Придобиването на Нова ТВ от MTG


Категория на документа: Други
Семестриално задание
на тема
"Сделката по придобиването на Нова ТВ от Modern Times Group"

Изготвил:

Кристин Саватова
фак. №11113238
поток 126
група1242
Проверили:

Гл. ас. Д-р Цветомир Цанов
Ас. Николай Димитров

Съдържание

1. Анализ на придобиващата компания
2. Анализ на придобиваната компания
3. Описание на сделката
4. Последствия за придобиващата компания след осъществщването на сделкта

1. Анализ на придобиващата компания Modern Times Group

Modern Times Group е втората по големина медийна групировка в Европа. Създадена е през 1997 година в Швеция, със седалище в Стокхолм. Към 2010 година в компанията работят над 3 000 души. Основната дейност на компанията се развива в телевизионната сфера чрез групата от телевизионни канали - Viasat, носеща над 70% от приходите на MTG. Тя включва множество платени и безплатни канали в скандинавските страни, сред които е и популярният у нас филмов канал ТВ1000. Групата има телевизии в Литва, Латвия, Естония, Унгария, Чехия, Словения и Македония и е най-големият акционер в руската медийна група СТС Мedia. Общия брой на зрителите на медийната групировка е над 100 млн. MTG притежава и няколко радиостанции в скандинавския и балтийския регион. Пазарната капитализация на групата на борсата- ОМХ - в Стокхолм е над 2.5 млрд. евро. Приходите й за 2007 година достигат 11,3 млрд. шведски крони (1,2 млрд. евро), а печалбата 1,36 млрд. крони (144 млн. евро). Групата навлезе на българския пазар с придобиването на контролен дял от 50% в Balkan Media Group Limited, която управлява кабелните телевизии "Диема". Чрез същата сделка MTG навлезе и в Македония, където придоби 50% от канала TV ERA. Изпълнителният директор на MTG Ханс-Холгер Албрехт обяви преди време, че компанията му продължава да се оглежда за придобивки в Централна и Източна Европа. Компанията има интерес към България още от 1999 година, когато участва в първия конкурс за частна национална телевизия.

MTG управлява семейството на каналите "Диема" в България чрез контролния си пакет от 50% в Balkan Media Group Limited. Четирите канала на Диема имат пазарен дял на аудиторията между 18-49 годишна възраст от 10% за първата половина на 2008 година. Каналите Диема имат 26% ръст в продажбите до 5,8 милиона евро за 2007 година. Приходите от реклама са 25% от всички приходи на каналите през 2007 година. Диема държи 1,1% от рекламния пазар в България. За първите шест месеца на 2008 година продажбите на Диема са се утроили в сравнение със същия период миналата година. Регистрирани са и положителни резултати по отношение на печалбата без приспаднати от нея лихви, данъци, обезценки и амортизации на активи, съответно 1,1 и 0,9 милиона евро.

Седалището на Modern Times Group в Стокхолм

2. Анализ на придобиваната компания - Нова телевизия

Нова телевизия е основана през 1994 година и притежава 100% от комерсиалния ТВ канал Нова, който е вторият най-гледан канал у нас след БТВ, 100% от кабелния ТВ канал - Нова +, както и 80% от списание "Ева". Още през 1998 година Нова телевизия кандидатства за лиценз за национална частна телевизия, но кандидатурата й е отхвърлена в полза на Balkan News Corporation и BTV. През юни 2000 година Националният съвет за радио и телевизия обявява началото на втория конкурс за национална телевизия, а на следващия месец "Нова ТВ" АД и "Диема вижън" АД получават индивидуални лицензи за телевизионна програма с национален обхват. През август 2000 година Нова телевизия става 100% собственост на частната компания "Антена България", част от гръцката медийна група Antenna Group. Стойността на сделката е 3,7 млн. долара. Нова телевизия генерира 54% ръст в годишните си нетни продажби на реклами за 2007 година, достигайки 42 милиона евро. Компанията държи една трета от рекламния телевизионен пазар в България, който за 2007 година е изчислен на 125 милиона евро. По отношение на печалбата без приспаднати от нея лихви, данъци, обезценки и амортизации на активите Нова телевизия има почти двоен ръст за 2007 година в сравнение с предходната, достигайки 20 млн. и 500 хил. евро.

