Политически блогове


Категория на документа: Други
Курсова работа

по икономическа социология на тема: Политическите блогове

От Мирела Иванова Иванова

Първи курс Ф.Н - 13116378

Проверил проф. Валентина Миленкова

София 2013г

Блогът най- просто казано е нечий дневник в интернет пространството. Този вид уебсайт дава възможност на всеки един от нас свободно да коментира определени теми и позицията му да бъде публично достояние.

Преди няколко години доста нашумели бяха политическите блогове. Посочените принадлежат не само на обикновеното градско население на България, но и на някои добре познати наши дейни политици като например доц. Атанас Щерев, Стефан Софиянски, Ивайло Калфин, Борислав Цеков и др.

Блог на доц. Атанас Щерев
Атанас Щерев е български лекар и политик от Българска нова демокрация (преди 2008г. от НДСВ). Той пръв в България провежда оплождане in vitro. Последните попълнения в блога на депутата са непосредствено преди предизборната кампания- 05.04.2013г. точно заради което темата включва идеологията на партията и насочване на здравомислещия български избирател по гражданския европейски път на развитие и просперитет. Доц. Атанасов не си позволява да коментира дейността на бившото правителство, но демонстрира явен нарцисизъм.

Блог на Стефан Софиянски
Стефан Софиянски е български политик от Съюз на демократичните сили (СДС) и след 2001г.- Съюз на свободните демократи (ССД). Първата статия в блога му е от дата: 30.04.2000г., но следващата е 8 години по- късна; попълнения има и от 2013г. като последната е от месец август. Главни теми са идеологията на дясните и събитията около СДС и ССД. От друга страна контрира бившото правителство в лицето на ГЕРБ и Борисов. Още преди избирането на Коалиция за България за управляваща, Софиянски обвинява БСП за ниския стандарт на живот у нас.Последната тема носи заглавието 'Президента влезе в гербаджийската си кожа' - това е коментар върху наложеното вето на президента Плевнелиев върху актуализацията на бюджета приет от управляващите.

Блог на Боян Расате
Боян Расате е български националист, бивш лидер на Български национален съюз (БНС) и председател на движение "Гвардия". Член на Испанската фаланга и национален представител на Европейска Акция (ЕА) за България. Расате има 18 дела и наказателни производства.

В официалния сайт на Расате и този на БНС най- честите коментарни теми са относно обезличаването на велики български имена от историята ни както и събития които биват подчитани с шествия (често организирани от самите националисти), педофилия и хомосексуализъм, както и тема със заглавие: 'Въоръженият народ- най- добрият гарант за национална сигурност, вътрешен ред и държавен просперитет.' В последната Расате започва така: 'Ако искаш мир- готви се за война.' и последва доказателството й, а след това неуместна връзка с Европа, защото всяка една страна в ЕС е свободна, а за да бъде свободна България трябва да е въоръжена. Статията се разгръща в няколко части и под едната блесва нечий коментар: 'Бояне винаги си миришел на комунизъм и сатанизъм. Голям си боклук.' Но пък от друга страна почетателите на възгледите на Расате не са никак малко. Все млади момчета намират своя 'татко' в лицето на Боян и завидно пазят мнението му. Относно атентата срещу Ахмед Доган Расате коментира като нелепо шоу на циркаджиите от Дружеството на Палячовците и Смешниците. Не употребява реални имена, иронизираният атентат нарича 'представление', а Доган 'баш клоуна'. Статията завършва с думите: 'Всяка прилика с реални личности и политически организации е съвсем случайна.'

Расате твърдо се обявава против гей-парадите, зашото след тях права били поискали и педофили и зоофили- политика идваша от САЩ и Запада.

Блог на Борислав Цеков
Борислав Цеков е български политик с либерални убеждения; бил е народен представител от листата на Национално движение Симеон Втори (НДСВ); председател е на гражданско непартийно движение Модерна България.
От началото на 90те години на XX век болшевизмът не е партийна принадлежност, а манталитет и начин на мислене. Но по времето на Сталин болшевики са се наричали комунисти с крайно леви убеждения. В статиите си Цеков използва израза 'сини болшевики' който сам по себе си е двусмислен, и може би скрития смисъл е в противоречивите действия на демократичните политически организации. Цековите коментари показват недоволство, изобличават всяка издънка обръщайки най- много внимание към главните политически партии и най- активни български политици. Точно това е основната тема в какво те са най- добри и за какво са активни. Много ирония прерастваща дори озобление изводът до който стига Цеков е че със старите партии на прехода промяна в България не може да има.

Блог на Ивайло Калфин
Ивайло Калфин е български политик от БСП. Блогът му е от 2008г. като темите в него не са строго политически, а и глобални, всеобхващащи проблемите на държавата и нацията. Има статии написани на английски език. Някои от последните теми са: Политически език и политическо говорене; Как да учим, за да работим, а не обратното?; За четенето и др.; коментари върху актуалните политически събития спрямо датата.

Извод може да се направи. Блоговете са еднакви; има разлика единствено в начина на по който е написана статията и подписа на автора, но несъгласието е взаимно. От разпространените блогове не намерих представител на ГЕРБ, които са основна тема на разглеждане, та как би критикувал сам себе си и лидера си и то публично?!

Доц. Д-р Кристиян Таков относно политическите справки, които би трябвало да не влияят на правни решения.
Кристиян Таков е доцент по гражданско, търговско и семейно право в Юридическия ф-т в СУ 'Климент Охридски'. "Право" е блог за съдебната система, юридическите проблеми и въпроси, в който доста често влизат и политически мотиви. Проблемът е в това че правото не трябва да се подчинява на политически справки, личности и организации, но абсурдните ситуации в България ни предоставят и това. Политиците яросно се мразят и критикуват, а онази система която би трябвало да регулира държавата и да дава равновесие е подчинена именно на корумпираната политическа дейност на богати 'дейни' личности наречени управляващи и опозиция.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Политически блогове 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.