Пещерите във Виетнам


Категория на документа: ДругиПещерите във Виетнам

От декади, геолозите знаят, че Виетнам е дом на множество от най-забележителните пещери в света. Много от които все не са изследвани.

Националният парк Фонг Нха-Ке Банг -Карстовият ландшафт на национален парк Фонг Нха-Ке Банг (Phong Nha-Ke Bang National Park) е най-старият карстов обект на територията на Азия. Поради интензивната тектонска дейност карстовият пейзаж на парка се отличава с много сложни образувания и геоморфни черти с голямо значение. Тази огромна територия се простира до границата на Народна демократична република Лаос и обхваща грандиозни образувания, включително пещери с дължина 65км. и подводни реки.
Фонг Нха е част от едно по-голямо плато, което обхваща карстовите територии Ке Банг и Хин Намно. Карстът покрива само някои участъци от обекта, като тук са представени и други видове скали, например шисти и пясъчник. Този факт, при наличието на гранит, е причина за образуването на разнообразната топография в региона. В пещерите се откриват свидетелства за различни събития, както и разнообразни вкаменелости от растения, свидетелстват за основни изменения в посоката на подземните реки и необикновени образувания . Местоположението и формата на пещерите дава основание да се предположи, че техният размер и морфология се дължи на все още неустановено влияние на шистите и гранита, които се намират върху варовика. На повърхността се разкриват множество пейзажи от дълбоко прорязани планински масиви и плата. Открити са свидетелства за поне един период с хидротермална активност в еволюцията на тази древна и добре развита карстова система. Платото е може би един от най-отличаващите се примери за карстови образувания в региона на Югоизточна Азия. Може да се обобщи, че Фонг На предоставя изключително голямо количество сведения за историята на Земята. Той е обект с изключителна значимост, който спомага да се обогатят познанията за геоложката, геоморфна и геохроноложка история на региона. обхваща 85,754 хектара , и е разделена на 3 зони - "строго защитавана зона" 64,894 km² , "екологично възстановяваща се зона" 17,449 km² , "административно обслужваща зона" (3,411 km²). Включен е в списъка на ЮНЕСКО от 2003г.

Пещерната система Пхонг- Нха ;
Дълбока е 13000 м с 18 големи и малки пещери които са високи от 10 до 40м. На входа сталактитите приличат на големи остри зъби , а по-навътре сталактитите и сталагмитите се срещат в най-различни форми. Нарича се още царството на пещерите . Най-известните са :

Пещерата Ханг Сон Дунг "Пещера на речната река" :
Ханг Сон Дунг e гигантска пещера откритa сред джунглите на Виетнам. Разположена в Анамитските планини, тя е скрита в скалистия национален парк "Фонг На-Ке Банг" край границата с Лаос..
Неизследваната досега "Пещера на речната река" е почти два пъти по-голяма от Deer Cave в Сарварк, Малайзия - досегашният рекордьор. Тя е само 100 м. висока и 90 м. широка, докато новооткритата основна пещерна галерия на Ханг Сон Дунг достига височина над 240 м. и широчина 150 м. Пещерата е толкова голяма, че може да побере няколко селища или 40-етажен небостъргач. Тъмнината и огромните и размери не са я лишили от живот и през "прозорците", от които прониква светлина разни растения са намерили своето място, а прилепи и птици летят наоколо. Освен характерните карстови образувания и тунели, пещерата има цели райони с джунгла, дървета, растения и животни.
Намираща се в най-непроходимите терени на Виетнам достъпа до нея е много труден. Пещерата е покрита с джунгли и човек трябва да бъде в непосредствена близост, за да я види. От входа и, които е много малък (височина 10 м. и широчина 30 м), се носят страховити звуци и вятър, които издавали наличието на голяма подземна река. Товa карало местните да се страхуват и да я избягват.
Ханг Сон Дунг е открита още през 1991 г. от виетнамския водач Хо Хан (Ho Khanh) от селището Фонг На, който повел и британско-виетнамската експедиция през 2009 г. След 6 часов преход през джунглата те достигнали до отвора и. Спелеонтолозите успели да изследват 4 км от нея преди да бъдат спрени от 60-метрова стена от варовик и кал, кръстена Великата Виетнамска стена.Над нея мъждукала бледа светлина и ясно се виждало, че има пространство. Неуспявайки да преминат това препятствие, упоритите пещерняци се върнали следващата година с нужната екипировка и хора и така се натъкнали на най-голямата пещерна галерия в света, където човешки крак не е стъпвал. Изкачването на тази стена отнело 2 дни.
Тук се срещат и рядко откриваните пещерни перли. Те се образуват от капките вода, падащи от тавана върху варовиковите образувания. В продължение на хиляди години този процес извайва перлите. Шанса да се види такава е много минимален, а в Ханг Сон Дунг те са в изобилие, като някои достигат големината на бейзболна топка. Това съкровище вероятно ще се запази непокътнато , тъй като виетнамските власти са заявили намерение да запазят пещерата затворена за туристите в националния парк Фонг На-Ке Банг.

Пещерата Фонг -Нха , откъде идва и наименованието на цялата система е известна със скалните си образувания. Някои са наименувани с имена като "Лъвът" " Приказна пещера" "Царски двор" и " Будда".Тази пещера е дълга 7,729м. Досега учените са проучили само 44,4км.от цялата пещера , а туристите могат да достигнат разстояние от 1500м.

