Рекламна политика на фирмата


Категория на документа: Други


ЕВРОПЕЙСКИ КОЛЕЖ ПО ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ

ЗА КАМПАНИЯТА "АЛКОХОЛЪТ Е ЛОШ ШОФЬОР"
на "Каменица" АД

Шефовете на "Загорка", "Каменица" и "Шуменско пиво" се събрали в един бар да пийнат.
Шефът на "Шуменско пиво" си поръчал "Шуменско", шефът на "Загорка" поискал "Загорка", а шефът на "Каменица" си избрал кока-кола. "Защо пиеш кола?" - попитали го другите двама. "Ами, след като вие няма да пиете бира, аз какво да пия!" - отговорил невъзмутимо той.

ПО УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА
"Публични комуникации и PR"

ИМЕ НА СТУДЕНТА:
ЦВЕТЕЛИНА ТОШЕВА КОСТАДИНОВА
ФАКУЛТЕТЕН №:
12165002
СПЕЦИАЛНОСТ:
МАРКЕТИНГ - СОФИЯ
ОКС:
ПРОФЕСИОНАЛЕН БАКАЛАВЪР
ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ:
ЗАДОЧНА

Каменица" АД е българска акционерно дружество със седалище в гр.Пловдив.
Приватизацията на "Каменица"АД е извършена на 25.01.1995 г., когато Агенцията за приватизация продава на белгийското акционерно дружество "Interbrew" S.A., гр.Брюксел, 70 % от акциите на дружеството за 4 875 680 щатски долара. На 31.03.1995 г. Окръжният съд в Пловдив вписва преобразуването на "Каменица"ЕАД в "Каменица"АД.

През 1995-96 година Интербрю купува мажоритарни дялове и от пивоварните "Астика"АД в Хасково и от "Бургаско пиво"АД в Бургас. На 04.01.2001 г. Окръжният съд в Пловдив вписва в търговския регистър вливането на "Астика"АД-гр.Хасково и на "Бургаско пиво"АД-гр.Бургас в "Каменица"АД-гр.Пловдив, като "Астика"АД - гр.Хасково и "Бургаско пиво"АД-гр.Бургас се прекратяват без ликвидация, и правоприеимник на всички активи и пасиви на хасковското и бургаското дружества става "Каменица"АД-гр.Пловдив.

На 02.01.2002 г. Окръжният съд в Пловдив вписва в търговския регистър вливането на "Плевенско пиво"АД-гр.Плевен в "Каменица"АД-гр.Пловдив, като "Плевенско пиво"АД-гр.Плевен се прекратява без ликвидация, и правоприеимник на всички активи и пасиви на плевенското дружество става "Каменица"АД-гр.Пловдив,
През 2001 година е прекратено производството на бира в Бургас, а през 2005 година - и в Плевен, като "Каменица"АД продължава да експлоатира само пивоварните в Пловдив и Хасково.

След сливането на Интербрю и бразилската компания Амбев през 2004 година Каменица става част от групата около новообразуваната компания ИнБев. През 2008 г. ИнБев се слива с американската пивоварна компания Анхойзер-Буш, създавайки най-голямата пивоварна компания в света, Анхойзер-Буш ИнБев. Тъй като сделката включва поемане на значителни финансови задължения към банки, новосъздадената компания решава да продаде част от активите си, с постъпленията от които да намали задълженията си. Въпросните активи включват операциите на Анхойзер-Буш в Южна Корея и в Централна и Източна Европа, където пивоварните компании в 7 страни са купени през 2010 г. от Старбев, специално създадена компания за целта от CVC Capital Partners.
През 2012 г. Старбев (в т.ч. и дъщерното и дружество "Каменица"АД) е придобита от американо-канадската пивоварна компания "Молсън Коорс" за 2.65 милиарда евро.
Каменица АД произвежда в България собствените марки Каменица, Астика, Бургаско и Славена, както и по лиценз международните марки Стела Артоа, Бекс и Старопрамен.

Разпределението на компанията е с глобален корпоративен офис в Белгия с операции в повече от 30 страни, разпределени в 6 оперативни зони с близо 89 000 служители, следващи една мисия и една култура.

