Парадоксът на бордеите


Категория на документа: Други


Парадоксът на бордеите
В бордея могат да се видят и най-добрите, и най-лошите страни на обществото-изобретателността на бедните в отчайващите обстоятелства , както и провала на правителствата да използват максимално тази човешка енергия. Енергията, която хората от бордеите могат да инвестират в осигуряването на по-добро бъдеще за техните семейства, показва издръжливостта на човешкия дух и ако правителствата функционираха добре, хората по-бързо щяха да постигнат прилично жизнено равнище.
По целия свят хората се преместват на ново място в търсене на по-добри възможности и когато изберат да се заселят в градските райони неформално, това е защото тези бордеи, бедняшки квартали или незаконни селища им предлагат най-добрия шанс за оцеляване.
По ирония най-бедните градски жители често плащат най-високите цени за основни стоки и услуги, осигурявани от правителството на много по-ниска цена за богатите. В някои случаи е така, защото домакинствата без официална адресна регистрация нямат право услуги от първа необходимост .
В резултат на това често бедните си строят сами собствени училища и отходни места и купуват вода от частни лица на много по-висока цена.
Бордеите са развъдник на болести, които могат да засегнат сериозно общественото здраве. Отслабвайки имунната система на хората, вирусът на СПИН ги прави по възприемчиви към други болести. Освен това самото икономически неравноправие под формата на крещящо неравенство между бедните бордеи и шикозните анклави (Територия на държава, която е обкръжена с територии на чужда държава.) може да се отрази на общественото здравеопазване.
Съществуването на бордеи в една ера на безпрецедентен разцвет може да доведе до напрежение, които застрашават местната социалната и дори глобалната сигурност. Бордеите не създават престъпници, но отсъствието на полицията от тези квартали позволява на престъпнците да тормозят най-бедните хора в града.

От булдозерите до модернизирането
През годините правителствата по света са предприемали различни мерки, за да решат въпроса с бордеите.
При събарянето на старите мрачни квартали , при строежа на гигантски жилищни комплекси, правителствата не бързат да се консултират с бедните хора,когато изготвят планове за подобряването на живота им.
За да подкрепят по-добре усилията на бедните граждани ,правителствата и неправителствените огранизации са възприели 2 подхода: Единия е да им се задели земя и в някои случаи до тази земя да се прокара водопровод или да се осигурят други услуги. Този подход е известен като "парцели и услуги".
Втория подход е "модернизиране". Властите работят заедно с обитателите да удължат улуците или канализацията до съществуващите общности . Няколко страни са се захванали с това н национален мащаб.

Индонезия беше една от първите няколко държави, които изработиха националната политика, за да помогнат на обитателите на бордеите да модернизират кварталите си.
Неправителствените организации помогнаха в бордеите на Кайро да бъдат подобрени възможностите за трудолюбивите обитатели. През 70-те години нарастващото население на Кайро създава толкова много отпадъци,че събирачите не могат да се справят.
От 1979г. до 1991г. детската смъртност намалява от 240 на 1000 на 117 на 1000 .
От 1987г. насам Индия Националната федерация на обитателите на бордеи си сътрудничи със социални работници, учени, студенти, лекари и др. специалисти от дружество за подкрепа ба областните ресурсни центрове, както и с женските групи наречени"Махила Милан" и цели да привлече държавните чиновници за партньори в подобряването на битовите условия.
Наред с други постижения тази коалиция показва, че когато бедните хора се заселят на места, които не са безопасни, държавите трябва да си сътрудничат , за да намерят най-доброто решение.
Колкото е по важно местните власти да работят с най-бедните граждани се вижда от примерите с Индонезия,Кайро.
Консултацията с обитателите на кварталите помогнаха на властите да подобрят условията за живот; помогнаха на боклуците да развият жизненото си пространство.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Парадоксът на бордеите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.