Нетрадиционно използване на копринената пеперуда и черницата


Категория на документа: Други


 Резюме

Увод

В миналото отглеждането на копринени буби е било насочено главно към производство на коприна и копрнени изделия

С откритието на синтетичните влакна, развитието на този отрасъл постепенно намалява. Заедно с намаляване търсенето и предлагането на коприната, черничевите насаждения, служили за изхранване на бубите също са изоставени.

Днес се разработват иновационни технологии, с цел приложение на бубите и продуктите, получени от производството на коприна в съвременната медицина и фармацевтика.Черницата от своя страна са оказва предпочитан фураж за домашните животни, плодовете, листата и корените в прясно и сушено състояние се приемат във вид на чайове, масла, сух прах, с лечебна цел,.

История - Археологически проучвания сочат, че бубарството е било развито още в 5000-10 000 г.пр.н.е. В края на IV-то хил. пр.Хр, отглеждането на копринени буби бавно се разпространява от Китай към Западна и Централна Азия, както и районът на съвременните Сирия, Иран и Ирак. В Европа навлиза края на средновековния период, посредством търговиятаБубарство в България се практикува, още през VII век, но особено силно се развива в края на XIX век. 80-те години на XX век у нас са произвеждани 1 500 тона сурови пашкули и 200-230 т сурова коприна, а страната е заемала 8 мястов света и първо в Европа по производство.

2. Отглеждане на Копринената пеперуда и получаване на суровини

Развитието на бубите преминава през различини стадии яйце(бубено семе)-ларва(само в този етап се храни,1ва до 5та,в края на която започва завиване на пашкулите)-какавида(узряване) При нормално развитие след 18 - 20 дена при стайна температура какавидите се превръщат в пеперуди.

2.1. Бубено семе - Използва се екстракт от яйцата - богати са на протеини,гликопротеини, витамини B1 и B2 Копринената пеперуда и яйцата, преработени в протеинов екстракт,се използват във фармацевтичната индустрия с хепатопротейново действие, а също и в хранително-вкусовата промишленост - хранителна добавка.

2.2. Ларви - стрити на прах, се използват за хранене на млади животни и някои влечуги, получава се богато на протеини брашно и екстракт от етер с високо съдържание на бомбистерол (холестеролен изомер). Ларвите на копринените буби са използвани като лекарство срещу диабет в страни като Китай, Корея и Япония, а в последно време много изследвания са доказали ефекта на копринените буби за регулиране на кръвната захар.

2.3. Какавида - маслото от нея съдържа витамини E, BL, B2, никотинова киселина, пантотенова киселина, калций, фосфор, мед, желязо и селен. От какавидите се получават продукти за фармацевтичната индустрия с противовъзпалително действие, антитумефин за стимулация на лимфната циркулация, който се използва за лечение на синузит, отит, бронхит, астма, туберкулоза, пикочни инфекции. Също се получават лакове,сапуни,бои и продукти за козметичната индустрия - кремове, емулсии, лосиони.

2.4. Пеперуда - Коприненото масло от пеперудата може да се използва за получаване на текстилни бои и в сапунената промишленост Те са използвани за изготвяне на фармацевтични продукти за лекуване на травми и възстановяване след операции, в Китай се смята, че екстракт, получен от пеперудата засилва потентността при мъжете

3.Приложение на продукцията от Копринената пеперуда в медицината

3.1. Биосензори - копринените протеини са най-здравите известни до сега природни белтъци, като същевременно се понасят от организма много добре, което ги прави изключително предпочитани от биоинженерите, за експерименти. Чрез тях се създават оптични устройства, които ще бъдат

имплантирани в човешкото тяло, като помощно средство при отстраняване на тумори, изкуствена роговица на окото или друг тип операции.

3.2. Копринен чип - електроди, поставени в мозъка на човек, имат способността да дадат информация за местоположението и времето за поява на епилептичен припадък Решетка, изградена чрез използване на копринен субстрат, сe поставя в нужната част на мозъка. Под действието на капилярните сили, решетката от тънки копринени нишки започва да се огъва - просто повтаря формата на кората на главния мозък на това място, сякаш го опакова. Така той се придържа към него, в същото време не вреди на мозъка.

3.3. Пиги Бак - изолиране на протейни - Генните инженери използват Пиги Бак техника, която включва съвместно прилагане на няколко технологии, с цел транспортиране на генетичен материал от един организъм, с даден произход в друг, приемащ организъм. Чрез тази техника копринените буби могат да бъдат генетично променени, за да са по-устойчиви на вирусни и бактериални инфекции, както и за увеличаване размера на произведената естествена коприна. Също така въвеждане на гени в копринени буби, които биха им дали сила за производство на цветни коприни.

3.4. Крайг Биокрафт - лабораторията Крайг Биокрафт е фокусирана върху развитието на високо-производителни технически влакна и полимери, чрез използване на трансгенни копринени буби.

Използване на гени от паяк и внедряването им в организма на копринените буби за създаване нови "супер влакна", подобни на природната коприна. Продуктите получени от този материал ще се използват във военните и полицейските служби; за направа на бронежилетки и други предпазни средства, както и в аеро-космическата промишленост.

3.5. Визуални параметри за използване на нетекстилни продукти и отпадъци от бубарството

Доказано е, че протеини, извлечени от ларви на копринена пеперуда могат да играят важна роля реставрация на костите, присаждане, производсдтво на лекарства и дори в лечението на болести като Паркинсон

Коприненият пашкул, съдържа два основни протеина - фибрион и серицин. Докато влакнестият протеин фибрион - представлява близо 70 до 80 на сто от теглото на пашкула, серицинът действа повече като лепило и държи влакната заедно. Серицинът има приложение във фармацевтиката, козметичната индустрия и биотехнологиите.

Копринените протеини удължават срока на годност на лекарствата - от голямо значение е L-Dopa, който се използва за лечение на болестта Паркинсон. L-Dopa има за цел да замени мозъчен химикал, наречен допамин, които се губи при това заболяване. Изследователиса открили, че ако L-Dopa се произвежда заедно с матрица от протеинът фибрион, тя е в сила дори и след 10 дни.

3.6. Конци и материали в медицината

Биосъвместими влакна, изработени от коприна се изплзват активно при операции. Учените дори се опитват да разработят кръвоносните съдове и сърдечните клапи, използвайки тези влакна.

Коприната е изключително удобна за работа и връзване, а възлите са с добра характеристика.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Нетрадиционно използване на копринената пеперуда и черницата 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.