Онлайн реклама


Категория на документа: Други


ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ " ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР"

КУРСОВА РАБОТА
НА ТЕМА
ОНЛАЙН РЕКЛАМА. СЪЩНОСТ И ОСНОВНИ СПЕЦИФИКИ

Изготвил: Проверил: проф. Д-р М. Пешева
Ф№:
Специалност: Реклама и връзки с

обществеността в управлението на бизнеса

Онлайн рекламата измина дълъг път от първите си стъпки, направени от т.нар. рекламни банери, който бяха създадени в края на 1994 година. Интернет, почти непознат преди малко повече от петнадесет години, днес се превърна в неразделна част от живота на всички нас. Реклама е всяка платена форма на популяризиране на дадена организация, продукт, услуга или идея от определен поръчител / рекламодател. Рекламирането първоначално бе утвърдено в печатните медии, като вестници и списания и след това в телевизионната и радио среда. В последните години, обаче, фокусът в рекламирането започна да се измества от тези традиционни медии към Интернет, който се превърна в изцяло нова среда, чрез която рекламодателите започнаха да достигат до своите потенциални клиенти.

Електронната търговия представлява "непрекъснат цикъл от обработка и обмен на данни, чрез които се осъществява унифицирано и интегрирано информационно осигуряване на участниците в цялостна търговска трансакция, независимо от сферата на дейност, отрасъла, държавата. Това е процес, при който две или повече страни правят сделка чрез компютъра и някакъв тип мрежа за пренос на данни - независимо локална, интернет или директна връзка. Това включва сделки между корпорации, търговия на дребно, рекламиране на продукта и пр.

С настъпването на новото хилядолетие рекламата преживява, може би най-динамичния и революционен период в историята си. Промените настъпиха в следствие от технологичния напредък, а това развитие доведе до драстичното повишение в използването на Интернет за всякакъв тип комуникация. Онлайн рекламирането се разраства и развива с изключително бързи темпове.

Като рекламна среда, Интернет предоставя изключително големи възможности за комуникация с потребителските аудитории. Могат да бъдат използвани различни рекламни формати, за да се предаде определено рекламно послание към потребителите. Възможностите за създаване на новаторски, оригинални и хващащи окото реклами са практически неизчерпаеми. Все повече големи и малки компании, които до скоро са рекламирали в традиционните медии прехвърлят голяма част от рекламния си бюджет към on-line реклама. Интернет се превърна в съществен елемент при изграждането на рекламните стратегии на организациите.

On-line рекламата съчетава в себе си лесно управление, резултатност, изключително добри възможности за таргетиране на рекламните съобщения, бързо увеличаваща се аудитория и възможността за точно измерване на резултатите, което при рекламата в традиционните медии е доста субективно. Онлайн рекламата комбинира предимствата на телевизионната и печатната реклама и дори предоставя възможността за изключително високо качество на графичното изображение.

За разлика от телевизионната, радио и печатна реклама, онлайн рекламите предоставят на потребителите много по-големи възможности за запознаване с продукта или услугата. Рекламният банер може да представя само рекламното съобщение, но всеки заинтересован потребител може без никакви усилия да кликне върху него и да бъде прехвърлен директно към уеб сайта, където подробно да се запознае с предлаганите продукти и услуги, с техните цени и дори да направи поръчка, ако уеб сайта предлага тази възможност.

