Рекламата в музиката или музиката в рекламата


Категория на документа: Други


Музиката в рекламите или рекламите в музиката

Музиката е навлязла в живота на съвременния човек, навлязла до такава степен, че е част от него, от стила му и от мисленето му. Почти немислим би бил светът без нея, бих казала сив и скучен. Тя е като отражение на човека, като огледало на света и душа на певец. Средството, чрез което получаваме музика са медиите. Голям процент от тях са рекламите, чийто фон обезателно е обрисуван с мелодия, която допълнително подсилва основната цел на видео материала или по-точно промотирането на даден продукт.

За мен например, телевизионните реклами се превърнаха в средство за откриване и преоткриване на нова (и не толкова нова) музика. Някои от любимите ми певци и музиканти са използвани в клиповете на различни продукти и услуги.

Има случаи, когато на хората им прави най-силно впечатление музикалното оформление на дадена реклама, а не самата реклама. Най-често използваният въпрос в този случай е : "Кажи ми как се казваше песента от рекламата на ..." и песента става известна като "тази от рекламата на еди какво си" или рекламата се разпознава като " тази с песента на еди кой си". Като отличен пример за това мога да дам парчето на Leftfield "Afro-left", от въртяната преди години реклама на Загорка. Благодарение на тази реклама песента достига огромна популярност у нас и беше поръчвана на DJ-ите като парчето на Загорка. Друг интересен факт е, че Leftfield пускат тази песен 2-3 години преди това, но тогава в България никои не я забелязва, а рекламата след това я прави изключително популярна. Самата мелодия отлично пасва на рекламната концепция. Тя е клубна, динамична и точно в "десятката" за видео, което показва млади хора, забавляващи се в нощен клуб с лъскава атмосфера, добре издържан лайфстаил имидж и мото "емоцията на нощта". Още един плюс е, че по-нестандартната, некомерсиална мелодия допринася за възприемането на марката като по-луксозна. Трябва да се отбележи и сполучливото напасване на видеото и мелодията, постигната е синхронизация между наливането на бирата в чаша и звук от песента, който лесно се асоциира с това действие. Без съмнение, тази реклама увеличи стойността на марката "Загорка" и я затвърди като премиум бранд.

Conjure Оne-"Tears from moon" от рекламата на минерална вода Банкя е другия пример на който съм се спряла, със силна роля на песента, която стана популярна именно чрез рекламата. Песента носи нещо мистично и емоционален заряд, който удачно се връзва с мотото " извор на живот". Едновременно с това мелодията е релаксираща, подчертаваща ключовите думи от видеото - живот, хармония, пълнота и красота. По отношение на аудио-видео синхронизацията - припева започва с превръщането на самолета в стотици гълъби и отлитането им, което е основният емоционален момент и заедно с трансформирането на слушалките на момичето в огромни миди символизира природата и живота.

В един момент се оказва, че музиката работи много повече за марката, отколкото непрестанното боботене за ползите, които ще получите, купувайки продукта. Ако пък тя е съчетана и с перфектно реализиран клип, със сигурност ще го забележите. Не един път сме били свидетели затова как една песен става известна благодарение на дадена реклама, а не на оригиналното и изпълнение. Музиката внася настроение и наслада, остава за дълго в съзнанието ни и по този начин създава желанието да купим рекламирания продукт.

А защо тя ни въздейства толкова положително? Защото музиката се запомня и оставя трайна следа в съзнанието ни много повече, отколкото каквото и да било друго, музиката пренася емоция, музиката има характер, музиката не омръзва и не оставя чувството на досада, когато изгледаме един рекламен клип повече от няколко пъти.

Друг основен акцент, който поставят рекламите е доброто настроение на зрителите, да ги накарат да се усмихнат, да им подарят добро настроение и да отвлекат вниманието им от ежедневието. Това се постига и благодарение на музиката, която често е забавна (Jumbo) или е монтиран смешен глас, например бебешки или изкуствено направен.

В заключение, добрият "саунд" на рекламата е голям плюс, защото изследванията на телевизионните реклами показват, че повечето хора на обръщат внимание на рекламите, а правят нещо друго, докато вървят те, но посланието им се запаметява от слуха в следствие на многократното повторение.

И така. Настанете се удобно и увеличете VOLUME-то на MAX. затворете очи, защото е време за реклама.

.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Рекламата в музиката или музиката в рекламата 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.