Описание на музей "Алкатраз"


Категория на документа: Други
Курсова работа по дисциплина
" Музейно дело "

на тема:
' Описание на музей Алкатраз '

Изготвил:

Съдържание:

1.Разположение и история на музея.........................3 стр.

1.1. Сан Франциско ....................................................4 стр.

1.2. Остров 'Алкатраз'................................................5 стр.

1.3. Опити за бягство............................................................6 стр.

2.Различното в'Алкатраз'..........................................9 стр.

3. Възможности за посещение.................................12 стр.

3.1. Работно време.........................................12 стр.

3.2. Цени на билети и ежедневни турове..............12 стр.

4. Приложение.........................................................14 стр.

5. Източници на информация..................................15 стр.

Разположение и история на музей 'Алкатраз'

Музеят се разполага на остров в Тихия океан на западния бряг на САЩ недалеч от град Сан Франциско. Първоначално изграден и използван за военни цели бившият затвор днес привлича над 1 милион посетители годишно.

Заради изолацията си от света, заобиколен от неприветливите, студени води, остров Алкатраз бил дом на затворниците от гражданската война около 1861 година. През 1898 година Испанско-американската война увеличила затворническата популация от 26-ма на 450. След земетресението в Сан Франциско през 1906 година, цивилните затворници били прехвърлени от Алкатраз заради безопасността им.

Алкатраз става придобивка на Министерството на правосъдието на САЩ на 12 Октомври 1933 година и островът станал федерален затвор през Август 1934. За времето, през което затворът функционирал, само 29 години (1934 - 21 март 1963),
той "приютил" видни престъпници като Ал Капоне, Робърт Франклин Строуд (Птичарят от Алкатраз), Джос Сиера, Джим Куилан, Джеймс "Уайти" Булгар и Алвин Карпис, които прекарали в Алкатраз повече време от всеки друг затворник там.

Сан Франциско

Сан Франциско (San Francisco) е четвъртият най - популярен град в щата Калифорния, САЩ. Градът е важен финансов, културен и транспортен център. Той има излаз на Тихия океан и заема залива Сан Франциско. Населението на града е 808 976 жители (по данни от 2008г.), а площта му е 600,7кв.км. Сан Франциско е разположен на западния бряг на САЩ, на края на полуостров Сан Франциско. Към владенията на града се включват и няколко небезизвестни острова - Алкатраз, Трежър Айлънд (Treasure Island - острова на съкровищата), Йерба Буена. Също и части от островите Аламеда, Ред Рок и Ейджъл. Старото име на Сан Франциско е Йерба Буена, кръстен така от испанските заселници през 18 век поради изобилието на един храст, от който е идвало старото име. Сан Франциско е популярна туристическа дестинация, която е позната с хладните си летни мъгли, еклектичната смесица от викторианска и модерна архитектура. Дори имената на някои квартали са взаимствани от имената на хълмовете, на които се намират. Кварталите са разделени в зависимост от населението - има китайски, японски, квартал на работническата класа и др.
Сан Франциско е и един от първите 14 глобални града според Група и мрежа за изследване на глобализацията и глобалните градове.
Градът предлага невероятни гледки във и около него. Самият град сам по себе си е много красив и интересен, смесица от американска, латиноамерикано-испанска, европейска и азиатски култури. Градът е светъл, бял, напомнящ много на някой средиземноморски или близкоизточен град. Във и около града е обозначен маршрута на 49-милният живописен път, който минава покрай някои от забележителностите, обектите и интересните квартали и райони на Сан Франциско.
Популярни забележителности в града:

1. Алкатраз
2. Двореца на легиона на честта - (Palace of the Legion of Honor) е музей за изящно изкуство в Сан Франциско, направен по подобие на този в Париж.
3. Кулата Койт - кула посветена на Сан Франциско от Лили Хичкок Койт.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Описание на музей "Алкатраз" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.