Отглеждане на ванилията


Категория на документа: Други


Икономически университет - Варна

Реферат

Световно селско стопанство

Разработил: Проверил:
Мария Димитрова ф.н.1016 Доц.Д-р Г. Славова

Ванилия

1. Произход на ванилията
Произходът на ванилията е от Мексико и Гватемала. "Царицата на подправките" се смята за най-ценната подправка в света след шафрана , тъй като опрашаването на растението се извършва на ръка и обработката й след откъсването е много трудоемка.

ИСТОРИЯ

Още ацтеките са използвали ванилията за подправяне на какаото.Те я наричали "Черното цвете". В началото на 16 век в Испания са донесени пържите ванилови шушулки и са били използвани предимно в шоколадовите напитки. Един век по-късно ванилията била популярна в цяла Европа. В края на 19 век започнали да произвеждат 90% от световното потребление. Днес ванилията се произвежда основно в Мадагаскар и Реюнион (по-рано наречен Бурбон) , Таити , Мексико и Индонезия. Първите, които се сетили да добавят ванилията в печива , са били готвачите в двора на английската кралица Елизабет Първа. Французите използвали ванилията , за да ароматизират тютюна си. През осемнадесети век ванилията била известна като мощен афродизиак. През 1836 година белгийския ботаник Чарлз Морен , открива че цветовете на ванилията не се опрашват , а е необходима човешка намеса. През 1841 година на френския остров Рюнион усъвършенствал метод за изкуствено оплождане , който се използва и днес. Ръчното опрашаване на ванилията и допълнителната ръчна обработка и ферментация определят високата цена на подправката.

2. Отглеждане на ванилията

БОТАНИЧЕСКИ ОСОБЕНОСТИ

Ванилията е вечно зелено многогодишно катерещо се растение от семейство Орхидеи. Тя се изкачва на зиг заг на височина до 15 метра в сянката на дърветата. Ванилията се опрашва изкуствено , тъй като само един вид пчела и един вид колибри в Мексико са в състояние да опрашат по естествен път отворените само за няколко часа цветове.

Едно растение развива на един сезон до около 1000 цвята , от които се оформят обаче само 50 плода.Ванилията започва да дава плод на третата година след посаждането й в продължение на 35-40години. Седем месеца след цъфтежа плодовете са готови за събиране. По това време те не са напълно узрели . Жълтите плодове се бланшират след събирането и се оставят седмици наред да съхнат. Тогава се оформя типичния цвят и предимно аромат на ванилията.

ВИДОВЕ ВАНИЛИЯ
Бурбонска
Мексиканска
Таитянска
Индонезийска
Те се различават по аромат , дължина и цвят.
Структура : Във вътрешността на шушулките се намират множество миниатюрни семенца , в които се съдържа тъмното,силно ароматно етерично масло. Шушулката е с дължина 15-25см и ширина 4-8 см.
3.Изисквания към средата за отглеждане
Ванилията изисква доста топлина:
Лято: 25-32 градуса
Зима: 20-27 градуса
Ванилията предпочита висока влажност на въздуха ( не по-малко от 70%). Расте добре в почва от ситни кори на иглолистни и торф , но може да се отглежда добре и на универсални субстрати. Изисква постоянна влажна почва с кисела до неутрална реакция. При отглеждане в домашни условия е добре да се използва овлажнител , както и саксията да се сложи върху по-голяма по площ подложка пълна с мокър керамзит , камъчета или друг инертен материал. Ванилията се пресажда на всеки 2-3 години .

Вкусови качества на ванилията

Ванилията има неустоимо сладникав и ароматен вкус , леко пикантен.Ферментиралия плод съдържа около 2% ванилин, сравнително доста захар и мазнини , като и двете имат дял във вкуса.

Аромат

Ароматът идва от веществото глюкованилин - това е особен гликозид , който се съдържа най-вече в неузрелите кутийки. Лигнин- веществото , което се съдържа в кората на дървото , се произвежда синтетичния ванилин. Освен глюкованилин ванилията съдържа дъбилни вещества, етер, етерични масла , смола , мазнини, захар, минерални вещества. Ароматната киселина , която е основен компонент на етерично ваниловото масло , оказва благоприятно действие върху кожата. При мускулни болки и напрежение може да се използва екстракт от ванилия.
Като краен продукт ванилията се използва обикновено на прах или смляна , или смесена със захар в съотношение 1 шушулка на 0.5 кг. захар. В химическия състав на ванилията още се съдържат анасоново етерично масло, канелено масло.

Ползи от използването на ванилия
Ванилията притежава успокояващо действие. Сладкия аромат на ванилията създава релаксиращо действие , отстранява нервното напрежение , потушава негативни мисли , пробужда креативността , интуицията и оптимизма.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Отглеждане на ванилията 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.