Рене Декарт "Разсъждение за метода"


Категория на документа: Други


Югозападен униеврситет 'Неофит Рилски'
Гр. Благоевград
2013

Р е ф е р а т

Тема :
Рене Декарт 'Разсъждение за метода'

Предмет : Онтология
Изготвил: Галина Василева
II курс - философия - задочно
Фак. Nо. 11350122015

Проверил: Доц. Георги Донев

С ъ д ъ р ж а н и е:

Кратка биография...........................................................

Произведения на Рене Декарт.......................................

Философски възгледи....................................................

'Разсъждения за метода за правилно ръководене на разума и за търсене на истината в науките'.................

Литература:
1. 'Избрани философски произведения'- Рене Декарт, Наука и изкуство София, 1978
2. 'Декарт и Рационализмът' - библиотека 'Компас', Издателска къща 'Одри', 2001
3. 'Портрети' - Галина Матвиевска - Държавно издателство 'Техника', София, 1979
4. 'Да се научим да живеем - история на философията за новите поколения' - Люк Фери, ИК'Колибри', 2010

Кратка биография
Декарт е роден на 31 март 1596 година в Ла Е Турен, централна Франция. Произхожда от едно от най-благородните, най-старите и най-известните семейства в Турен, което притежава земи в Шатерло. Дядото на Декарт е бил лекар. През 1600 година баща му се жени повторно за Ан Морен, а грижите за малкия Рене се поемат от баба му по майчина линия. От втория брак на баща му се раждат две деца - Йоахим и Ан.
Като дете Рене е с крехко здраве и е невероятно любопитен. Поради постоянно задаваните от него въпроси баща му го нарича "малкият философ". Но той е блед и често има обезпокояваща кашлица. Лекарите се съмнявали, че ще живее дълго.
През 1606 година Рене Декарт постъпва в йезуитския колеж в Ла Флеш. Колежът бил основан от Хенри IV и се ползвал с добра репутация. В него учат представители от всички части на Франция. Обучението е платено и включва изучаването на граматика, хуманни науки и философия. Тук Рене се запознава с Марин Месен, който тогава е студент, а по-късно става свещеник и играе важна роля в неговия живот. Вместо да бъде от полза обаче, религиозното образование само засилва недоверието и скептицизма на младежа.
Дълбоко разочарован от обучението, което не насърчава критичното мислене, през септември 1615 година Декарт напуска колежа и се записва да учи право в Университета в Поатие. Десет години по-късно завършва право и получава бакалавърска степен. След дипломирането си се премества в Париж. Баща му искал той да продължи неговата кариера в съда като адвокат, но за целта било необходимо да е навършил 27-годишна възраст. Вместо това младежът се включва в курс за млади благородници по езда, фектовка и танци.
През 1618 година се записва доброволец в полка в Бреда, Холандия, под командването на принц Орански. Изучава математика и военно строителство в армията на принц Морис Насауски. Там се запознава с Исак Бейкман. Една година по-късно отива в Германия, а след това предприема пътувания по цяла Европа. Прекарва дълго време в Париж, но отново се връща в Холандия, където остава до 1649 година. През този почти двадесетгодишен период пише основната част от своите произведения. Той се противопоставя на емпиричната школа и успява да направи революция в математиката и във философията.
През нощта на 10 срещу 11 ноември 1619 година Декарт има три видения, които го потрисат и по-късно той им отдава голямо значение. Тълкува посланието като предупреждение, че през своя живот ще бъде преследван заради науката. На 27 август присъства на коронацията на император Фердинанд II във Франкфурт.
След като напуска армията през 1622 година се връща във Франция и се установява в Париж. Там прекарва няколко години, като междувременно пътува до Хага. Продава всичките си имоти и инвестира в облигации, с което си осигурява добри приходи за цял живот.
През 1623 година Рене Декарт прави обет за поклонение на Дева Мария от Лорето и се отказва от участието си във военния живот. 1620-1622 година пътува до Германия и Холандия, след което отново се връща във Франция. Остава там от лятото на 1625 до есента на 1627 година и се посвещава на научни изследвания и на математическите си изобретения. Свързва се с известни математици, сред които е Жан Батист Морен. За Декарт математиката е мощен и гъвкав метод за изследване на природата, както и модел за другите науки. Йезуитите обаче го обявяват за еретик и през март 1629 година заминава за Холандия, където живее повече от двадесет години.
На 26 април 1629 година Декарт се записва в курсове по философия, но не спира да се занимава с математика и с астрономия. Работи по проблемите на оптиката и на оптичното астрономическо наблюдение. Докато преподава в университета в Утрехт, той има връзка с Елена Жан ван дер Стром. През 1635 година в Девентер се ражда дъщеря им Франсин, която обаче умира на 5-годишна възраст от скарлатина. За Декарт това е най-тъжното събитие в целия му живот.
След като през 1643 година в Университета в Утрехт осъждат неговата философия, Рене Декарт започва дълга кореспонденция с Елизабет от Бохемия и на следващата година пътува до Франция. През 1649 година е поканен от кралица Кристина в Швеция, за да бъде неин учител. Премества се в Стокхолм. Но поради суровата зима и изискванията на кралицата да работи по проучванията в ранните сутрешни часове, много ниските температури, както и липсата на сън, отслабналата имунната защита на организма му, той се е разболява. Умира на 11 февруари 1650 година в Стокхолм, Швеция. Официално обявената причина за смъртта на Декарт е пневмония.
Произведения на Рене Декарт

'Компендиум на музиката' - трактат върху музикалната теория и естетиката на музиката.
'Геометрия' - основният труд на Декарт в областа на математиката.
'Размишления за първата философия' ('Метафизически размишления')
'Разсъждение за метода' - включващ 'Диоптрика', 'Метеори' и 'Геометрия'
'Начала на философията'
'Философски опити'Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Рене Декарт "Разсъждение за метода" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.