Продуцентството в България


Категория на документа: Други
Курсова работа
на тема

Продуцентството в България

Продуцентът ...

Както повечето професии, така и тази на продуцентът търпи своето развитие в историческото време. Да бъдеш продуцент се оказва изключително доходоносен бизнес. За съжаление на много провалили се продуценти, за да упражняваш тази професия не е нужно само да имаш стабилен финансов гръб, а и да съчетаваш личностни качества като далновидност, креативност, психология и не на последно място характер на ръководител. В този контекст може да се цитира и американския продуцент Ричард Занък, който сравнява продуцента с диригент в оркестър, тоест той не може да свири на всеки един инструмент, но знае точния звук, който трябва да се възпроизведе, а освен това може и да синхронизира в ритъм цялото звучене.
Първата работа на един продуцент, след като се заеме с определен проект е да определи финансовите измерения. Много често се случва така, че тези финансови параметри са надвишавани многократно и тук най-ясно личи дали продуцентът притежава далновидност, защото като всеки продукт и това трябва да носи печалба.

След като е наясно с финансовата си мощ той трябва да назначи екипа, който да реализира проекта. Много често след личната намеса на продуцента се избират главните герои, защото най-голямата отговорност, за това дали продукцията ще бъде успешна или не има именно той, а главните артисти често са превръщат и в лицето на един продукт.

Следващата стъпка след събирането на екип е снимачният процес. Тук продуцентът се явява като супервайзър, като съблюдава за коректността при изпълнението на задачите на всеки член от тима. Огромна част от таланта на продуцента си проличава и при синхронизацията на работата с времето. Завършването на един продукт в срок е едно доказателство за професионализмът на продуцента.

Друга черта на добрия продуцент е възможно да бъде психолог. В един екип винаги има неразбирателства и дразги, защото е изграден от хора с различни характери и именно той трябва да успее да тушира всякакъв вид напрежение.

Тази професия не е академична наука, най-известните продуценти твърдят, че за нея е нужен хъс, желание и най-вече адски здрави нерви. Има тоста истина в тези твърдения, защото както вече отбелязах най-голямата отговорност за реализацията на една продукция носи продуцентът. Тъй като отговорностите са много в по-големите проекти продуцента разполага с помощен екип.

Продуцентът в България ...

Ако става на въпрос за телевизионни продуценти у нас те вече увеличават бройката си многократно с появата на все повече и повече телевизионни канали. Над 15 са тези които вече влизат в конкурентна битка за проекти. Увеличи се и броят на играчите в сектора на кабелните канали. Всички те отлично знаят, че успехът на бизнеса им се крепи върху качествена собствена продукция.

Големите трима ...

Те са пионерите на родния шоубизнес. Правят зрелища за народа. Но чрез малкия екран. Слави Трифонов, Магърдич Халваджиян и Нико Тупарев са строителите на съвременния български шоубизнес. Само до преди пеш-шест години на пазара на продуцентски услуги доминираха само SIA Advertising, Global Vision и "Седем осми", които работеха по най-големите външни и копродукции. От началото на демокрацията те доказаха, че могат да правят сеир и да печелят пари от това.
Въпреки че имат преднина в правенето на шоупрограми, те вече имат сериозна конкуренция и за място на пазара се борят сравнително по-млади играчи - "Междинна станция" , "Дрийм тийм", "Супернова медиа", "Телеман" и т.н. Въпреки това у нас все още няма достатъчно продуценти, които да оформят истински пазар на тези услуги.

Нико Тупарев
Магърдич
Халваджиян
Слави Трифонов
Евтим Милошев
Биография
Роден през 1971-а в София. Завършва Българо-датския колеж. На 21 години става шеф на дирекция "Маркетинг и реклама" на "Пепси-кола". От 1992-а е един от четиримата собственици на продуцентска къща "Сиа Адвъртайзинг".

Завършил училище за цирково майсторство в Москва. В България работи под шапитото на "Глобус". В продуцентския бизнес е от средата на 90-те години на миналия век. Фирмата му "Глобал вижън" съществува от
2002-а. Преди това бил съдружник в "Макс груп".
Роден на 18 октомври 1966-а в Плевен. С Петър Курумбашев и Любен Дилов-син е първият продуцент на първото частно предаване в БНТ "Ку-ку". Като изпълнител е издал 18 албума.
Роден е в София. Възпитаник на строителния техникум "Христо Ботев" и на ВИАС, специалност геодезия. Второкурсник е, когато започва да прави репортажи в студентското предаване "Ку-ку" по Канал 1 на БНТ. Фирмата му "Дрийм тийм" действа от около година.

Продуцентски
дебют

"Вкусно" по БНТ


"Точка на пресичане" по МСАТ
"Ку-Ку" по БНТ
"Вот на доверие" по bTVСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Продуцентството в България 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.