Реферат по гръцка митология


Категория на документа: Други
Тема:Гръцка митология
Реферат

В началото на времето нямало нищо освен огромната бездна на Хаос. От Хаос се родили Гея, Земята; Тартар, мястото под земята; и Ерос - богът на любовта.След това се появили Деня и Нощта, и Ереб, тъмната светлина на Тартар.Гея дала живот на Уран - Небето - и планинита и морето.Тя се оженила за Уран,а децата им били хекатонхейрите, циклопите и могъщите титани.Уран се страхувал от своите деца, титаните, и ги мразел.След раждането им той ги заключил дълбоко в Тартар, за да не видят вече дневна светлина.Бил доволен от ужасното дело,но жена му Гея тъгувала и търсела начин да спаси децата си.Тя направила сърп от диаманто го дала на Кронос-най-младия и най-страховития титан, който устроил клопка на баща си,нападнал го и го победил.Когато същността на Уран,небесната материя изтекла долу на Земята,от нея се родили гигантите, фуриите, нимфите, и Афродита.Планината Олимп била трон на Кронос,но не изминало мнго време и той постъпил точно като баща со.Оженил се за Рея,сестра си,и тя родила боговете- Хестия, Деметра, Хера, Хадес, Посейдон и Зевс. Но Кронос поглъщал вси чките си деца още при раждането им, защото Гея и Уран го предупредили, че той също е осъден да бъде победен от един от тях. Подобно на Гея, Рея отначало се тревожела за своето потомство. Затова, когато се появило и последното й дете, Зевс, тя го скрила надалеч в една пещера в планината Дикта, на Крит. След това увила камък в бебешките пелени и го дала на Кросон, за да го погълне вместо малкия бог. Зевс се зарекъл да отмъти на баща си. Когато пораснал, той принудил Кронос да повърне камъка, а после всичките му братя и сестри. След това повел боговете в жестока война срещу злите титани. На помощ им се притекли и еднооките циклопи, които Зевс бил освободил от Тартар. Зевс мятал мълнии, а хекатонхейрите мятали огромни канари, морето закипяло и земята лумнала в пламъци. Накрая след цели десет години на война, Зевс пропъдил Кронос и титаните от небето. Прокудил ги в черната преизподня на Тартар и ги вързал с толкова здрави окови, че никога да не могат да се надигнат.
След като спечелили войната, боговете хвърлили жребий, за да разпределят владенията си. Зевс, койтостанал техен цар, получил небето чак до най-далечните му кътчета. Посейдон изтеглил моретои станал господар на всички водни обитатели. А брат им Хадес получил Тартар. Но никой не получик Земята, тя останала под общата им власт.
Зевс, богът на небето, бил главният сред олимпийските богове и се оженил за сестра си Хера,която управлявала заедно с него. Зевс бил наричан и "баща на боговете", защото бил пазител на морала и въздавал справедливост както на хората, така и на боговете. Той съдел делата им и онези, които творели зло, поразявал с мълнии или пък обричал на ужасни мъки в Тартар.Неговият дворец бил на планината Олимпия, а върховният му оракул - в Додона. Любимият му син бил полубогът Херакъл, който накрая намерил мястото си сред безсмъртните. Макар че според повечето митове Зевс имал и други жени, освен Хера - Метида - майка на Атина; Лета - майка на Аполон и Артемида; Мая - майка на Хермес. Хера ревнувала Зевс от другите му жени. Хера, царицата на Зевс, била богиня на брака и майчинството. Тя била майка на Арес и Хефест. Главното й светилище се намирало в Аргос, Пелопонес.
Жената на Посейдон се нарилчала Амфитрита. Когато богът започнал да я ухажва, тя избягала и се скрила в Атлантическия океан. Посейдон изпратил един делфина да я намери и да я върне. След като се оженили, им се родил син, Тритон, който имал човешко тяло и рибя опашка. Той живеел с родителите си в двореца им на морското дъно. Тритон носел раковина, която надувал, да успокои или призове ветровете. Посейдон пък имал тризъбец. Двамата с жена му често били изобразаявани в древногръцкото изкуство да пътуват по морската шир с колесница, теглена от коне или от митичните създания - хипокампи - наполовина коне, наполовина риби. Конете били свещените животни на Посейдон и дори някои митове разказват, че той ги е създал като дар за атинянците. Посейдон бил наричан бога на заметресенията и бил много отмъстителен."Одисея" разказва как героят Одисей бил преследван от гнева на Посейдон, защото ослепил сина му - циклопа Полифем. Според някои земетресението унищожило Спарта през 464-та година пр.Хр., е причинено от Посейдон.
