Рекламна политика на фирмата


Категория на документа: ДругиОсигурени са две специални коли-симулатори, оборудвани с малки задни колела, които позволяват завъртане на колата свободно на 360 градуса при резки маневри. Допълнително на участниците са предоставени и специални очила, които симулират размазаното виждане на употребил алкохол шофьор. За около 10 минути участниците управляваха автомобил, който симулира шофиране в нетрезво състояние при 1,1 промила алкохол в кръвта, и са изпитали рисковете да карат пили. Така за шофиращия се пресъздава реалистичния ефект от рисковете и реакциите на шофьора при употребата на алкохол - забавени реакции, лош контрол върху автомобила. Всеки участник е асистиран от инструктор, който да гарантира безопасността на "учебното шофиране". За двете коли е осигурен по един инструктор, най-вероятно от учебни школи по кормуване, на които е заплатен хонорар и съответно разходите за гориво и наем на автомобилите.

В тест драйва организаторите включилват журналисти и над 150 граждани на Столицата. На опиталите да "карат пили" участници са раздадени подаръци: стикерите на кампанията, листовки с полезна информация и основните послания на кампанията, и единствената безалкохолна бира в България - Каменица 0%. Пред камерите повечето от гражданите, преминали през тестовото шофиране, заявяват, че освен изключително атрактивна, симулацията е много поучителна и убедително демонстрира рисковете при шофиране в нетрезво състояние.

До колкото ми е известно, всички по-горе изброени личности и организации са се присъединили към тази инициатива - не без да осигурят нужните средства за провеждането и. С две думи пивоварната включва към "доброто си дело" и други субекти, които искат да изглеждат загрижени за жертвите на ПТП, но такива , които да и осигурят сигурна и безплатна медийна подкрепа.

Следващата инициатива на събитието е, че предоставят на гостите възможност да тестват уменията и реакциите си в управлението на автомобил, "шофирайки" чрез симулационната игра на Майкрософт - X-Box Kinekt (кампания в кампанията), предоставена от партньора на кампанията Майкрософт България специално за събитието. Заедно с това те използват и специални "алкохолни очила". Последните симулират наличието на 1.1 промила алкохол в кръвта и възпроизвеждат промяната на възприятията в това състояние - размазано виждане, забавени реакции, липса на реална преценка за ситуацията. С очилата и тяхното представяне пред широка публика (по улиците на големите градове) са заети не наети от "Каменица" лица, а технически грамотни презентатори от Майкрософт България. Разходи сведени до минимум. "Каменица" АД заплаща ежемесечно възнаграждение на десетки свои промоутъри като ги използва във всички свои рекламни кампании. В конкретния случай тестове с "алкохолните очила" се провеждат в София, Варна, Бургас, Стара Загора и Хасково - в пет от най-големите градове в страната. Да тестват алкохолните очила имат възможност всички желаещи, навършили 18 години. Тестовете се провеждат в централните локации на градовете, между 20.00 и 24.00 ч. По време на кампанията промоутърите на "Алкохолът е лош шофьор" ще призовават участниците, излезли с автомобил, да изберат представител от компанията си, който да не консумира алкохол до края на вечерта, така че да може да прибере безопасно приятелите си.

Предложението за включване на тестовете с "алкохолни" очила в програмата за обучение на начинаещите шофьори е логично развитие на кампанията "Алкохолът е лош шофьор". За петте години, откакто се провежда тя се е превърнала в най-голямата платформа в областта на пътната безопасност. След като първото й издание е отличено като най-добрата кампания за пътна безопасност за 2008 г. в България, от тогава действащия комисар по транспорта на ЕС, "Алкохолът е лош шофьор" продължи да се развива, да разширява мащаба си, да се провежда във все повече градове, като увеличава и броя на участниците. През 2012 година "Алкохолът е лош шофьор" се проведе в шест града на страната. Основен елемент в кампанията през 2012 г. са тестовете с т. нар. "алкохолни очила", които се проведоха в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен и Велико Търново. Само през 2012 г., за да достигне до още по-голяма аудитория, по време на кампанията са раздадени и 13 800 информационни листовки. Фен-страницата във фейсбук увеличава броя на почитателите си до над 3 000, а само за тази година близо 250 000 души са я посетили и са се запознали с посланията на кампанията. Обобщените данни за кампанията "Алкохолът е лош шофьор" сочат, че от стартирането през 2008 г. досега над 20 000 души директно са участвали в нейните активности и са раздадени повече от 30 000 информационни листовки. Цената на 1000 бр. От тях, в най-луксозен вариант е 95 лева. За всички листовки "Каменица" АД е платила не повече от 2850 лв.

Организаторите от Каменица АД обещават да продължат да работят за предотвратяване на "Войната по пътищата" и социалния проблем, свързан с шофиране след употреба на алкохол. Адмирирам тяхната борба с "Войната по пътищата", но съм още по-впечатлена от начина, по който PR отделът е решил да представи единствената безалкохолна бира в България - Каменица 0% в страна където от консумираните спиртни напитки около 33% е ракия, 30% - водка, и под 30% - уиски, а според изготвената от Световната здравна организация статистика всеки европеец над 15 години изпива средно по 9,24 литра алкохол годишно. Тази цифра, разбира се, варира в зависимост от държвата. На алкохолната карта България се намира в златната среда. Не обаче и по отношение на твърдия алкохол. В тази графика България е на "завидното" седмо място. Тази статистика, обаче не е пречка за "Каменица" АД, и до момента те остават единственият производител на българска марка безалкохолна бира. От ноември тази година върху кена на Каменица безалкохолна ще бъдат изписани посланията на кампанията и призива за отговорно шофиране на пътя. По този начин "Каменица" АД ще стане една от първите компании, която ефективно ще свърже свой продукт с корпоративната си социална отговорност.

Безалкохолната бира никога не се e ползвала с добро име, най-вече заради странния си вкус. Истинските фенове на бирата казват, че безалкохолната бира е като порно, но по радиото! Явно PR отдела на "Каменица" АД има и сили, и ресурси да се бори от години с това отношение.

Използвала съм - www.kamenitza.bg

и http://www.alcoholbaddriver.bg/

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Рекламна политика на фирмата 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.