Нова телевизия е телевизионен канал, ориентиран предимно към градската аудитория и младите хора, който излъчва доста успешно както местни, така и чуждестранни телевизионни формати. Каналът се разпространява, както в националния ефир на България, така и по кабелни и сателитни мрежи и е достъпен за 99% от домакинствата в България. За първата половина на 2008 година телевизионният канал има 18,2 % дял от зрителската аудитория на възраст между 18 и 49 години. Обикновено през последното тримесечие на всяка година делът от зрителска аудитория се повишава вследствие от успешното излъчване на популярния световен формат Big Brother.

3. Описание на сделката

Шведската медийна група Modern Times Group е подписала сделката за придобиване на 100% от акциите на Нова телевизия през юли 2008 година. Цената на сделката е 620 млн. евро, които са платени изцяло в брой. Финансирането на сделката е осъществено с налични средства на шведската компания, както и с дълг, под формата на кредит в размер на около 3 млрд. шведски крони. Сделката по придобиването официално е завършена няколко месеца по-късно и през октомври същата година MTG официално придобива Нова телевизия от предишния й собственик - гръцката медийна групировка "Антена груп". Освен ефирния канал "Нова тв", MTG придобива и кабелния телевизионен канал "Нова +", както и женското списание "Ева". До този момент това е най-скъпата сделка по придобиването както за шведската групировка, така и за българския пазар. Консултант по тази сделка е инвестиционния фонд JP Morgan. През 2009 година MTG реорганизира активите си в България, като се споразумява с британската Apace Media, в резултат на което шведската компания притежава вече 95% от разширената група на "Нова тв" и продължава изцяло да консолидира резултатите от съвместните операции, докато Apace Media контролира 5% от телевизията.

Очакваните синергии от сделката от страна на шведската медийна групировка са:
* Ръст в оперативната печалба на компанията вследствие най-вече рекламната дейност на Нова телевизия;
* Увеличаване на пазарния дял;
Последствия за придобиващата компания

В началото на 2012 година Modern Times Group отписва активи в размер на 360 млн. евро, заради инвестициите си в България и Словения. Само от преоценка на участието й в българския телевизионен канал компанията прави еднократен некеошов разход в размер на 330 млн. евро. Година след придобиването на Нова телевизия шведската медийна групировка отчете спад в стойността на активите си в размер на 296 млн. евро, а новата сума в размер на 330 млн. също е резултат от сделката. Изпълнителният директор на компанията Ханс-Холгер Албрехт обяснява, че направените некешови разходи отразяват главно работната среда в България, където телевизионният рекламен пазар все още не се е върнал към растеж. Той обаче заявява, че MTG нямат никакво намерение да се оттеглят от българския медиен пазар и да продават Нова телевизия.

Според публикувания в Търговския регистър финансов отчет на "Нова броудкастинг груп" консолидираните приходи на компанията са се свили през 2011 година. Докато през 2010 те са били 87 млн. лева, то през 2011 те са 76 млн., т.е наблюдава се спад от близо 13%, а телевизионният пазар се е свил със само 5%. Тревожен е и финансовият резултат - през 2011 година дружеството е на загуба от 51 млн. лева, като година по-рано загубата е била само 9,9 млн. лева. От отчета не става ясно в резултат на какво се е натрупала тази загуба, но се вижда рязко увеличение в графата "Други разходи за дейността" ( които са 30 млн. през 2011 в сравнение със само 1 млн. за 2010 година). Може би в резултат на незадоволителните финансови резултати на компанията от шведската медийна групировка предприеха смяна в управлението на телевизията. Изпълнителният директор на "Нова броудкастинг груп" - Светлана Василева е заменена от Дидие Щосел, който преди това е бил заместник-председател на борда на директорите на Нова телевизия. Неговото назначаване обаче потвърждава твърдия ангажимент на MTG да запази инвестицията си на българския пазар.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Придобиването на Нова ТВ от MTG 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.