Продуцентството в България


Категория на документа: ДругиПродуцентът напусна "Сиа Адвъртайзинг". Като една от причините, която той посочи да се раздели с успешната компания, са раличните виждания и приоритети в модела на управление. "Осъзнах, че в SIA в моя отдел за ТВ продукции приоритет номер едно е било да обслужа интереса на телевизията, на второ място да спечеля максимално пари, на трето - интересът на предаването, и на четвърто - интересът на екипа. Аз не искам да бъда ръководител на такава компания. Аз искам да обърна приоритетите".
В момента Нико се е отдал на новата си продуцентска компания "Old School" . Ключовите фигури в нея са работели с Тупарев и в SIA Advertising. Сред тях са главният редактор Ники Николов и главният режисьор Николай Пенчев. Приемствеността и опитът, на който залагат в Old School Productions, са причината за избора на име и на компанията.

Междинна станция ООД

Продуцентска телевизионна компания, основана и ръководена от Иван Христов и Андрей Арнаудов. В първите години те работят под шапката на Нико Тупарев. В много неща са партньори с него, но той не им е шеф. В телевизионните среди се говори, че възходът им се дължи на здравото рамо на откривателя им - вездесъщия Нико.
Според други обаче двамата са незаменими в това да експлоатират собствените си лица и да отварят здраво заключени врати, така че те успяват да запазят самостоятелния си статут и днес те показват, че могат да са продуценти и водещи, което на практика е доста трудно. За това те силно залагат на на свитата си от сценаристи, режисьоти и актьори, които работят с тях.
Те са познати като продуценти на популярния "Сблъсък", втори и трети сезон на "Мюзик Айдъл" и на още много тв продукции в България като "Градски легенди", "Това го знае всяко хлапе", "Рекламна пауза", "Deja-vu", "10-те Най" и "Шоуто на Иван и Андрей".

"Глобал Вижън"

През 2002 г.Маги и Джуди Халваджиян, основават "Глобал Вижън" - продуцентската къща, която даде на света "Господари на ефира".

Магърдич Хлаваджиян е роден през 1967г. в Плевен. Живял е във Варна, Москва, Италия и най-сетне се установява в София. Има диплома за режисьор от Нов български униерситет. Зад гърба си има над 450 заснети клипа и реклами, и е един от най-големите в продуцентския бизнес. С продуциране се занимава от средата на 90-те. Фирмата му "Глобал дрийм" съществува от 2002 г. Негови са едни от най-рейтинговите предавания в ефира - "Господари на ефира", Море от любов", "Имате поща", "Стар Академи", "Сладко отмъщение", "Пълна промяна", Ясновидци" "Игра за милиони" и др. Маги е режисьор на игралния филм "Печалбата", както и на няколко късометражни филма, между които "Скомина".

Продуцент, сценарист, режисьор той е предпочитан за работа от най-влиятелните имена в шоу бизнеса. На неговия професионализъм се доверява шоумена Слави Трифонов за заснемането на клиповете си.

Според Магърдич Халваджиян "отдавна продуцентът не взема процент от рекламната печалба. Това се случваше в началото, когато телевизиите не можеха да плащат пари и предпочитаха да работят с нас на бартер''

"Телеман"

"Телеман" е на Боян Петков и на режисьора Николай Русакиев, който прави всичките й предавания. Къщата е дъщерна фирма на американската компания "Глобъл мениджмънт венчърс".
Стартът на продуцентската компания "Телеман" е на 20 март 2004 г. Тогава тръгва предаването й "Горещо" по Нова тв с водеща Венета Райкова.
''Телеман" разработва авторски предавания, такова е и "Отечествен фронт" с водещ Мартин Карбовски, което е в ефира на Нова тв от май 2006 г. В него авторът сам намира историите си и сам ги снима с камера в ръка, не му трябва нито осветител, нито оператор. Между другото това е първото българско предаване, направило добро впечатление на Националната филмотека

Супернова Медия

Супернова Медия е продуцентска къща, създадена от Явор Попов и Милена Будинова. Първоначално фирмата е основана от Милена още декември 1999 в Амстердам, Холандия. Първоначално фирмата е основана от Милена още декември 1999 в Амстердам, Холандия. Там Милена снима пет документални филма и редица телевизионни предавания. Там Милена снима пет документални филма и редица телевизионни предавания. Когато се премества в България през 2005, преоткрива Супернова Медия. Когато се премества в България през 2005 г., преоткрива Супернова Медия. От момента, в който среща Явор Попов през 2006, те заедно в Супернова Медия създават среда, в която работят много хора, творят и пресъздават живота в различни предавания, като документалната реалити поредица "ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ" и ежедневното токшоу "ЧАСЪТ НА МАМА". От момента, в който среща Явор Попов през 2006 г., те заедно в Супернова Медия създават среда, в която работят много хора, творят и пресъздават живота в различни предавания, като документалната реалити поредица "ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ" и ежедневното токшоу "ЧАСЪТ НА МАМА" .

Продуцентството днес ...

Един от най-сериозните проблеми на продуцентския бизнес днес е отсъствието на подготвени хора, които да работят по проекти. Казват го и Трифонов, и Халваджиян, и Тупарев. "Няма достатъчно обучени хора"
Освен това публицистичните предавания и забавните програми все по-често смесват посланията си. Това значи, че и продуцентите все по-често ще се клонират под различна форма, за да завладяват нови територии.

Битката започна вече, но тепърва ще се появи сериозна конкуренция. При наличието на всички канали, които се появяват и имат нужда от продукция, пазарът става голям. Проблемът е единствено в това, че не всеки може да се справи с тази работа, а много хора се появиха и започнаха да се конкурират с големите имена, които са от 10-15 години в бизнеса. Ясно е, че едва ли ще се справят
Но това е само началото на тази телевизионна идилия, която от време на време ще бъде нарушавана от писъците на падналите жертви във войната и радостните викове на победителите. Така че, ако са ви интересни подобни спектакли, вземете си купа с пуканки и се наместете удобно пред телевизора - спектакълът започва.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Продуцентството в България 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.