Революционната дейност на Васил Левски


Категория на документа: Други


ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ -ВАРНА

ФАКУЛТЕТ ЖУРНАЛИСТИКА

КУРСОВА РАБОТА

НА ТЕМА:

"РЕВОЛЮЦИОННАТА ДЕЙНОСТ НА

ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Изготвил: Титуляр: Проф. д-р ист. н. Иван Русев
Йорданка Василева Николова
1курс журналистика
Фак.№804

"РЕВОЛЮЦИОННАТА ДЕЙНОСТ НА

ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
(план-конспект)

1. Васил Иванов Кунчев-кратка биография.

2. Състоянието на българското революционно движение преди намесата на Васил Левски в него.

3. Съществуващите концепции за решаване на българския въпрос и отношението на Левски към тях.

4. Основни идеи и стратегии на Левски за подготовка на националната ревоюция.

5. Отношението на Васил Левски към балканските страни

6. Мястото на Великите сили във вижданията на Левски за реализирането на общонационална революция.

7. Личността на Васил Левски в паметта на българския народ.

8. Мястото на Васил Левски в европейската история.

9. Библиография.

Революционната дейност на
Васил Левски

"Братя,възобновяването на нашата славна държава, отърването ни от проклетите агаряне, за да си добие първата чест и слава нашето мило отечество Бългрия, най-после, за да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили."
Левски до новоприетите членове в организацията,19.02.1872г

Идеолог и стратег на българската национална революция, Васил Левски ще остане в българската историческа памет, не само със своята патриотична всеотдайност и саможертва в името на извоюването на национална независимост, но най-вече с безсмъртието на своите прозрения.Идеите на Левски за самостоятелност и независимост на българското национално движение, развиващо се сред хаоса на източния въпрос, изграждат образа му на организатор и политик, чиито безспорни качества на национален водач се превръщат в пример за поколения българи.Категоричното отхвърляне на политическата опека на чуждите сили и поставянето на българското национално освободително движение на автономни и организационни начала, съставляват основната концепция на Левски за решаването на националния въпрос.

Васил Левски е роден на 6 юли 1837г в Карлово.В църковните регистри е записан под името Васил Иванов Кунчев, но историята ще го запомни с още много имена, две от които ще останат безсмъртни-Васил Левски и Апостола.

Васил Левски учи в Карловското взаимно училище, а след това продължава образованието си в Стара Загора. През 1858г приема монашеството под името Игнатий. През пролетта на 1862г Левски решава да захвърли расото и заминава за Белград, където взема дейно участие в легията на Раковски. В Белград получава и бойното си кръщение и името Левски.Според някои съществуващи мнения, това е станало по време на сраженията с турския гарнизон,а според други - прякорът Левски му е даден от самия Раковски.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Революционната дейност на Васил Левски 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.