Описание на музей "Алкатраз"


Категория на документа: Други


Може би заради мрачното си минало и известните си обитатели, днес 'Алкатраз' привлича над 5 000 посетители дневно. Дали, за да се върнат назад във времето и да усетят тягосното чувство да си изолиран от света, или за да се доближат малко до най-прочутия бос на криминалния свят в Америка (Ал Капоне), любопитните туристи правят 'Скалата' най-известното място в града. Всеки посетител има възможност да се слее с обстановката на това зловещо и студено място, да влезе в чудовищно тесните килии или да се разходи до столовата,кухнята или булевард "Бродуей" - проходът между килиите със стоменени решетки. Хората винаги са били привличани повече от мрачното, нещастието и страданието. Обиколката на 'Алкатраз' е една прекрасна възможност всеки,който е привлечен от това да задоволи любопитството си. Именно способността да надникнеш в един изолиран и скрит от нормалното човешко съществуване свят прави музея 'Алкатраз' уникален и атрактивен. Близката среща с бита на затворниците може да накара всеки посетител да размишлява върху стойността на живота и ценностите му, които са едни на свобода, а съвсем различни зад решетките. Предостатъчно време за анализ и равносметка е имал най-известния обитател на призрачния музей- Ал Капоне.

Най-вече познат като "Белязаният", "Снорки", Капоне е гангстер с неаполитански произход, роден в Ню Йорк през 1899 година.
Започва кариерата си в Бруклин, след което се мести в Чикаго, където се превръща в глава на Американската мафия. Към края на 1920 година ФБР го поставя в листата на "най-търсените".

В началото започва да работи като помощник-месар в големия квартал на Ню Йорк - Бруклин. Обаче скоро криминалната среда го поглъща. Първо е хлапе за всякакви поръчки, но след не много време способностите му го преквалифицират в поръчков убиец. Първият му ангажимент бил ликвидирането на несговорчив китаец, който отказвал да плаща за да му пазят ресторантчето.
Някъде към 1925 главорезите Франк Айело и Джони Торио го вкарват в нелегалната търговия с алкохол /това е времето на "Сухия закон"/. Ал Капоне създава изключителна бойна група, с това и "класиката" на занаята. Гангстерите се групират в прочутия "Сицилиянски съюз", който пък създава професионалната "Корпорация на убийците" - щатни изпълнители на смъртните присъди, издадени от мафията. Индустрията на смъртта действала в невероятни мащаби, точно и ефективно. За 14 години през които Ал Капоне "владее Чикаго", стават 700 убийства, извършени от мафията. От тях 400 по личната заповед на Капоне. Съдът предявява много пъти официални обвинения, но рядко някой попада в затвора.
По време на краха на Уол Стрийт и Голямата депресия Ал Капоне веднага става "благодетел" на бедните и слабите. Устройва безплатни кухни за безработните и бедните. Той поставя на "промишлено ниво" подкупите на медиите. Известният Джек Лингл от "Чикаго Трибюн" всяка седмица организирал нестихваща вестникарска кампания възхваляваща могъществото на Ал Капоне, негова любов към хората, качествата му на вожд и спасител на бедните и онеправданите. Официално Лингл получавал 65 долара седмично във вестника си. Но неговата заплата от Ал Капоне била 60 000 годишно. Лингл бил застрелян на 9 юни 1930 г в навечерието на среща с агенти на ФБР, които биха могли да научат от него много неща за Ал Капоне.
След 1930 г. американският съд започва да използва нова пректика. Тъй като било много трудно да се доказва участието на мафията в убийства, мафиотите се осъждат за по-дребни престъпления. Борбата срещу големия бос се провеждала на два фронта - на единия внедрените агенти добивали информация за укриване на данъци, докато на другият , начело с Елиът Нес, се провеждала мащабна акция за събиране на доказателства за нарушаване на режима на алкохола , както се затваряли всички открити предприятия за производството му и се конфискували всички съоръжения и камиони.
Най-впечатляващото събитие случило се по това време било организираното почти театрално преминаване на около 50 конфискувани камиона пред "щаб-квартирата" на Капоне. Това го вбесило до неузнаваемост.
Към пролетта на 1931 година били събрани достатъчно доказателства за започване на съдебно дело. Ал Капоне бил обвинен по 22 точки за укриване на доходи и ощетяване на държавата с над 200 000$ , и отделно обвинен заедно с 68 членове на организацията му за 5000 отделни нарушения на алкохолния режим. Очаквали го 34 години затвор.
Тогава адвокатите на боса сключили сделка с прокурора - Капоне се признава за виновен , а прокурора препоръчва от 2 до 5 години затвор. Това било нечувано. При такива усилия и толкова събрани доказателства - такава ниска присъда. Всъщност много фактори обуславяли точно такъв изход - Капоне давал 50 000$ награда за всяка от главите на двамата свидетели - счетоводители . Освен това имало опасение за повлияване върху журито. И най-накрая давността на намерената счетоводна книга скоро изтичала и било възможно съдът да не я приеме като доказателство.
На 16 юни Ал Капоне влязъл в съдебната зала усмихнат , но излязъл вцепенен. Съдията Уилкърсън не приел направената сделка и насрочил дата за процес на 6 октомври.
През цялото лято организацията на Капоне с пълни сили се опитвала да намери и да повлияе с всички средства на членовете на журито. На процеса Капоне се появил добре облечен и усмихнат - той знаел ,че просто трябва да идва редовно на изслушванията и да изчака докато бъде оневинен. Тогава се случило нещо невероятно . Съдия Уилкърсън още със започване на делото приканил всички членове на журито да бъдат разменени с тези от друго дело започващо по същото време...
Ал Капоне бил признат за виновен по някои от точките на обвинението и бил осъден на 11 години затвор, 50 000$ глоба и 30 000$ съдебни разноски.
В началото той излежава присъдата си в затвора в Атланта , където e приеман повече като гост отколкото като затворник . След това обаче e преместен в затвора "Алкатраз" , където отношението към него e толкова сурово, колкото и към станалите затворници. През 1938 година Ал Капоне , в следствие на сифилиса, с който се e заразил на младини, e дезориентиран и объркан.
През ноември 1939 година e освободен за добро поведение и стои повече от година в болница.
Почива в хасиендата си в Маями на 25 Януари 1947 година на 48 годишна възраст от сърдечен пристъп.

