Най-високия небостъргач в света - "Бурдж Халифа", Дубай


Категория на документа: Други


Икономически университет - Варна
Стопански факултет
Катедра "Икономика и управление на строителството"
Дисциплина: "Управление на инвестиционния процес"

КУРСОВА РАБОТА
На тема: "Най-високия небостъргач в света -
Бурдж Халифа, Дубай"

Изготвил: Проверил:

Пламена Янчева Янчева ас. Милена Д. Иванова

сп.ИНС гр.29 фак.№1442

Октомври, 2013
гр.Варна
Съдържание:
Увод ................................................................................................................ - 3
I. Описание на обекта........................................................................ - 4
II. Архитектура.................................................................................... - 5
III. Разположение.................................................................................. - 5
IV. Етажи............................................................................................... - 6
V. Поставени рекорди......................................................................... - 6
VI. Любопитни факти........................................................................... - 7
Заключение..................................................................................................... - 8
Използвани източници.................................................................................. - 9
Приложения................................................................................................... - 10

Увод

Небостъргачите - символ на величие. Тези невероятни сгради напомнят на човека, че няма граници, които да не могат да се преминат. През XIX в. най-високите сгради са били едва с 6 етажа. Развитието на технологиите в строителството, особено използването на стоманобетон и високоякостни стомани, както и асансьорите дават възможност за построяване на високи сгради в пъти над съществуващите дотогава. В съвременния свят сгради с по 100 етажа не са нещо необичайно. През 2010 г. Дубай показа на света, че все още има височини, които чакат да бъдат покорени. "Бурдж Халифа" е най - високата сграда строена някога. Със нейните 828 м. "Кулата на Халифа" даде начало на много грандиозни проекти, които ни навеждат на мисълта, че Световната икономическа криза е към своя край.

Целта на автора на настоящата курсова работа е да се представи инвестиционния процес на конкретен инвестиционен обект.

Обект на разработката е небостъргачът "Бурдж Халифа", Дубай, Обединените арабски емирства.

I.Описание на обекта

"برج خليفة" или преведено "Кулата Халифа" е най-високата сграда в света построявана някога. "Бурдж Халифа" е небостъргач в Дубай, ОАЕ, който преди своето откриване е известен под името "Бурдж Дубай". Величествената сграда е висока 828 м. като нейното строителство започва на 21 септември 2004 г., а официалното й откриване е на 4 януари 2010 г. Кулата е част от новоизградения комплекс "Downtown Dubai" разположен на 2 км2.

Проектът на сградата е изготвен от американското бюро "Skidmore, Owings and Merrill" като главен архитект е Ейдриън Смит, а главен конструктор е Уилям Бейкър. Изпълнител на проекта е южнокорейската компания "Samsung". Общата стойност на грандиозния проект е 1,5 милиарда долара. И тук Световната икономическа криза започнала през 2007 г. е оказала своето влияние. За изграждането на кулата емирството Дубай е принудено да потърси помощ от емирството Абу Даби, което довело до неочаквано събитие, а именно по време на церемонията по откриването сградата изненадващо е преименувана от "Бурдж Дубай" на "Бурдж Халифа". Кулата е кръстена на емира на Абу Даби и президент на ОАЕ Халифа ибн Заид ал-Нахаян, за оказаната от него помощ в този критичен за проекта момент.

През март 2009 г. от "Emaar Properties" обявяват цената на офисните площи, която е достигнала 43 хил. долара за м2, а за жилищата цената достига 37 хил. долара за м2. Поради слабото търсене на имоти в Дубай цените на наемите в "Бурдж Халифа" спадат с 40% за първите 10 месеца след откриването на сградата, но въпреки това през октомври 2010 г. 825 от 900-те жилища остават свободни.

II. Архитектура

Проектирането на най-високата кула в света никак не е лесно. Приземният план на сградата във вид на трилъчева звезда - вдъхновен от пустинното цвете Hymenocallis - осигурява максимална конструктивна здравина и гледки към Персийския залив. В центъра се намира "контрафорсно ядро", шестоъгълна колона от стоманобетон. Етажите са разположени спираловидно, осигурявайки стабилност срещу силните пустинни ветрове. С нарастване на височината, в страничните компоненти са направени тераси, така че страничните компоненти стават все по-тесни до върха. Броят на терасите е 27. Най-отгоре се показва централното ядро, върху което е поставена кула. В най-високата си точка кулата се люлее хоризонтално, като прави осцилации с дължина 1,5 метра. Дизайнерите на "Бурдж Халифа" са заложили на комбинацията от геометрични компоненти, характерни за ислямската архитектура и архитектурни и културни елелменти, характерни за региона.

III. Разположение
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Най-високия небостъргач в света - "Бурдж Халифа", Дубай 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.