Отглеждане на слънчоглед


Категория на документа: Други


Курсова работа
На
Стопанско управление
Ф№

отглеждане на слънчоглед

Слънчогледа е едногодишно културно растение. Произхожда от степите на Северна Америка, където все още се среща в дива форма. В Европа е принесено през 1510 г. и засадено в ботаническата градина на Мадрид. Като маслодайна култура се отглежда от началото на 19 век в Русия. У нас е пренесен след Освобождението от Русия като декоративно растение за ядене, а отглеждането му като земеделска култура започва през 1917г. И за кратък период от време се превръща в основна маслодайна култура за българското земеделие. През последните години слънчогледа се нарежда на трето място по важност маслодайна култура като се отглежда на над 100 млн. дка., след соята и рапицата. Най-големи производители са Китайската народна република, Русия, Франция, Украйна, Австралия и др. България също има висок рейтинг като селекционен център в света.

При избора на поле за отглеждане следва да се изхожда от изискванията на слънчогледовата култура към предшественика. Тъй като слънчогледа се напада от редица болести, които се разпространяват от растителни остатъци и почвата(склeротиния, фома, фомопсис, алтернария)

той не бива да са засява на същото поле минимум 5 години. Не спазването на сеитбооборота води до увеличаване на плътността на болестите. Чести гостоприемници на тези болести са бобовите култури и рапицата, поради което те са неподходящи предшественици. Не подходящи предшественици са и културите, които подобно на слънчогледа изсушават почвата, като захарно цвекло, сорго, люцерна и др.
Отлични педшественици са зърнено-житните култури, които се отглеждат на слята повърхност-пшеница, ечемик, тритикале, овес и др. Средно подходяща е царевицата.
Планирането на правилен сеитбооборот изисква слънчогледът да заема 15-20% от общата обработваема площ.

Дълбоката есенна оран подобрява микробилогичните процеси и водно физичния режим, осигурява и добро заораване на след жътвените остатъци и основните торове, унищожава голяма част от плевелите, патогените и неприятелите. През пролетта се извършва ранно пролетно брануване и плитко предсеитбено култивиране.

У нас слънчогледа се тори главно с минерални торове, също реагира добре и на органично торене, при по-бедни почви. Ако има оборски тор, той се разпределя по 1,5-2 тона на декар. В зависимост от почвените запаси и планираните добиви почвата се обогатява и с минерални торове. Средни препоръчителни норми на торене: при не поливни условия по 10-12 кг азот и фосфор на декар, а при поливни по 16-18 кг азот и фосфор и 12-14 кг калий.

За засяването се вземат семена от едрите фракции, които трябва да имат добра чистото и висока кълняемост. При нужда се третират се третират срещу болести и неприятели. Най-подходящи почви за отглеждане на слънчоглед са: чернозем, смолници, тъмносивите и наносните почви. Не се развива добре на кисели и засолени почви, оптимално pH 6-7. Подходящ период за засяването на слънчогледа е за южна България към 15-20 март, а за северна към 25март-10 април когато температурата на почвата се повиши до 8-10 градуса. Засяването се извършва редово-пунктирно с пневматична сеялка на дълбочина 5-7 см. Разстоянията между редовете са 70 см, а в реда 26-28 см. При тези норми на разстояния не декар се засяват към 6000 семена и се получават около 4500-5000 растения.

Слънчогледът е топлолюбива култра. През вегетацията му е нужна температурна сума от 2 600 до 2 850 градуса. Семената поникват за около 15 дни при температура 8-10 градуса и за 9-10 дни при 15-16 градуса. При покълване семената понасят температура до минус 4-6 градуса.
Спазването на сеитбооборота и правилната обработка на почвата е основен фактор за контрол върху заплевяването. Борбата с плевелите е много важна, тъй като знаем, че плевелите изнасят много повече хранителни вещества и влага от почвата в сравнение със слънчогледа . През вегетацията, когато преди поникването на слънчогледа се появяват плевели, площта се бранува с ротационна и щригелна брана. При нужда брануването може да се повтори във фаза 1ва и 2ра двойка листа в топлите часове на деня. След като започне интензивното нарастване на стъблата му, тай успешно се справя с конкуренцията на плевелите. Химическа борба с плевелите се води с хербициди. То се провежда с предсеитбено третиране на почвата и след сеитбата преди поникването.
Обработката на семената с фунгицид помага за предпазване на растенията от болести.

Често се подценява въпросът с опрашването на слънчогледа. Добре е в началото на цъфтежа в близост до посева да се поставят пчелни кошери. Слага се по един кошер на 5 декара за хибридните, а на директните сортове по един на 10 декара слънчоглед.

При продължително засушаване напояването е практика с висок ефект върху добива. Поливането се осъществява по бразди, за това е необходимо да се има в предвид-посоката на редовете, наклона и пр.

Прибирането се извършва при пълна зрялост, когато влагата в семената е под 12%. Жътвата става със зърнокомбайни, приспособени с лифтер за прибиране на слънчоглед. Слънчогледовото семе спада към трудно съхраняващите се. Те са доста хигроскопични с високо съдържание на мазнини и лесно се развалят, съхраняват се само в закрити складове и периодично се разместват.

Слънчогледовите семки съдържат главно наситени мастни киселини, заедно с фитостеролите водят до понижаването на холестерола. Това ги прави полезни при сърдечно-съдови заболявания и повишено кръвно налягане. Освен това те са богати на витамини и минерали. Високото съдържание на магнезий спомага за ускоряването на метаболизма, успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове. Високо съдържание на селен, той предизвиква възстановяването на ДНК и увредени клетки, подобрява детоксикацията и предпазва от рак.
Организмът ни може да усвои само 100 гр. слънчогледови семки в продължение на 24 часа. 100 гр.=622ккл.
Честата употреба на слънчогледово олио може да навреди на имунната ни система.
Листата се прилагат за компреси при младежки пъпки и за баня при ХЕМОРОИДИ.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Отглеждане на слънчоглед 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.