Покривки и салфетки


Категория на документа: Други


1. За какво използват покривките и салфетки ( От листата)
2. Видове покривки (показваме ако има избор) (от листата)
3. Застилане на поркивка - показваме двата видя - изхвърляне; сгъната;
Покривките се сгъват на помощната маса или на отделна маса, далече от гостите за да не им пречите. Покривката се сгъва един път на две части, като шева е нагоре- получава се правоъгълник. След това се сгъва още на две и отново е в правоъгълник. След това сгъваме от ляво на дясно, после от дясно на ляво и гледаме двете части да са еднакви по големина.
Замятаме покривката на лявата ръка като ръбовете са към сервитьора. Занасяме я до масата, с дясната ръка взимаме покривката и я поставяме в на горния ръб на масата по средата. Най-напред прехвърляме от ляво, след това от дясно. Разстоянието от двете страни трябва да е еднакво. След това хващаме горния ръб и го отмятаме напред. След което хващам другия ръб с две ръце и го издърпваме към нас. След което правим една обиколка около масата за да оправим ръбовете на покривката.

4. Инфо за карета- постилане на карато
Сгъваме карето на две по ръбовете, обазува се правоъгълник и шева е нагоре. След това сгъваме още на две пак в правоъгълна форма. Хващаме за един ръб и сгъвката и отпускаме другия ръб. Прегъваме на обратно. Отново прегъваме го от ляво на дясно, две равни половини.
Носим го на лявата ръка с ръбовете към сервитьора. Поставяме го в от в левия край на масата по диагонал. След, което хващаме с две ръце за ръба и разгъваме останалата част.
5. Премахване на каретата
Когато масата е готова за почистване. Карето се маха като се хваща от по-близката ни старана за двата краища. Придърпва се към нас и се хващат и другите две краища. Сгъва се на още две за до останат трохите вътре.
6. Прибиране на покривката
Покривката се маха от масата като се хваща с лявата ръца с палеца и показалеца в средата на масата. Дърпа се на високо. С дясната ръца се хваща ръба по средата, след което се хваща противоположния ръб от другата страна. Покривката е сгъната във формата на квадрат. Ако има трохи изпазнали на масата се събират с помощта на хангъла в чиния. Масата е готова за постилане на чиста покривка.
7. Сменя на покривката и карето когато в мръсна (от листата) стр 50
8. Кърпи за застилане на табли (от листа)
9. Хангъл- размери 60х50 правоъгълна форма. - ръчна сервитьорска кърпа, ползва се при носене и сервиране на съдове и прибори, на ястия и напитки. Предназначен е за предпазване на облеклото от замърсяване и на ръцето от опарване при носене на горещи съдове. Носи се на лявата ръка.

10. Инфо салфтки- видове ( от листа, ако имат показваме)

11. Основни видове сгъвания- обяснваме показваме

Пурички

Този вариант на сгъване , подхожда на правоъгълна салфетка:
1. Разделяме салфетката на три равни части.
2. Сгънете салфетката по сгънките.
3. От центъра, сложете едната и втората страни под ъгъл 45 градуса.
4. Обърнете на обратната страна.
5. Навийте двете страни.
6.Обърнете салфетката на обратно.
7. Сложете десния и левия ъгъл до 45 градуса.

Свещ
Това е техника за сгъване на салфетки наподобяващи свещи, много е лесна и става с хартиена салфетка също.
Поставете салфетката с лице към масата:
Сгънете я по диагонал:
Поставете я с дългата страна към вас:
Сгънете дългата страна около 2 см. отгоре, както е на картинката
Започнете да навиване настрани докато не стигнете края:
Съединете краищата така че да не се изваждат:

Ветрило
Тази техника на сгъване на салфетки е най-популярната и най-предпочитаната, защото изглежда изискана и е една от най-лесните. Става и за хартиени салфетки. Искам да кажа, че снимките които са дадени по-долу не са както трябва. 3-4-5 снимка от долните са грешни защото ветрилото е сгъвано прекалено много, трябва да се спре сгъването малко след средата. ( Щом стигнете средата сгъвате още 1 път и спирате)
Разгъваме салфетката с лице към масата:
Сгънете я на две като отворения край да сочи към вас:
Започнете да я сгъвате тип хармоника. щом видите средата на салфетката сгънете още веднъж и спрете:
Сгънете цялата салфетка на две, като хармониката трябва да е от външната страна:
Сега хванете дясното горе ъгълче и го преместете до долния ляв, за да се образува триъгълниче, частта която се показва отдолу я сгънете навътре ( картинката не е много правилна):

Розова пъпка
Разгъваме салфетката с лице към масата:Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Покривки и салфетки 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.