Организация и управление на спортен бар


Категория на документа: Други


ПРОФЕСИОНАЛЕН КОЛЕЖ "БИЗНЕС И КУЛТУРА"- ГР. ВАРНА

КУРСОВА РАБОТА ПО СЕРВИРАНЕ И БАРМАНСТВО
ТЕМА : Организация и управление на Спортен-бар Енерджи

ИЗГОТВИЛ : Стайко Далевски


Съдържание

1.Резюме
На мястото на работеща кафе-сладкарница в Търговски комплекс -Пикадили Парк разположена на четвъртия етаж от комплекса в близост до фитнес център SUNRISE GYM, с цел увеличаване на пазарен дял и задоволяване на завишените потребности на клиенто-потока на търговския център предлагам преструктуриране в Спортен бар-Енерджи.
Спортен бар- Енерджи ще бъде уникален, луксозен тематичен бар, който ще предлага на по-заможната част от населението тонизиращи и енергийни напитки, здравословни храни, така също и възможности за релаксация и забавления. Барът ще се отличава със стилен дизайн. Тук всеки наш клиент може да изпие чаша ароматно кафе, да се наслади на невероятните тонизиращи коктейли или енергийни протеинови напитки , приготвени от нашите бармани или да се подсили със свежи здравословни храни . Наслаждавайки се на спокойната атмосфера денем и парти духът вечер. Тук е мястото, където може да се настроите за вашата тренировка или да релаксирате след нея.
Към търговският комплекс има изграден открит и подземен паркинг и места за велосипеди, което е улеснение за нашите клиенти. За развитието на такъв вид бар избрахме това място, защото е възлово- тук се пресичат клиентопотоци от кварталите и покрайнините на града, както и туристопотоци от основните транспортни възли(жп гара, морска гара и летище Варна) към близките курорти северно стоящи от Варна и близостта на парк Отдих и Култура, Приморски парк. От прилежащата тераса на бара се открива гледка към Варненския залив.
Залагаме на категория три звезди,поради спецификата на целевите сегменти,към които е насочен бара,а именно средната класа и високо платежоспособните клиенти. В зависимост от специфичните особености- интериор, предлаган асортимент и начин на обслужване барът ще бъде класифициран като Снекбар. Барът ще разполага с зала с 80 седящи места, обособени в кътове и сепарета с различен брой и градина-тераса с 40 места.
2. Услуги
Спортен бар-Енерджи предлага модерно и приятно място с великолепни асортименти от огромен избор от тонизиращи и енергийни напитки , шейкове, екзотични безалкохолни и алкохолни коктейли, лека кухня и топли напитки в чудна обстановка. Като допълнителни услуги към заведението се предлагат също така - безжичен интернет, резервация на места по телефона или директно на интернет страницата на бара, повикване на такси, специално обособени кътове за групови срещи. На лоялните клиенти се подарява клиентска карта предоставяща 5% отстъпка. Картата се издава след попълване на формуляр-анкета. Това дава възможност за анализ, прецизиране и проектиране на технологията на обслужване чрез модела на пропуските.
3. Цели и оперативни задачи на мениджмънта и персонала
> Увеличаване на пазарния дял на заведението;
> Развитие и въвеждане на нови продукти и услуги,въз основа на съществуващите канали на разпределение;
> Усъвършенстване на системата за мотивация и контрол на персонала.
> Повишаване професионалната квалификация на персонала за приготвянето на протеинови , тонизиращи и енергийни напитки и коктейли
> Оптимизиране на разходите по експлоатацията на материалните ресурси
> Широко-обхватна добре подготвена и провеждана рекламна кампания, включително и в интернет пространството
> Максимален брой хора да станат потребители на продуктите, предлагани в питейното заведение за да се убедят в нейните качества и в последствие да се превърнат в лоялни клиенти
> За да се гарантира постоянно качество на предлаганите продукти и услуги и да се поддържа имиджа на обекта са установени и спазвани постоянни стандарти за работа
> Всеки служител на обекта трябва да бъде не само изпълнител, но и продавач на услугите на бара по всяко време.

Нашата стратегия е проста.Ние възнамеряваме да успеем, като даваме на хората перфектна комбинация от великолепно интересно меню и атмосфера,която привлича хората като магнит.Приложението на тази стратегия не е лесно,но ние сме уверени че ще го направим.

