Пещери в Германия


Категория на документа: Други


Пещери в Германия

Списъкът на пещерите за посещение в Германия съдържа 51 пещери, които са поддържани от Германското спелеоложко сдружение. Всички те са подземни, естествени скални образувания, оборудвани с електричество и достъпни за посетители, като се изготвят екскурзии с екскурзоводи.
Аз ще ви разкажа за две от тях.

Пещерата на Олга

Пещерата на Олга е първата пещера оборудвана с електрическо остветление в Германия, през 1884г. Съществува само още една в света оборудвана преди нея - Kraushöhle в Австрия. Електрическата енегрия за пещерата се изработва от водно колело на реката Ехаз. Това се намира на няколко крачки от входа на пещерата и туристите могат да го посетят. Пещерата е наречена в чест на кралица Олга фон Вютенберг. Писмено разрешение за посещението й било поставено на входа и стояло там в течение на десетилетиея.

Пещерата е образувана от лесно рушащи се скали - туфи, и е много рядка първична пещера. Тя е била намерена, докато се добивали дебел слой туфи. Този варовик се е сформирал от водите на река Ехаз, която протича през селото Хонау до днешен ден. Местонаходището на туфите заема площ от 18 хектара под формата на следа от течащата вода. Селото Хонау било построено по следите на тази течаща вода. Тук се намирала кариера за добив на скални материали за строителство на домове с много уникален характер. Добива се правел с помощта на пили, тъй като тази скала (туфата) е много мека, когато е влажна. Но след като изсъхне става много твърда и лека, с многочислени отвори и е много добър изолатор. По-късно обаче, в началото на 20в. добивът бил прекратен.

Начинът за образуването на пещерата може лесно да се разбере вътре в нея. Два паралелни потока са се сформирали като са минавали през долината. По това време потока от вода с 80 м ширина и около 10 м дълбочина е минавал през долината. Този поток е сформирал собствено русло (или път) посредством отлагане на варовик. Края на руслото ставал все по-висок. През времето се е рушил и по този начин са се образували два коридора, от които единия с дължина 80 м , които са били свързани и са излизали на повърхността през няколко отвора. Така се образувала и самата пещера.
Общи факти за пещерата:
> Разположение: на 10 км. югоизточно от Reutlingen;
> Класификация: хоризонтална, първична пещера от туфи;
> Осветление: електрическо;
> Размери: дължина 170 м; ширина 150м; 557 м. надм височина;
> Екскурзия - 10 минутна;
> Цена: за възрастни 2 евро, за деца 1,50 евро, за група над 10 човека възрастни 1.50 евро;
> Раб. време: от 01.04 до 01.11 от 10 до 17ч по предварителна заявка.
История
> През 1874г. Johann Ziegler намерил пещерата на входа на кариера.
> През 1875г. е построен входа и пътя към пещерата и е направено осветление със свещи;
> През 1884г. пещерата е оборудвана с електрическо остветление;
> През 1891г. е построен втори вход;
> През 1939г. пещерата е обявена за природен паметник;
> През 1972г. пещерата се сдобива с отремонтирано ел осветление;
> През 1985г. Schwäbischer Albverein, Ortsgruppe Honau започва да я поддържа и управлява.

Пещерата на девствениците
(нем. Jungfernhöhle)

Представлява архиологически паметник в Германия. Намира се в гората, използвана за добиване на дърва за построяване на домове, между селата Tiefenellern, Herzogenreuth, Laibarios в района Бамберг.

В епохата на Неолита тук е съществувал култов център на културата на линейно-поточна керамира, който се използвал за обреди чак до средните векове.

Названието на пещерата е свързано с това, че при разкопките били намерени голямо количество женски костни останки, а също така и с местното предание (сказание) за трите деви, които са обитавали пещерата и там били обезглавени. Възможно е преданието да е било свързано със спомена за древни човешки жертвоприношения,които са се предавали устно в продължение на повече от 6000 год.
Разкопки

През 1951-1954г. Ото Кюнкел - представител на баварската земеделска служба по охрана на паметниците е провел в местните гори обширни разкопки, в резултат на които е намерил:
> линейно-поточна керамика, а също така костни плочки, които се предполага да са използвани като прибори за хранене през времето на неолита;
> остатъци от скелети и черепи на не по-малко от 40 човека,от които 29 женски (10-11 на възрастни, 9 на млади, 4-5 на юноши и 23 на пеленачета и деца). Радиовъглеродният анализ установил, че останките са на около 6150/6200г. Всички черепи били счупени. Някои от трупните кости били разчупени, като от тях се предполага,че е изваден костния мозък и в челюстите са отсъствали някои зъби.

Използвано от следващите поколения

Пещерата се е използвала и по-късно в средния и късния Неолит, в Бронзовия век, Гауския период, Латиснкия период и даже в Средните векове, като място за пренасяне на жертви. Jörg Orschiedt установил, че тук едва ли има място за канибализъм понеже на костите не е намерена следа от разрези или огън. Отсъствието на предните зъби би могло да е предизвикано от естествени причини.
Околности

Недалеко от пещерата, дълго преди архиологическите открития е бил направен пътен кръст. Подобни кръстове са типични за Германия, като обикновено се правят на кръстопътища. През 1980г. такъв кръст бил посветен на човешките жертвоприношенията в Пещерата на девствениците, в памет на които на него била сложена съответна табелка. Около 120м западно от пещерата се намират останки от голяма дига с неизвестна маркировка, която се използвала плътно до средните векове. Близо до вала са намерени останки от ранно латинска керамика и ножове от ранния Бронзов век.

Сега ще ви разкажа и за две интересни находки.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Пещери в Германия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.