Основни проблеми в езика на медиите


Категория на документа: Други


ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ
ФИЛОЛОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ
Катедра "Журналистика и Връзки с общесвеността"

Курсова работа

по
Съвременен български език

На тема:

Как преходът промени езикът на медиите

Изготвил: Проверил:
Владислава Йорданова Проф. дфн Милко Перов
Специалност: Журналистика - II курс
Фак. № 099 - Ж /......................./

Велико Търново, 2014

Всеки интегрален исторически процес неизбежно остава отпечатъци върху речта. След прехода от 1989 г. настъпват редица промени в българското общество- политически, социални, икономически, но също и културни. Една от културните трансформации е свързана с промените, които настъпват в медийния език.

Съществен е процесът свързан с разпластяването на медийните езици, езикът на жълтите вестници се различава съществено от езика на останалите. През последните години по-лошият език привлича по-голяма аудитория, а най-лошият се радва най-голяма.

1. През изминалите 20 години в медийния език протичаха взаимно противоречиви процеси. Разговорният стил направи езика и заглавията по-малко сковани, по-информативни и екстравагантни, но тази свобода имаше и крайности като на места достигна до цинизъм и вулгарност. Забелязва се и нов в същината си консервативен процес на известно евфемизиране на езика, в търсене на политическа коректност по отношение на социални групи и явления от криминално естество.

Примери:

Имаме сигнали, че подземният свят се активизира за изборите, предупреди вчера вицепремиерът Цветан Цветанов. ( вестник 24 часа, 10.09.2011)

Белият дом подкрепя смяната на властта в Киев и освобождаването на Юлия Тимошенко. (вестник Сега, 23 февруари 2014, Брой 4914)
Top of Form

Bottom of Form
Явно той се е сетил, че шефът на НСБОП Румен Миланов не е убедителен, като говори за криминални групи, гравитиращи около бившите силови групировки ВИС и СИК, които си преразпределят с бомби и убийства територии от сенчестия, от легалния бизнес и от наркопазара. ( вестник Сега, 17.03.2014, брой 4938)

Един от аргументите на Зелените за излизане от дясното обединение бе, че не са получили ясни доказателства от останалите 6 формации, че нямат общо със сенчести групировки. (вестник Монитор, 15.11.2013)

Децата ни не трябва да се бъркат в тия лайна! ( вестник Шоу, 19.03.2014, брой 11 (725) )

Георги Христов: В тая държава като пръднеш, и ще пиша, че си се насрал! (вестник Шоу, 19.03.2014, брой 11 (745) )

2. В епохата на социализма българският език си служеше с основни ключови понятия. Той беше силно идеологизиран и наситен с клишета, използващ готови мисловни и езикови конструкции. След прехода от 10 ноември в лексиката навлязоха нови ключови думи. Забелязва се присъствието на езика на улицата, жаргона и просторечието. Медийният език стана многолик - някъде стегнат и точен, другаде немърлив и безвкусен.

Примери:
Първанов: Евроизборите стават референдум за съдбата на кабинета. (вестник "Стандарт", 16 март 2014, брой 7587)

Чалгаджийка надъхва "сините". (вестник "Новинар", 17 октомври 2014, брой 4587)

През последните години Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не успя да продаде много активи.
( Вестник "Труд" , 03.януари 2014 брой ,)Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Основни проблеми в езика на медиите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.