Обзавеждане


Категория на документа: Други2.Организация и контрол при обзавеждане на баровете с мебели, машини и
съоръжения.

2.1. Мебели в бара
-бар плотове - бар плотове по конкретни размери, съобразени както с изискванията на инвеститора, така и с най - новите технологии. Бар плотове са с модерен дизайн и в хармония с интериора на заведението.Съставен е от три части: преден бар, заден бар, надбар. Най-често се използва линейна форма на разположение, но и кръгла, правоъгална, елипса, зигзагообразна или П, Г, С образна. Бар-плотът от страната на посетители е висок 110 -120 см. с ширина 25-35 см. , а за работещият персонал 80-90 см. с ширина 60-80 см. Обзавеждането на подбара и задния бар трябва да имат повърхност от неръждаема стомана, устойчеви и лесни за почистване, да е свързано с водопроводната мрежа,
столовеимаси - целта е да се създаде уют и функционалност. Изборът е според типа и категорията на заведението. Масите са по-ниски от ресторантите кръгли или правоъгални. Столовете са тапицирани за нощни барове , леки и удобни за снек-бар, бира- бар и др. До бар плота са високи барови столове, обикновенно без облегалки.
-арови - колички - за високоалкохолни напитки, за вино, за кафе и безалкохолни напитки.
2. Оборудване на бара
-спресо кафе машини - еспресо кафе машини с 1 група, с възможност за работа на собствен резервоар, както и за свързване към водопровод, посредством омекотител. Еспресо кафе машините с 2 или 3 групи са предназначени за сладкарници, барове или по-малки заведения, но с голяма консумация на еспресо. Този тип машини дават възможност за кратко време да се приготвят едновременно кафе еспресо, капучино, чай или други топли напитки. Има възможност за ръчно и автоматично дозиране на кафето.
-афемелачни машини - кафемелачните машини за бар имат автоматичен цикъл на смилане на кафето, както и брояч на дозите кафе. Дозаторът за смляно кафе е от неръждаема стомана. Корпусът на машините е от неръждаема стомана.
-ледогенератори, контейнер за лед и ледотрошачка - разнообразие от модели за производство на кухи и плътни кубчета, както и на люспест лед. Капацитет от 20 кг. до 500 кг. за 24 часа. Въздушно или водно охлаждане може и с вградена почистваща система.
-арови комбайни - възможни комбинации от сокоизтисквачка автоматична, миксер, ледотрошачка и блендер.
-ладилни витрини - вертикални и хоризонтални хладилни витрини, ергономични, с оригинален дизайн и високо качество.
-окоизтисквачки, шейкъри, миксери - използва се за коктейли, плодови сокове, яйца, сметана и др. които по-трудно се смесват с алкохолните напитки.
-блендер - разполага с режещи ножове , които могат да пасират и смилат. Използва се за коктейли с плодове и лед.
-парат пост-микс - за дозиране и смесване на газирани напитки.
-хладител за напитки- основно за охлаждане на напитки
-хладител за негазирани сокове- за охлаждане на негазирани напитки
-апарат за наливна бира - съдържа кег, хладилен шкаф, кранове за дозиране, бутилка с СО2. Броят е съобразен с капацитета на заведението.
-фризер за сладолед, машина за сладолед - за приготвяне на сладолед в заведението
-ивка с четки за чаши - три вани за измиване, дезинфекция и изплакване. Може да се задвижва механично.
.

-Съдове, сервизи и прибори на бара.
Средствата за работа са: прибори за смесване и разливане на напитки, помощно оборудване и прибори за приготвяне и украсяване на различни коктейли, средства за сервиране. Изработват се от неръждаема стомана, устойчива и лесно почистваща се.
-Пибори за смесване и разливане
-жигър - за разливане на точно определено количество напитки- от нераждаема стомана и от стъкло
-апи и лиеци - тапите служат да затварят отворени бутилки, а лиеците се поставят на гърлото за по-лесно отливане на течността. Биват: бавни, полубързи и бързи, от неръждаема стомана и от пласмаса, както и автоматични лиеци.
-аши за смесване- изработват се от дебело и здраво стъкло и е с вместимост 500 мл. Използва се за по-лесно размесващи се напитки.
-ъчен шейкър- комбинация от чаша за смесване и конусовиден съд от неръждаема стомана. Отделните съставки се сипват в шейкъра, затваря се хубаво и се разбиват с двете ръце. Горната част може да завърши с вградена цедка.
-едка- за отделяне на парчета лед, частици плод. Закрепва се върху ръба на шейкъра.
-арова лъжица - тя е плитка лъжица с дълга дръжка 25-30 см от неръждаема сметана. Използва се за разбъркване на напитки.
-опадка за лед, щипка за лед, шило за лед, ледотрошачка - да не се докосва леда с пръсти
-шмпаниери, съдове за охлаждане - основно за шампанско и бяло вино.
-пркачка, фунии- за преливане и разбъркване
-уреди за декорация- комплект за карвинг на плодове и зеленчуци

3.2. Прибори за подготовка
-дъска за рязане, нож, вилица за украсяване, прибори за белене

3.3. Чаши
Неоходимото количество от съдове и чаши , което се изисква за обслужването в търговската зала е регламентирано в зависимост от категорията на заведението.
-чаши с широко дъно без стебло и крак
-ниска чаша тумблер - къси и широки чаши, изработени от дебело стъкло с прави или леко извити стени и вместимост 125-150 мл. Използва се за високоалкохолни напитки, които се сервират с лед и т. нар. "къси напитки "
- висока чаша хай бол - със средна ширина, с вместимост 200-300 мл. Използва се за "дълги напитка" с лед над 100 мл.
- аперативна чаша шот- с вместимост 50 мл.
-чаши с краче- за бренди и за бира и напитки с лед
-чаши със стебло и краче - за вино, шампанско, коктейли и ликьор
-чаши с дръжка - кани и халби за бира и топли напитки
3.2. Прибори за подготовкаСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Обзавеждане 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.