Обяснителна записка по СМИ


Категория на документа: Други


Обяснителна записка

Хидроизолация на топъл покрив, монолитна жилищна сграда

1. Общи положения

Проектираната сграда е монолитна, жилищна с относителна влажност на въздуха в помещението φ = 50% , намираща се в град Шумен. По проект покривът е топъл

Хидроизолацията е предпазена от прегряване и механични въздействия - през летния период хидроизолацията се загрява не повече от 25°С, а през зимата над отопляеми помещения температурата е 10-15°С.

Освен споменатите предимства този тип покрив притежава и известни недостатъци: -проектираният плосък покрив е неизползваем и се характеризира със следните особености:

над повърхността се допуска изграждането на необходимите комини, отдушници, вентилационни шахти и др., задължително се осигурява "работен" изход, чрез който се излиза на покрива само за оглед, ремонт или поддръжка.

усилващо парче - модифицирана а АРР битум - мушама служи главно да предпази хидроизолацията от прякото излагане на слънчевите лъчи.

наличието на лека защита рязко намалява температурата на хидроизолацията и на стоманобетонната плоча. При единичния покрив, обърнатият покрив и покрив тип DUO вследствие на наличието на топлоизолация над стоманобетонната плоча ∆t < 30°С. Тогава фугите в плочата се правят през 20-30м.

2.Избор на вида на покрива.
Предимства и недостатъци; зависимости от вида на сградата и функциите и:

Единичен покрив - при този вид покрив, всички слоеве, всички пластове образуват един цялостен пакет. Прилага се най-често при промишлени сгради с големи отвори. Характерно при него е, че топлоизолацията е разположена над стоманобетонната плоча, за да я предпази от прегряване, деформации и напукване. Друго съществено е, че под хидроизолацията, респективно над пароизолацията задължително се поставя микровентилиращ слой от перфорирана мушама с оглед микровентилация. Поради малката ефективност на вентилация, пароизолацията се поставя във влажност φ >60%. Топлоизолацията трябва да бъде твърда, суха ненасипна, като пенополистирол, полутвърди и твърди минералноватни плочи, пеностъкло, полиоретанови плочи и др. Когато хидроизолацията се залепва направо за топлоизолацията от стиропор, трябва да се използват каширани с битумна мушама плочи, залепени на студено.

Покрив тип DUO - тук част от топлоизолацията е под, а друга е над хидроизолацията, с оглед горната топлоизолация да не "изплува".

Двоен покрив - характеризира се с две носещи плочи и вентилируемо въздушно пространство между тях. Той се прилага при жилищни и административни сгради със следните предимства: създава по-добър микроклимат в помещенията под него, използват се по-евтини топлоизолационни материали и др.

Обърнат покрив - характерно е за този покрив, че топлоизолацията е разположена над хидроизолацията. Тя се изпълнява само от екструдиран полистирол. Той се прави при фугите на глъб-зъб и на два пласта.
Предимствата на този покрив пред единичния са:

а) топлоизолацията предпазва ефективно хидроизолацията от механични повреди, ултравиолетови лъчи, нагряване и стареене.
Недостатъци:

а) използва се само един вид топлоизолация - екструдиран полистирол

б) дебелината на топлоизолацията се увеличава с 10-15%, поради проникването на вода през фугите

в) топлоизолацията засега може да се изпълни само на базата на екструдиран пенополистирол ( пенополистирол със ситни пори, които не поглъщат вода ) или на базата на пеностъкло, което е материал с отлични качества, но цената му е висока.

3. Избор на наклона на проектирания покрив.

В нашата страна за топлите покриви се изискват следните наклони:
3.1 При използване на битумна мушама за цялостно залепена хидроизолация

С топлоустойчивост под 100°С
а) при използваеми покриви ( тераси ) - i = 1,5 - 3%
б) при неизползваеми покриви, какъвто е моят случай:

с тежка защита - i = 2 - 5%

с лека защита - i = 2 - 7%Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Обяснителна записка по СМИ 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.