Възможности за посещение

Тъй като островът е отдалечен на повече от два километра от бреговете на Сан Франциско, всеки ден от Рибарски кей номер 33 потегля ферибот,който превозва желаещите да посетят музея. Някогашният оплюван и презиран затвор днес поражда невероятен интерес у туристи и гости на града. За да се задоволят исканията на повече от 5 400 туристи на ден туровете започват от 9 и половина часа сутринта и на всеки час фериботът се връща до брега, за да докара новите желаещи да огледат бившия затвор. За онези, които обичат адреналина и по-екстремните усещания се предлагат и нощни турове. По време на нощната обиколка сетивата са изострени и човек има възможност да се потопи по- дълбоко в мрачната обстановка, да усети с всяка част от тялото си как е протичал живота на затворниците и да се докосне до изолираността им. Вече започналият да се руши бетон и обраслият по стените бръшлян придават един призрачен привкус на нощното посещение. Ентусиастите, решили да се разходят вечер из Алкатраз споделят, че болницата, в която е лекуван и Ал Капоне е най- зловещата и страшна част о целия музей.

Работно време

Музеят работи всеки ден,целогодишно с изключение на големите празници( Коледа и Нова година).
Работното време за дневните турове е следното:
Фериботът заминава на всеки час от 9 и 30 часа сутринта до 5 и 20 часа вечерта през топлото полугодие. През зимата последното заминаване е в 2 и 15 часа следобяд.
Работно време за нощните турове:
През зимата първият ферибот заминава в 4 и 20 часа следобяд. През пролетта се правят два нощни тура,единият започва в 4 и 30 часа, а другият в 5 и 20 часа. Лятото също се правят по две вечерни обиколки от 6 и 20 часа и 7 и 15 часа.

Цени на билети и ежедневни турове

Цени на дневни турове:

Възрастни под 62 години
Деца от 5 до 11 години
Възрастни над 62 години
Цени:
38 $
27 $
36,25 $


Цени за нощни турове:

Възрастни под 62 години
Деца от 5 до 11 години
Възрастни над 62 години
Цени:
45 $Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Описание на музей "Алкатраз" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.