Нанотехнологии


Категория на документа: Други


За постигането на тези резултати, учените използваха новата технология на микроскопични триизмерни форми и образи. Използва се инструмент с много тънка игла силиций, който се поставя върху платформата. При нагряване с иглата е възможно да се отделят малки частици от основата на материала, с който можете да направите конкретна форма (в случай, картата е полимер). Иновационната технология е сравняват с технологично развитие на древните египтяни, които с помощта на инструменти в ръка, издълбали в камъните доста красиви изображения.
Заедно с картата, учените са създали миниатюрно копие на планините на Матерхорн (Matterhorn). Височината му е 25 нанометра в мащаб 1:5000000000 млрд.

Икономически и социален аспект

Конкурентноспособността на индустрията ще зависи до голяма степен от развитието на нано-технологиите и техните приложения. Насърчаване провеждането на интердисциплинарни и интерсекторни научни изследвания в областта на нано-науките и нано-технологиите могат да ускорят трансформацията на индустрията. Материалите с нови свойства са ключови за бъдещата конкурентноспособност на европейската индустрия и основа за технологичен напредък в множество сектори на икономиката. Акцент ще бъде намирането на индустриални приложения за резултатите от фундаменталните научни разработки.

Разработването на нови материали и нови производствени процеси има за цел подобряване качеството на живот и безопасността на гражданите. Развитието, например на нови производствени процеси може да доведе до намаляване на вредните емисии и до по-рационално използване на природните ресурси.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Нанотехнологии 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.