Причини за бъдещи кризи и конфликти


Категория на документа: Други


ПРИЧИНИ ЗА БЪДЕЩИ КРИЗИ И КОНФЛИКТИ

През последните няколко години ръководствата на редица стрaни последователно реализират курс, насочен към закрепването на своето присъствие в Антарктида - континента в Южното полукълбо. Заедно със засиленото внимание на тези държави към петия континент, през последните години се усилва и тенденцията към засилване на борбата за суровини. Според независими чуждестранни експерти Aнтарктида е богата на въглища, желязо, мед и оловни руди. На континента са открити находища на манган, молибден, хром, калай, резерви на цинк, сребро, никел, злато и кобалт. Има доказателства за наличието на този континент на графит, планински кристали, флуорит и слюда. Аномалните нива на радиоактивност в някои региони на Антарктида е признак за наличието на недрата на уран и торий. На шелфът на ледения континент са открити значителни обеми ( 6 500 000 000 т) и природен газ (повече от 4 трилиона кубически метра). По прогнози на американски анализатори, развитието на технологиите и относително високи темпове на затопляне, като ускорява процесите на топене на леда и повдигаенто на нивото на световния океан, позволяват да се започне добиването на нефт от 2020 г. Средната дебелината на ледената покривка на континента е 1 720 м, обема на леда достига 24,9 милиона километра , което представлява около 90 % от прясната вода на повърхността на Земята, липсата на която човечеството вероятно ще изпита като се започне от средата на XXI век. В миналото са маркирани териториални спорове и взаимни претенции относно собствеността на част на ледения континент .
Конфликтът е избегнат благодарение на подписването през 1959 г. на международен договор за Антарктика, който влиза в сила през 1961 г. и всъщност "замразява" съществуващите териториални претенции. Той не само не позволява насърчаването на нови или подобрено представяне на стари претенции за Антарктида. Независимо от разпоредбите на този документ, удостоверяващ неутрално положение и забраняващ всякаква търговска дейност на континента, а също така и разполагането на територията му на военни съоръжения редица държави, включително Австралия, Нова Зеландия, Аржентина, Великобритания, Норвегия, Чили, Южна Африка и Франция потвърждават техните ангажименти и териториални петенции към сушата и в морето около този континент.
През 2007 г., анализатори от политика на австралийския институт за стратегически плитики публикуват доклада "Замразените активи: обезпечаване на aнтарктического бъдеще на Австралия" Според този документ, страната претендираща за почти половината от Антарктида, не може да остане безразлична към факта, че ресурсите на шелфовата зона на континента, включително рибните ресурси и китовете, се явяват предмет на заинтересованост на други държави. Австралия отдавна претендира за 5,90 милиона кв. км от ледения континент, което е 42% от неговата територия. Но такива претенции се признават само Великобритания, Новая Зеландия , Франция и Норвегия-страни, които точно както и като Аржентина и Чили претендират за по-малки части от континента. Макар че повечето правителства не вземат ясна позиция по този въпро, държави като Япония не признават легитимността на никои претенции. Австралийски експерти казват, че тъй като страната не разполага с военни средства за ефективна подкрепа на иска си за Антарктида, най-добрата политика би била за нея е да се запази статуквото. Но в същото Но в същото време трябва да сме готови за това, ако по света се влоши енергийната криза, оказалите се в безмнадеждно положение могат да насоча вниманието си към ледения континент, където несобходимите им ресурсите могат да са на австралийска антарктическа територия или морска шелфова зона.

През 2007 г. британската преса съобщава, че Лондон възнамерява да представи на ООН своя иск за голяма част от Антарктида (над 1 млн кв. км) и това може да има последствие и да доведе до добив на нефт, гаа и минерали. Това предизвиква широк отзвук в Чили, която заедно с Аржентина претендират за тези земи. Представители на Чили и Aржентина дори се срещат на ледения континент с цел да координират своите действия в светлината на твърденията на Обединеното кралство. Министерството на външните работи на Чили каза, че планира също така да поиска от ООН да "потвърди неизменните претенции" на част от територията на Антарктида. Чилийците съобщиха, че са в тясно сътрудничество с въоръжените сили и специализираните институции на страната .

Китай не изостава назад в своите антарктически дейности и операции. През септември 2008 г. китайците започнаха строителство на полярна станция , която е планирано да отвори врати през 2009 г. Китай ще бъде първата от страните, имащи възможност да провеждат научни изследвания в южния полярен кръг наред с такива държави като САЩ, Австралия, Германия и Япония. Новата станция ще бъде за Китай трета в Антарктика и в същото време първата, намираща се на най-високата точка на Южния полюс. Освен жилищни помещения, китайския изследователски комплекс ще разполага със собствена малка самолетна писта.

Южноафриканската република се надява значително да разшири своята икономическа зона за сметка на океанския шелф. Тези изчисления на основа на очакваните изгоди от прилагането поотношение на страната на Конвенцията на ООН по морско право 1982 г. Разполагането на научните изследвания в изключителната икономическа зона отвъд нормалните 200 морски мили от бреговете на страната дава в нейно владение островите Марион и принц Едуард, които се намират между Южна Африка и Антарктида около 2 200 км от южноафриканския бряг. Taкава възможност е предвидена в член 76 от Конвенцията. Претория разчита че за сметка на новите области от шелфа може да се превърне в притежаваща потенциал и запаси от нефт, газ и други минерални и биологични ресурси.

Леденият континент продължава да привлича вниманието на други страни. Но ако в началото на миналия век световната общност разглежда тази континенталната част като обект на научни изследвания, то в XXI век, когато в света има големи енергийни проблеми, недостиг на чиста питейна вода, ограничените природни ресурси, никой не може да гарантира, че при тези условия оцеляването на коя да е част от човечеството Антарктида няма да се превърне от "ледена точка" в "гореща".
??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Причини за бъдещи кризи и конфликти 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.