Осветителни тела


Категория на документа: Други


Светлината - Колко много неща не знаем за нея
Светлината представлява електромагнитно излъчване, което е видимо за човешкото око само в спектъра от около 400 до 750 nm (нанометра)
Това електромагнитно излъчване се измерва по три направления:

-Интензитет на Светлината (определяна от човешкото око като сила на светлината), измерва се в cd (кандели в миналото и като свещи) ето и няколко примера :
Обикновена свещ = 1 cd
Обикновена лампа от 100 вата = 100 cd
Енергоспестяващи Крушки CFL 20 вата = 100 cd
Енергоспестяващи LED Лампи 5 вата = 30 cd

-Дължина на Вълната (възприема се от човешкото око като цвят на светлината) в зависимост от дължината на вълната човешкото око я възприема като различен цвят.

цвят дължина на вълната
червен ~ 700-630 nm
оранжев ~ 630-590 nm
жълт ~ 590-560 nm
зелен ~ 560-490 nm
син ~ 490-450 nm
виолетов ~ 450-400 nm

-Поляризация на светлината - поляризацията на светлината не е видима за човешкото око, може да се види ако се използват различни филтри

За измерването на различните аспекти на светлината и всичко свързано с осветлението се използват още няколко мерни единици

-Силата на Светлинният Поток се измерва в lm (лумени) ето и няколко примера :
Обикновена свещ = 11 lm
Обикновена лампа от 100 w = 1100 lm
Енергоспестяващи Крушки CFL 20 w = 1100 lm

-Цветната Температура се измерва К (келвин) градуси - Градусите показват до каква температура трябва да се нагрее абсолютно черно тяло (това е теоретично понятие в природата такова не съществува) за да излъчва светлина с такъв цвят ето и няколко примера :
Обикновена свещ 1900 К
Обикновена лампа 2700 К
Енергоспестяващи Крушки CFL от 2700 до 6500 К
Средно дневна светлина 5500К

-Осветеност измерва се в lx (лукс) Когато осветим един квадратен метър със светлинен поток със сила 1 lm от един метър разстояние се приема, че осветеността му е 1 lx

Забраняват Обикновените Крушки
Обикновените лампи с нажежаема жичка отиват в историята това реши ЕК на 18.03.2009г. приемайки регламент № 244/2009 в следствие на това решение до Септември месец 2012г. всички обикновени лампи трябва да бъдат спрени от производство и внос в ЕС.Това трябва да стане на четири етапа. Първи ще бъдат забранени 100 ватовите крушки след септември 2009г. След тази дата 100 ватови крушки от старият модел ще се продават до изчерпване на наличните количества. На вторият етап от Септември 2010 ще бъдат спрени от производство и внос 75 ватовите крушки с нажежаема жичка. Третият включва спирането на 60 ватовите крушки , а с четвъртият етап една година по късно ще бъдат спрени и най слабите крушки с мощност 40 и 25 вата. След тези дати съответните крушки може да бъдат произвеждани в ЕС само ако бъдат изнасяни за страни извън Европейският съюз, а вносът им ще бъде изцяло забранен. Към момента не се предвижда старите крушки които са в магазините за търговия на дребно няма да бъдат изтегляни от продажба, но след 2012г. вероятно ще бъде обявен срок в който те окончателно да бъдат спрени и от продажба след което в магазините ще може да се продават само енергоспестяващи крушки.
За да се ориентирате по лесно какви енергоспестяващи крушки да използвате на мястото на старите крушки с нажежаема жичка може да използвате нашият онлайн калкулатор. Той ще ви каже за всяко ваше помещение какви Енергоспестяващи Крушки са Ви необходими. Колко пари ще Ви струват приблизително необходимите ви Енергоспестяващи Крушки. За колко време ще Ви се изплати направената инвестиция в икономичните лампи и колко пари ще спестите за една година използвайки Енергоспестяващи Крушки

Вредно ли е използването на Енергоспестяващи Крушки или Аман от журналя търсещи сензация
"Вредно" ли е използването на Енергоспестяващи Крушки в Четири контрапункта

Темата за въображаемите вреди от използването на Енергоспестяващи Крушки се оказа доста ползотворна за доста журналя търсещи сензация на всяка цена, без въобще да се замислят за последиците, които нанасят върху психиката на хората насаждайки им какви ли не фобии. Още за мнозина е пресен примера с дебелашката шега на телевизионното предаване Ку-Ку за мнимата авария в Атомната централа Козлодуй и масовата психоза която създадоха. Но нека това лежи на съвестта на всички подобни псевдо журналисти тръгнали да търсят славата по лекият път на сензациите.
Целта на тази статия е чрез четири елементарни примера да разсеем страховете на хората ползващи Енергоспестяващи Крушки.
Първият и най любим довод на пишещите за мнимите вреди от използването на енергоспестяващи крушки е че те съдържат живак (колко страшно звучи). Да в това има известна доза истина до толкова до колкото в покритието от вътрешната страна на стъкленият балон е нанесено съединение с минимално съдържание на живак. Живакът в тези Енергоспестяващи Крушки за разлика от живакът използван от десетилетия в домашните термометри е в пъти по малко и не е в течно състояние. При счупване на крушката от нея не изтича нищо за разлика от термометрите. Голяма част от хората не веднъж им се случвало да счупят вкъщи термометър с живак и да го събират по пода на малки топченца,страно защо след като е толкова опасно до сега няма данни за отровени или пострадали.
Вторият любим локум за бедните Енергоспестяващи Крушки е че излъчвали вредни ултравиолетови лъчи (колко научно звучи). Да те разбира се излъчват светлина и в този невидим за окото спектър който теоретично е вреден при голямо предозиране например прекаляване със седенто на слънце или в солариум. Слънцето също излъчва такава светлина но за разлика от използваните Енергоспестяващи Крушки неговата мощност е в хиляди пъти по голяма. Все пак още няма известен случай човек хванал тен от Енергоспестяващи Крушки и няма как да стане защото най често използваните Енергоспестяващи лампи имат мощност от 20 вата и обикновено светят на разстояние около 2-3 метра от нас, за сравнение един средно мощен солариум е около 4000 вата (около 200 пъти по мощен) и тялото се излага в непосредствени близост и освен това с изключение пак на слухове към момента няма преки доказателства че използването с мярка на солариум е вредно за здравето.
Третият "силен" довод в борбата им с икономичните лампи е че светлината от тях дразни очите и разваля зрението. Това опасение напълно отпада ако се използват Енергоспестяващи Крушки произведени от известните в бранша фирми с необходимите традиции и сертификати. Използването на недоказани продукти със съмнително ниски цени винаги е представлявало опасност за здравето на хората, независимо дали става въпрос за Енергоспестяващи Крушки, храни, лекарства или нещо друго.

Четвъртият гвоздей на програмата им е за замърсяването на околната среда при производството на Енергоспестяващи Крушки. Да при производството на Енергоспестяващи Крушки се използват повече материали и енергия в сравнение със същият брой обикновени лампи, но да не забравяме че модерните Енергоспестяващи Крушки имат десетократно по дълъг живот което многократно компенсира тази разлика и най важното е че благодарение на своята икономичност те намаляват с милиарди тонове годишно въглеродните съединения изхвърляни в атмосферата.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Осветителни тела 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.