4. Интериор

4.1. Интериор на залата
Хората се нуждаят от интересен живот и интериорът на нашето заведение отразява модерната и нестандартна стилистика на заобикалящата ни среда.
В търговската зала сме заложили на светли и пастелни тонове,които създават една спокойна и приятна обстановка. По стените ще са закачени фотографии на красиви и екзотични пейзажи от цял свят. Осветлението ще бъде силно - ще има големи полилеи на тавана и малки лампи по стените.
Барът ще бъде разположен централно на залата като лицето му ще следва клиента от входа към градина-терасата. Ще има обособени няколко тематични къта: протеинов бар, класически бар и фууд-бар. Зад него ще се намират производствените помещения - кухнята и прилежащите складовете.
В залата ще има вход към тоалетната за клиенти, която ще бъде много светла и цветна. Ще се влиза в едно общо помещение, където ще има две керамични мивки, течен сапун, а за след измиване ще има както апарат за сушене на ръце, така и хартия за ръце. Оттук ще се влиза в тоалетната - една за дамите и една за господата. Вратите на тоалетните ще бъдат огледални. Тоалетните ще бъдат приятно ароматизирани.

4.2. Интериор на градина-терасата
Обзавеждането в градината ще бъде с плетени ратанови мебели, естествени растения ще обособяват разчупеност и динамика на интериора. Големи чадъри ще пазят сянка през горещите слънчеви дни, а през зимните студени и ветровити дни терасата ще бъде покрита с прозрачна вятъроустойчива тента. Погледът не се ограничава от стените на затворените пространства, а зеленината на дърветата и оттенъка на морето отморява и успокоява нашите гости.

5. Персонал и технология на обслужването

За да се гарантира постоянно качество на предлаганите продукти и услуги и да се поддържа имиджа на обекта са установени и спазвани постоянни стандарти за работа. Едно от общите правила и разпоредби е външният вид. Всеки служител е длъжен да се явява на работа в професионален външен вид, както следва: чисти, излъскани и в тон с предоставената работна униформа обувки; чисти и добре поддържани коси, ръце и нокти; семпли бижута, грим и парфюм; табелка с името и позицията на сътрудника, което е и основен завършек на общия външен вид. За сервитьорите се изисква тефтер с химикал, работен портфейл и отварачка.
Явяването на работа трябва да става винаги навреме, а напускането веднага след приключване на работния ден. Не се допуска пушенето, пиенето на алкохол и дъвченето по време на работа, както и използването на мобилни телефони. Срещите с близки и приятели да се осъществяват в извън работно време. Трябва да се работи прав, без облягане, подпиране, скръстване на ръцете. Желателно е да не се правят излишни дразнещи жестове, подсвирквания и пригласяния. Провежда се 15 минутна оперативка в началото на всяка смяна за изясняване програмата за деня и предаване на смяна.
При поява на нов гост в търговската зала, той трябва да бъде удостоен с внимание още при влизането му в обекта. При общуването с госта се използва литературен език и се избягва употребата на диалектни, жаргонни или нецензурирани думи и изрази. При разговор с госта, той трябва да се гледа в очите с усмивка. Не бива да се задават въпроси на госта, засягащи личния му живот. Не трябва да се спори с него, да се правят шеги и да се засяга неговата личност.И тук вече редом с организационно техническите операции започват и така наречените психологически. Всеки служител на обекта трябва да бъде не само изпълнител, но и продавач на услугите на бара по всяко време. Той трябва да удовлетворява нуждите на гостите и да изпълнява изискванията на мениджмънта за увеличаване приходите на предприятието. Естествено, първо е добре да се предостави възможност на госта сам да направи своя избор, без да се избързва или пък да се чака прекалено дълго за вземане на поръчката.
И така, след вземане цялата поръчка, тя се повтаря отново за уточнение и потвърждаване. Част от организационно техническите операции е сервитьорът да маркира поръчката, тя да се принтира при барманите и готвачите и съответно да бъде изпълнена. Друг важен реквизит от технологията на обслужването е процедурата по издаване на сметка. Предвид характера на предлагания продукт, то неговото заплащане става едновременно с или непосредствено след консумацията му. Поръчката за напитки се приема от обслужващия сервитьор, поръчката на седящи на бара гости също се взима от обслужващия по район сервитьор, а се изпълнява и сервира от бармана. Взетата поръчка се записва в бланка и се маркира единствено от сервитьора. За всяка поръчка се издава междинен бон за бара и клиента. Процедурата може да се повтори многократно с въвеждане номера на масата. Следва наплащане на клиента. За тази цел, сервитьорът приключва масата и дава крайния бон на госта. Сметките се поднасят само след поискване от клиента и то по специален начин - в сметник. Сметката се проверява предварително , а не пред госта. Тя трябва да е винаги точна. Рестото се връща по същия начин, както е поднесена сметката, благодари се на госта за посещението и се отправя покана за повторно посещение. При желание на клиента се издава фактура на съответно физическо или юридическо лице, по предоставяне на необходимите данни.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Организация и управление на спортен бар 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.