Хадес, властелинът на подземното царство, често е изобразяван с шапка-невидимка,направена за него от циклопите, и в компаният на триглавото куче Цербер - свирепия пазител на подземния свят. Главното оръжие на този бог е двуострата вила. Неговата съпруга е Персефона, дъщеря на Деметра - богинята на плодородието. Деметра скрила Персефона далече от останалите богове, за да не може никой от тях да я вземе за жена. Обаче веднъж, докато беряла цветя девойката срещнала Хадес, който я отвел в мрачното си царство.Деметра потънала в скръб и цялата земя станал гола и безплодна. Зевс заповядал на Хадес да върне Персефона. Той обаче я измамил, като я накарал да изяде четири нарови зрънца, което означавало, че всяка година Персефона трябва да се връща при него в Подземнто царство за по яетири месеца, а през това време майка й скърбяла и земята ставала безплодна.Така митът обяснява настъпването на зимата.
Афродита, богинята на любовта, била жена на Хефест, куцият ковач на боговете. Нейно оръжие бил един магически пояс. Който го носел, беднага ставал неустоимо привлекателен и всички се влюбвали в него. Заради този пояс Афродита заявила, че е по-могъща дори от Зевс, защото дори той не можел да устои на неговата магия.Обаче понякога Афродита се забърквала в неприятности. Тя много харесвала Арес, бога на войната и един ден Хефест ги видял да се целуват.Богът-ковач направил мрежа от митичния материал адамант, която не можела да се скъса, и я хвърлил върху двамата влюбени. Извикал боговете и всички започнали да им се присмиват.
Арес - често изобразаяван на карета, теглена от огнедишащи жребци, Арес, свирепия бог на войната, не бил много обичан от останалите олимпийски богове, с изключение на афродита. Неговата свещена птица бил лешоядът.Арес почти винаги носел шлем и копие.Дори древните гърци предпочитали да се обръщат към Атина, богинятна мъдростта, за съвети относно бойната си стратегия, отколкото да се осланят на избухливия бог.Негови деца били Деймоц и Фобос, духовете на ужаса и страха.Арес предпочтиал да живее в своя дом в Тракия,отколкото сред останалите богове в Олимп.
Хефест - бог на огъня, бил брат на Арес. И макар, че бил куц и грозен, той бил мъж на Афродита, факт, който често го карал да изпитва силна ревност. Той изобретил много магически оръжия за богове и герои, включително пояса на жена си, шлем и сандали за Хермес, броня за Ахил и лък и стрела за Ерос.
Дионис, богът на земеделието и виното, се присъединил последен кам олимпийцитеи Хестия му отстъпила мястото си.Негови растения са лозите и пълзящия бръшлян.Дионис често носел тисов жезъл,придружаван от козекраките сатири и менадите - диви жени, които се впускали в екзалтирани танци по време на неговите празници.Бил дете на Зевс и Семела, смъртна жена, която подучена от Хера, помолила Зевс да й се яви в божествения си образ.Тъй като била смъртна била изпепелена от светлината.Тогава Зевс спасил нероденото й дете, като го зашил в бедрото си, откъдето то се родило след девет месеца.Учител на малкия Дионис бил Силен, любител на виното, когото често превозвали на гърба на магаре.Преди да заеме мястото си на Олимп, Дионис се скитал много години по света.Стигнал чак до Индия, за да учи хората как да отглеждат лозя .
Ерос - богът на любовта, се смята за един от първите богове родени от Хаос.Други митове твърдят, че той е придружител на Афродита и носел магическу лък и стрела, която щом паднела в сърцето на някой смъртен, събуждала в него любов.
Бог Пан - Пан бил богът на овчарите, горите, полята и хълмовете в Аркадия.Той изглеждал като кръстоска между човек и козел и бил създателя на панфлейтата.Толкова се гордеел с творението си , че дори предизвикал Аполон да се надсвирват.Всички съдии, освен един цар на има Мидас, отсъдили, че Аполон е победителят.Задето не бил оцени музиката му,Аполон наказал Мидас с магарешки уши. За Пан се твърди, че обичал да плаши хората в усойни места, като издавал грозни и страховити писъци.Думата "паника" идва от името му.