Друго предимство на онлайн рекламата е, че рекламодателят е наясно какво точно получава срещу парите си.
Онлайн рекламата е лесна за управление, има добри резултати, аудиторията постоянно се увеличава и, най-важното -има точно измерване на получените резултати от рекламата - нещо, което няма как да разберем точно при реклама в друг тип медия. В Интернет рекламирането са събрани предимствата на другите видове реклама, плюс това, че могат да се използват висококачествени изображения, за да се впечатли аудиторията.
Все повече потребители търсят информация в интернет и вземат решение за покупка повлияно в социалните мрежи. По данни на Google Barometer, през 2013 година средно 53% от българите check-ват търсачката преди да пазаруват. Около 50% от онлайн потребителите разчитат на социалните медии при вземането на решение . Над 3 милиона българи използват използват smart устроство - таблет, телефон, нетбук. Времето, което те отделят на социалните мрежи е между 2 и 4 часа и половина дневно. Искаме или не нашите клиенти са в интернет, използват социални мрежи всеки ден и комуникират он-лайн. В зависимост от спецификата на бизнеса, трафикът от социалните медии към корпоративния сайт може да нарастне значително. А ако корпоративният сайт има он-лайн магазин - присъствието в сооциалните медии става просто задължително.
При Интернет рекламирането, когато някой потребител се заинтересува от дадена реклама, той свободно може да кликне върху нея и да разгледа сайта и да се запознае с услугите, които предлага, докато това няма как да стане, ако се рекламира в друг вид медия.
Съществуват няколко вида онлайн реклама.

Една от най-разпространените в българското уеб пространство е банер рекламата. От началото си до днес тя е претърпяла множество изменения, превръщайки се например от семпло неподвижно изображение в анимирано изображение с различни функции. Според последните тенденции в онлайн рекламата, банерите са особено ефективни, когато тяхна основна цел е имиджовата реклама. Именно чрез банерите може бързо да се наложи разпознаваемост на дадена марка/бранд, изпращане на нейното основно послание към потребителите и т.н. Но все пак банер рекламата далеч не се ограничава само до това.

Ако заложим на последните тенденции и изберем анимирано изображение като вариант, можете разбира се да се постигне доста повече, отколкото с каквато и да е реклама в традиционна печатна медия.

Текстов линк - вид интернет реклама, която представлява, надпис, най-често мото или име на организация, което съдържа препратка към сайта и при кликане на него с мишката, потребителя бива прехвърлен към него. При този тип реклама, трябва внимателно да се подберат сайтовете, в които ще се рекламира, за да има възможно най-голяма полза от рекламата. Много сайтове и портали предлагат и VIP Link, което пак е реклама с текстов линк, но се характеризира с това, че е поставена на челно място в сайта или в съответната категория на сайта. Тази реклама вече е насочена само към хората, които се интересуват от подобен продукт или услуга, която се предлага и така тя е доста по-ефективна.

E-mail footer - това е рекламно съобщение, което се поставя в края на всеки и-мейл, като съдържа адрес, телефонен номер, други и-мейли за връзка, уеб сайт.

Някой уеб сайтове предлагат на своите рекламодатели, като част от тяхната рекламна кампания, да публикуват срещу заплащане рекламна или ПР статия. Тя може да представлява описание на дейността на компанията или пък интервю с някой от специалистите във фирмата, свързано с някой важни аспекти от сферата на дейност, в която оперира компанията. Публикацията може да е и под формата на новина, която да съобщава някаква интересна информация, която би била полезна на настоящите и бъдещи клиенти на организацията.

Рекламното каре представлява малко рекламно пространство, разположено най-често в някой уеб портал, в което рекламодателят може да публикува своя обява, придружена с малка снимка на своя продукт или фирмено лого.

Съществува и контекстна реклама и оптимизация за търсещите машини (SEO). Въпреки,че SEO(Search Engine Optimization) трудно може да се отнесе към рекламата, като такава тя усвоява голяма част от бюджета за интернет реклама.
В случаите, когато компанията не успее да изведе своя сайт на първа страница при търсенето по необходимите ключови думи, тогава се обръщаме към контекстната реклама.
Ако целта на рекламата в интернет е увеличаване познаваемостта на фирмата или нейната марка, то най-ефективна е банер рекламата.
Преимуществата на контекстната реклама са:
- По зададени ключови думи да се привлекат целеви посетители;
- Висок процент на превръщане на посетителите в купувачи;
- Възможност за използване, както на текстови, така и на графични формати;
- Възможност да се привлекат посетители само след няколко минути след заплащането.
Преимуществата на оптимизацията за търсещите машини са:Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Онлайн реклама 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.