Пистолети на въоражение в МВР


Категория на документа: Други
ТЕМА№4

ПИСТОЛЕТИ НА ВЪОРАЖЕНИЕ В МВР
1. -5,45мм. ПСМ.
2. 1.1.Материална част.

През 1975 г. на въоражение първоначално в армията , а след това в МВД и специалните служби на бившия СССР, е бил приет пистолет с т.нар. джобни габарити.Съкращението ПСМ идва от "пистолет самозарядный малогабаритный".

Той е разработен от конструкторите Т.И.Лашнев,А.А.Самарин и Л.Л.Куликов.Автоматиката му работи на принципа на използване на енергията на отката при свободен затворен блок и неподвижна цев.Пистолетът е компактен , плосък /широчината му е само 18мм/ улесняващ скритото му носене и бързото изваждане.

За стрелба с оръжието се използват боеприпаси 5,45х18 . В сравнение с боеприпаса 6,35мм. "Браунинг" този патрон с бутилковидна гилза при по-малко тегло и габарити е 1,4 пъти по-мощен.

Сравнително дългата /85мм./цев и мощният /за този малък калибър/ патрон , както и добрата балансировка на оръжието , спомагат за голяма точност при стрелба на дистанции до 50метра. ПСМ не е пистолет от т.нар. граждански тип, защото мощността на боеприпаса му значително превишава необходимата за "гражданско оръжие за самоотбрана".

Ударно-спускателния механизъм е с двойно действие и открито ударно чукче. Позволява воденето само на единичен огън. Бойната пружина е спираловидна.

Превключвателят на предпазителя е разположен в задната част на затворния блок отляво и отгоре, което позволява бързото действие с него с палеца на дясната ръка или с пръстите на нестрелящата ръка.С едно движение на палеца на дясната ръка може едновременно да се изключи предпазителя и да бъде взведено ударното чукче.При поставен предпазител ударникът е изолиран от въздействието на ударното чукче и едновременно с това затворния блок и спускателния лост са блокирани в предно крайно положение.При изключен предпазител чукчето остава на предпазителен взвод, което изключва случаен изстрел при падане на пистолета с патрон в пратронника на цевта.

Плоският едноредов пълнител побира 8 бр. патрони.При изразходване на патроните подавачът на пълнителя задейства затворната задръжка и блокира затворния блок в задно крайно положение.

Пистолетът е съставен от следните главни части и механизми :
* рамка с цев и спускова скоба
* затворен блок с ударник,изхвъргач и предпазител;
* възвратна пружина;
* ударно-спускателен механизъм;
* ръкохватка;
* затворна задръжка;
* пълнител;

1.2.Основни тактико-технически данни.

.

Калибър 5,45мм

Боеприпас 5,45х18

Маса на оръжието без патрони 460г

Маса на оръжието с пълен пълнител 510г

Дължина на оръжието 155мм

Дължина на цевта 85мм

Височина на оръжието 106мм

Широчина на оръжието 18мм
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Пистолети на въоражение в МВР 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.