Аполон - бил бог не само на лечителите,музиката и поезията, но и на предсказанията.
Точно той говорел чрез жрицата Делфи, наричана Пития.Негови символи били лирата и лъка, с които изпращал на земята епидемии.Когато по време на Троянската война цар Агамемнон пленил Хризеида,дъщеря на жреца Аполон, богът изпратил на гърците мор.Мнозина загинали, но гневът на Аполон секнал едва когато Агамемнон освободил Хризеида и й позволил да се върне при баща си.
Хермес - със своят крилата шапка,крилати сандали и вестителски жезъл, наричан кадуцей, Хермес бил вестител на боговете и бог на пътниците и крадците.Когато се родил, той избягал от майка си Мая, откраднал излязлото на паша стадо на Аполон и го скрил в една пещера, къфето намерил коруба на костенурка.Опънал струни по нея и така изобретил лирата.После се върнал у дома и се увил отново в пелените.Щом разбрал за станалото, Аполон поискал от него да му върне стадото.Хермес отрекъл кражбата, но Зевс го бил видял, така че за да успокои брат си ,той започнал да свири на лирата.
Аполон бил така запленен от музиката,че с радост приел лирата в замяна на стадото си.
Атина била дете на Зевс от неговата жена Метида и историята на ражданети й е много странна.Когато Метида забременяла, Зевс се уплашил, че някое от децата му може да го победи, и я погълнал, за да предотврати поражението си.Но щом сторил това,почувствал мнго силни болки в главата.Тогава Хефест, куцият ковач, внимателно я разцепил с брадвата си и от там излязло дете на Метида, Атина ,в пълно бойно снаряжение.
Дребните атиняни не можели да решат кой бог да бъде техен пазител - Атина или Посейдон, и тогава всеки от тях предложил дар на града.Повечето митове казват, че Атина накарала едно маслинено дърво да помине, а Посейдон ударил скала с тризъбеца си и от нея бликнал солен извор.Други митове твърдят, че Посейдон дарил на атиняните първия кон.Така или иначе, накрая хората избрали Атина за богиня на своя град и го нарекли на нея.Издигнали красив храм и статуя в нейна чест на върха на Акропола.
Хестия била богиня на домашното огнище и на семейството.Първоначално тя била сред олимпийските богове,но отстъпила мястото си на Дионис и започнала да се грижи за свещения огън на планината Олимп.В нейна чест древните гърци не оставяли огъня в огнището да угасне.Най-голямото й светилище било в Делфи.
Артемида- сестрата на Аполон, била богиня на лова.Храмът й в Ефес бил едно от седемте чудеса на древния свят.Артемида била много скромна.Един ден ловецът Актеон случайно я зърнал,докато се къпела в потока.Богинята се разгневила толкова много,че го опръскала с вода и превърнала в елен.Кучетата на Актеон не познали господаря си и го подгонили и разкъсали на парчета.
Хадес не е само името на бога на Подземното царство;така се нарича и самият свят на мъртвите.Той бил разделен на различни области,включително и Асфоделовите полета, където изпращали онези, които не били нито добри, нито зли;Елисейските полета, където отивали душите на героите и добродетелните хора; и Тартар, където били наказвани злите души.В Хадес имало пет главни реки: Ахерон (печал), Кокит (треска), Стиск (омраза), Лета (забрава) и Флегатон (огън).При погребението в устите на мъртвите се слагала дребна монета,наречена обол, за да могат да платят на лодкаря Харон, който да ги прекара през реката Стикс.Ако нямали монета, порадо бедността или заради нехайството на близките им, душите не можели да я прекосят.На другия бряг те трябвало да преминат край Цербер, триглавото куче на Хадес, и чак тогава можели да бъдат съдени.Много души избирали да отпият от водите на Лета, за да изтрият спомена за живота си на Земята.
Деметра -
Дете на Кронос и Рея, Деметра е едно от дванайсетте олимпийски божества. Тя е богиня на плодородието и реколтата и често е изобразявана с цветя, плодове и жито. Като майка на Персефона, тя била почитана по време на Елевзинските мистерии: тайни ритуали, с които се отбелязвало началото на пролетта и завръщането на Персефона на Земята. Тези мистерии ознаменували и края на търсенето на Деметра. Смята се, че тя е научила древните гърци да отглеждат жито, за да се прехранват чрез земеделие и да развият своята цивилизация.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Реферат по гръцка митология 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.