"Битката на бирите" е добре позната на потребителите по света, не от скоро и у нас. Рекламните и публични кампании на "Каменица" са лидери в тази битка. Като започнем от "МЪЖЕТЕ ЗАЯТ ЗАЩО", минем през революционната "ДА ОТВОРИМ КАМЕНИЦА-ДА СПАСИМ МЪЖА" или "ПРИЯТЕЛ С БИРА СЕ ПОЗНАВА" и не забравим изключителната дългогодишна акция "Каменица ФЕНклуб", разбираме как пивоварната се е превърнала в безапелационен лидер в телевизионната реклама.

В моя доклад, обаче, аз избрах да ви разкажа за една по-различна кампания на "Каменица", изключително "хитра" и интересна.

Кампанията "Алкохолът е лош шофьор" е част от дългосрочната корпоративна политика на "Каменица" АД. Тя акцентира върху един от най-актуалните и чувствителни проблеми, свързани с пътната безопасност - отговорната консумация на алкохол сред водачите и отговорното им поведение на пътя. Кампанията стартира, провокирана от големия брой ПТП в следствие консумацията на алкохол. Тя е и логично продължение на подписаната от "Каменица" АД през 2007 г. Европейска харта за пътна безопасност. Дружеството е и първата и единствената до момента българска пивоварна компания, приела принципите на документа в своята вътрешнокорпоративна политика. През 2008 г. първото издание на "Алкохолът е лош шофьор" е оценено като най-добрата кампания за пътна безопасност в страната, от тогава действащия Комисар по транспорта на ЕС Марио Таяни.

Всички активности на кампанията съответстват на привидната и основната цел - превенциятa. По своята същност кампанията е за модифициране на поведението ( behaviour modification campaign), убеждаваща и мотивираща дългосрочна кампания произтичаща от социално-отговорната политика на "Каменица" АД, която се фокусира върху повишаване на информираността на обществото за рисковете от шофиране след употреба на алкохол. В подкрепа на това основна цел на "Алкохолът е лош шофьор" е да информира по въздействащ начин аудиторията за рисковете от шофиране в нетрезво състояние, да работи за промяна в нагласите и самосъзнанието на водачите и за повишаване на културата им на шофиране. В резултат на това, да съдейства за намаляване на броя на жертвите на пътя.

PR екипът на "Каменица" АД е вдъхновен от поредната статистиката за ПТП. По данни на КАТ броят на пътно-транспортните произшествия в следствие употребата на алкохол от началото на 2011 до 31 август т.г. е 168. Това е приблизително с един пункт повече в сравнение с данните за 2010 г. - тогава техният брой е бил 158. Заедно с броя на ПТП, през 2011 г. нараства и броят на жертвите. През 2012 г., в ПТП, причинени от водачи, консумирали алкохол, са загинали 18 души, а 236 са ранени. През 2011 г. процентът на загинали в следствие на ПТП, предизвикани след употреба на алкохол, е 4,7% от общия процент жертви на пътя, докато през 2010 г. процентното им изражение е било 3,7%.

Стартът на кампанията "Алокохолът е ЛОШ шофьор" през 2008г., организирана от Каменица АД, е обявен на официална пресконференция на 13 октомври - Европейския ден за пътна безопасност. На пресконференцията присъствали Генералният мениджър на Каменица АД - Анатолий Попов, Атанас Ошавков - Директор правни и корпоративни въпроси, комисар Алекси Стратиев - началник направление Пътна Полиция в национална служба "Полиция", Емил Панчев - Генерален секретар на Съюза на българските автомобилисти и Валентин Панчев от Министерство на транспорта, журналисти от около 30 медии- преса, радио, телевизия и интернет. За да осигури участието на 30 медии, PR отдела разпраща кратки съобщения до избраните медии, в които сбито и съдържателно е описана целта и начина на провеждане на кампанията.

Каменица създава уеб сайта www.alcoholbaddriver.bg, който до днес поддържа.

На 19 ноември 2008г., от 11:00 до 14:00 часа, на площад "Александър Батенберг" в Столицата се провежда нестандартен тест драйв с кола-симулатор. Тест драйвът е част от кампанията на "Каменица" АД "Алкохолът е ЛОШ шофьор". Целта е да се предостави на желаещите граждани възможност да изпитат как употребата на алкохол променя физическите ни възприятия и повлиява способностите ни да шофираме.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Рекламна политика на фирмата 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.