Политическото поведение на Симеон Дянков след парламентарните избори 2009


Категория на документа: Други


 Великотърновски университет "Св.св. Кирил и Методий"

АНАЛИЗ

На

Политическото поведение на Симеон Дянков след Парламентарните избори 2009

Проверил: Изготвил:

Гл.ас.д-р Мая Русева Радост Михнева

Ф.№ З0072-ПП

Политология зад. 3к.

Симеон Дянков е роден на 13 юли 1970г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи международни икономически отношения в УНСС, във виенски университет и в университет в Берлин. През 1991г. заменава в САЩ, където в университета в Питсбърг защитава докторантура по международни търговски и финансови отношения. Доктор е по икиномика от Мичигански университет. От 1995г. работи за Световната банка, където в момента е главен икономист по финанси и частно дело. От пролетта на 2009г. води групата на Световната банка за антикризистни политики. Директор е на научен център в Харвард. През 2009г. Симеон Дянков става вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Бойко Борисов.

Дянков се появява ненадейно в българската политика, като част от ПП "Герб". Той внася свежи и иновативни идеи, но в същото време опростени подходи и методи от икономическа гледна точка. Смятам да разгледам именно него, като политическа личност, тъй като след изборите, се появява често в медиите. Отрежда му се място на едно от най - успешните попадения в екипа на ПП "Герб". Със спечелването на изборите, той се превръща и в дясната ръка на премиер - Бойко Борисов. Според мен, с връзките, които има и с хората, които познава, Симеон Дянков може да бъде един добър гид, в търсенето на пътя за излизане от икономическата криза в България.

Ще се спра на два подхода за да защитя вижданията си - проучване на писмени източници и метод на анализ на изявленията на субекта. Избрах тези два метода за анализ, тъй като възможността за мониторинг е ограничена и изисква повече време. А и поради нашумяването на Симеон Дянков можем да намерим достатъчно интервюта и изказвания в медиите и пресата.

Симеон Дянков, като нова личност на политическата сцена има известно предимство. С това, че не е участвал в досегашната политика на страната ни, и не е обременен от наложилия се през годините еднообразен начин на управление, той има желанието не само да си постави цели, но и да ги постигне. Според вестник "Капитал", това е човекът, който може да извади страната от икономическата криза. Опита му в Световната банка и по специлно в антикризистния и щаб, е добре дошъл, точно в този момент както за страната ни, така и за настоящия кабинет. Според журналиста Вера Денизова "Симеон Дянков е добра новина поради две причини: 1/защото ГЕРБ има вече истински добър икономист в екипа си; 2/защото все още се намират млади и успешни българи готови да се впуснат в политиката, при това с идеи."

Наблюдавайки го, в многобройните негови изявления, откривам една много интересна черта в поведението на Дянков. А именно, това, че въпреки, че е живял и работил извън България, той обяснява вижданията и решенията си опростено, стегнато и разбираемо. Интервютата му са на достъпен език, обясненията му са придружени от примери, които са достъпни за средностатистическият гражданин. Това, което определям за положително в неговото поведение е също сигурността в изказванията му, това че не се страхува да каже, кое не му харесва и кое трябва да се промени.

Според някои журналистически коментари, съществува и някакъв вид симбиоза между премиера Борисов и вицепремиера Дянков. От една страна, партията на Борисов има успех на изборите до голяма степен заради това, че Дянков е икономист, запознат с реалната световна икономика, а не живял в рамките на една псевдоикономика, каквато бих определила икономиката на България. Самият факт, че Симеон Дянков работи в най-голямата банка, а именно Световна банка, би трябвало да ни кара да бъдем щастливи от възможността да използваме такъв надежден кадър в реформите на страната ни. От друга страна, сигурността и увереността на вицепремиера идва от спокойствието, че премиера го подкрепя и приветства всяка негова идея.

Имайки в предвид, сравнително краткото участие на министър Дянков, в управлението /минали са едва 100 дни/, немога да направя сигурна и точна оценка за бъдещото му развитие. Виждайки обаче досегашното му поведение и създаденият му облик на можещ човек, вярвам че ще успее да задвижи дори и един зъб от раждясалото колело на политиката в България. Най-малкото ще покаже на страната ни, че имаме достатъчно нови и интересни личности, които имат нужната подготовка за да влязат в управленето на страната ни, и да спомогнат за развитието и.

Библиография:

Статии:

http://www.capital.bg/

http://www.capital.bg/show.php?storyid=727109

http://www.gerb.bg

http://www.blitz.bg

http://izbori2009.actualno.com

Интервюта:

http://www.youtube.com

http://www.vbox7.com

http://www.btv.bgСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Политическото поведение на Симеон Дянков след парламентарните избори 2009 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.