Противодействие на тероризма: Терористична групировка АСАЛА - Тайната армия за освобождение на Армения


Категория на документа: Други


 ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР"

Дисциплина:
ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТЕРОРИЗМА
Тема:
ТАЙНАТА АРМИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА АРМЕНИЯ - АСАЛА

Разработил: Проверил:...............
................................... /доц. Ст. Минева/
Фак.№: .....................
Специалност: ЗНС
Профил: ЗАБ
Съдържание

1.Увод - 1ст.
2.Агоп Агопян - 2ст.
3.Списък на атаки от АСАЛА - 3ст.-5ст.
4.Анализ на дейността - 6ст.
5.Заключение - 7ст.
6.Приложения - 8ст.-9ст.
7.Използвана литература - 10ст.

Тайна армия за освобождение на Армения - АСАЛА
1. Увод

Тайната армия за освобождение на Армения - ТАОА известна като АСАЛА е основана под името "Група на затворника Гурген Яникян" от ливанските арменци Агоп Агопян, журналиста Джеймс Карнусян и писателя Кеворк Аджемян през 1975 в Бейрут, Ливан, по време на Ливанската гражданска война подпомогнати от арменски емигранти и интелектуалци, както и от съпричастни палестинци.

Тя е силна лява въоръжена арменска националистическа организация, най-активна в периода 1975-1988 година, целяща да привлече вниманието върху извършения от турците арменски геноцид над 1 500 000 арменци и възстановяване на свободна Армения обединяваща съветската и турската й част.

Организацията е отговорна за над 60 атаки срещу турски цели, тя допринася и за арменския успех във войната в Нагорни Карабах. Организацията е определяна като съпротивителна партизанска и въоръжена и Турция като терористична. При атаките й срещу турски цели са убити 46 и са ранени 299 души. Оперативният периметър който обхващат атаките й е: Турция, Близкият изток, Европа, Северна Америка, като получава чувствителна подкрепа от арменската диаспора в Европа и Северна Америка.

Прокламираната от АСАЛА основна цел е да накара Турция да признае Арменския геноцид, да плати обезщетения и да върне арменските територии известни като "Уилсънова Армения" дадени на Армения в 1920г. по силата на Севърския договор.

Гербът на АСАЛА е картата Армения по Севрския договор в центъра с ръка издигаща автомат Калашников. Девиз на организацията е - "Въоръжената борба и правилната политическа линия са пътят пред Армении" и "Да живее революционната солидарност на угнетените народи".
Предполагаемите съюзници на АСАЛА са:

ПКК, ООП, марксическия "Народен фронт за освобождение на Палестина", Организацията "Абу Нидал", ИРА, ЕТА, Чeрвените бригади в Италия.
А основни противници:

Турция и турските специални служби,
Турската ултранационалистка структура Сивите вълци на Чатлъ,
Секретната НАТО-вска организация Гладио.

Тайна армия за освобождение на Армения - АСАЛА

2. Агоп Агопян

Лидерът на Тайната армия за освобождение на Армения (АСАЛА) Агоп Агопян е роден в Мосул Ирак като Арутюн Такошян или Харутин Хагусян. Неговото кодово име е "Муджахид".

На 28 април 1988г. в 4:30 сутринта Агоп Агопян бе убит (на 72годишна възраст) на тротоара пред апартамента му в атинското предградие Палайо фалиро докато чака такси до летището за да лети до Белград, тогава двама маскирани излизат от паркирана кола и единият стреля два пъти с рязана пушка по него, ранява го и след това го доубива с още 2 изстрела. За неговото убийство са задържани четирима бивши членове на организацията, но никой не поема отговорност за атентата. Упреквани са бивши лейтенанти от организацията му и хора от конкурентното й крило на Мелконян, дори сирийците заради отказът му да бомбардира християнските квартали в източен Бейрут и близките му връзки с палестинците на Абу Айад, според други сведения Агопян е убит от върлите му врагове Сивите вълци на Чатлъ, но най-силни подозрения падат върху турските тайни служби. Според турски източници цитирани от в-к "Сабах" убийството е планирано и извършено от екип формиран и ръководен от шефа на службите Метин Гюньол. Турското правителство официално отрича това. Ликвидирането на лидера обезглавява крайното крило на организацията което след неговата смърт фактически престава да действа.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Противодействие на тероризма: Терористична групировка АСАЛА - Тайната армия за освобождение на Армения 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.