Една друга пещера в системата е Тиен Сон.Въпреки че са разположени една до друга с пещерата Пхонг-Нха, те не са свързани помежду си. Счита се че е създадена преди повече от 10милиона год. Открита е през 1935г.. Дълга е повече от 980м. 400м навътре може да се види 10 метрова пропаст. Останалата част от пещерата е опасна за вървене. По настоящем тези 400м. са с инсталирана осветителна система за безопастностна на посетителите. Гледката в Тиен Сон е ослепителна , има стотици сталагмити и сталактити с различни размери и форми. Някои приличат на хора други на животни. Също така посетителите на тази пещера могат да се насладят на звуков резонанс при почукане на каменните колони и плочи се издават необичайни звуци, които все едно звучат от друг свят.
Райската пещера :
Открита е през 2005г. с дължина 31,4км и широчина от 30 до 100 метра . Пещерата е отворена за посетители. Сталактитите са като символи на милионна годишна история , също така тя е известна с огромните си бели сталактитни колони

Заливът Халонг е едно от най-красивите места на земята, наричан осмото чудо на света и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.
Друга забележителност на Халонг са пещерите. Те са 3 типа: пещери, образувани от морето, пещери над морското равнище и пещери, формирани от подпочвените води.
1.Най-голямата пещера в залива е Ханг Дау Го-Hang Dau Go (Пещерата на дървените стълбове) е една от най-красивите пещери в залива. Нейната история е свързана с войната с монголците през 1288 г. Името си тази пещера получила, благодарение на един исторически факт - през 1228 г. генерал Тран Хун Дао съхранявал тук дървени колове за защита от нашествениците. А в края на 19 век френски туристи я нарекли Пещерата на чудесата,. Hang Dau Go се намира на малък варовиков остров на 8 км. от Bai Chay. Самият остров се намира на 187 м. над морското равнище. След пристигането си тук човек трябва да изкачи 90 каменисти стъпала, които водят към входа на пещерата. Тя има три зали, като във външната могат да се видят едни от внушителните сталагмити и сталактити. Някои достигат височина от 20 метра. Според местните хора много от тях приличат на човешки фигури и са пазители на пещерата. Външната пещера е и най-голямата и може да побере около три или четири хиляди човека. Подът на пещерата се намира на около 6 м. по-ниско от нивото на входа и разстоянието от пода до покрива е около 25 м..Вътрешната зала е много по-малка в сравнение с външната. Тук посетителите ги очакват каменни кладенци с прясна вода. Според местните хора тези кладенци са пълни с вода целогодишно.Hang Dau Go е може би най-известната от всички пещери в Халонг.
2.За разлика от Hang Dau Go, Bo Nau не е толкова дълбока и голяма, но от нея човек може да се наслади на неповторимата красота на Халонг с кристално чистите му води и пейзажа от причудливи скални формирования. Bo Nau e съставна дума, която произлиза от думите bo cau -гълъб и nau- кафяв. Bo Nau буквално означава кафяв гълъб. Много често тя бива превеждана като пещерата на пеликана. Рибарите в района разказват, че преди да започнат да я посещават много туристи, тя е била дом на хиляди гълъби. Днес почти не са останали такива, а името се е запазило от разказите на местните рибари.
3.Hang Trinh Nu или Девойката е друга известна пещера. Според местните предания някога тук живела възрастна двойка . Мъжът се препитавал като ловял риба около залива. Те били много бедни и имали само една дъщеря. Тя пораснала и станала неузнаваемо красива, толкова красива, че навсякъде в околността всички заговорили за нейната хубост. Мълвата достигнала до местния мандарин и той изпратил своите войници да я пленят и отведат при него. Така, против волята й, тя трябвало да стане съпруга на стария мандарин. Но след многото придумвания и заплахи, тя продължавала упорито да отказва. Един ден успяла да избяга, но е било страх да се върне у дома, за не бъдат наказани родителите й. След много премисляне, тя най -накрая решила да отиде до пещерата и там да се самоубие. Тялото й се превърнало в каменна статуя, лежаща на пода на пещерата -оттам идва името на пещерата - Пещерата на девойката. Тунелите на пещерата са с дължина приблизително 2 км.. По протежението им има много зали, всяка от която е известна с някаква своя особеност, но всички те могат да се похвалят с уникалната си и неповторима красота.
4.Много посетители са удивлявали на красотата на пещерата Sung Sot -от там и името. Преведено буквално, ще рече удивление или благоговение. Sung Sot се намира на един и същ остров заедно с пещерата Trinh Nu. Пътеката, която води до Sung Sot е доста стръмна и е обградена от сенчести дървета от двете й страни. Пещерата има две зали. Външната наподобява площад и често бива наричана чакалнята. Таванът на пещерата е на приблизително 30 м. височина. Стените й са изключително гладки, все едно, че са правени от човешка ръка и преминават в богата гама от цветове, които се сливат с приказния пейзаж на местността.Пътеката до вътрешната зала, която е известна като замъкът, е широка около 3 м. Образуванията в залата приличат на пазачи, които разговарят помежду си, на животни в различни пози. В средата на залата има образувания, което наподобява на генерал,който строява войните си. Има страничен вход, който е висок приблизително 6 метра. Благодарения на светлината, която се отразява от движещата се вода, фигурите в залата сякаш оживяват. Според разказите от тук е дошло и името на пещерата - заради възхищението на посетителите, което неизбежно следва след като веднъж зърнат неописуемата й красота.

Пещерата Хонг Тич:
Открита е преди 200хил.години. . Вътре в пещерата е построен храм , до него се стига чрез стълбище от 120 стъпала. Това място е едно от най-известните будистки места за поклонничество. По време на фестивала Пагода е посещавана от 30 хил. поклонници на ден. Фестивалът започва към края на януари началото на февруари и продължава 10 седмици.Според вярванията на входа на пещерата път към рая и път към ада.. Също така вътре в пещерата се срещат много красиви сталактити и сталагмити , които са наименувани и се вярва че при пожелаване на нещо се сбъдва.

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Пещерите във Виетнам 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.