцията "Барбароса", изготвен през 1940 година. Войната започва на 22 юни 1941 година, а Сталинградската битка - на 17 юли 1942 година. Експонатите разкриват как се изгражда опълчението и как хората защитават родния си град.
На 23 август 1942 година немците бомбандират Сталинград. Действията на военните и гражданските организации се ръководят от Алексей Чуянов. Част от експонатите са посветени на тази тематика. Голям интерес представлява макетът с отбранителни съоръжения, построени през 1941-1942 година. Може да се видят и немски боеприпаси от този период.

3 зала
Главната витрина с експонати в третата зала - снимки, документи, рисунки от фронта, разкриват подвига на войниците от 40 Гвардейска стрелкова дивизия. В центъра на залата е разположена витрина, наподобяваща окоп, в който са поставени бойни снаряжения, останали от войниците.

4 зала
В четвърта зала са поставени експонати, които разкават за уличните боеве в Сталинград в периода от 13 септември до 19 ноември 1942 година. Централното място е отредено на 30- метров макет на разрушения град.

5 зала
В пета зала могат да се видят експонати от руската бойна екипировка. През есента на 1942 година руската промишкеност се насочва изцяло към изработка на военна техника. Сталинград е снабден с достатъчно количество пушки, танкове и самолети.

6 зала
Експозициите в шеста зала разказват за контранастъплението на руските войски под Сталинград. На 19 ноември 1942 година започва операция "Уран". Има изложени различни вещи, документи и снимки на руските пълководци Георги Жуков, Александър Василевски, Николай Воронов, които са участвали в подготовката на плана на военните операции. В залата е изложена и военна техника: една от първите гаубици, защитавали Сталинград, пушки, военен мотоциклет М-72.
В резултат на успешните военни операции, в района на Сталинград са обградени 22 противнокови дивизии. На 10 януари 1943 година започва заключителният етап по ликвидирането на вражеските войски. На 31 януари е разбита войската, която обкръжава южната част на града. В залата са запазени лични вещи, награди и документи на пленените немски войници. На 2 февруари капитулират и северните немски войски. Слага се край на битката под Сталинград. Експозицията завършва с поздравлението, изпратено от Върховния Главнокомандващ на войските на Донския фронт.

7 зала
Експозициите в 7 зала са посветени на пълководците във Великата отечествена война. Подредена е парадна портретна галерия, която вкючва 39 платна и 4 сюжетни картини на героите от войната. Може да се видят и мемоарите на пълководците.

8 зала
Експозицията в залата отразява поражението на немската войска при Сталинград. На входа на залата са поставени скулптури с името "Победа", които запечатват моменти от митинга на съветските войски на площада на Падналите герои. Подредени са трофеи, останали от противника: вещи от щаба на 6-та полева армия, знамена, лични вещи на войниците и офицерите, елементи от тяхното въоръжение.

Триумфална зала
Триумфалната зала е подредена тържествено в чест на победата. През 1865 година Волгоград получава званието град-герой, орден "Ленин" и медал "Златна звезда".Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Музей-панорама "Сталинградската битка" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.