Римски-Корсаков


Категория на документа: Други


 Римски-Корсаков
И оперното му творчество
Николай Андреевич Римски-Корсаков е руски композитор, педагог, диригент, общественик и музикален критик. Един от най- ярките представители на руската музикална класика, с творчество, особено ценно в областта на операта. Той продължава и разширява традициите на Глинка и на останалите композитори от "Могъщата петорка"( Балакирев, Мусоргски,Бородин, Римски-Корсаков и Кюи). В музиката си Римски-Корсаков влага интонациите на руската народна песен и ритмиката на народните танци, което придава на творчеството му дълбок национален характер. На първи план в произведенията му излизат хуманистичните идеи, а главните теми в оперите му са изобличаването на тъмните сили и борбата за по -хубав и щастлив живот.
В оперното творчество на композитора откриваме 15 произведения, като във всяко едно от тях се откроява приказното, съчетано с фолклорни мотиви и в мелодическо и в ритмическо отношение.
"Садко" едно от най-значителните творчески постижения. В нея той обрисува със замах и майсторство величествени картини на могъщия старинен руски град, както и фантастични повествования който пленяват със своята приказна обаятелност. За операта е характерно бавното и спокойно развитие на действието, което оотговаря на духа на старинните епични сказания. Музиката на операта е силно поетична и плавна, изпълнена с живописни смени на настроенията. Музикалните характеристики на главните действащи лица са дадени в широко развити вокални сцени. Битовите картини са разгърнати в величествени хорови епизоди, а фантастичните сцени в са обрисувани предимно в симфонично развит оркестър. Композитора използва руския песенен фолклор като съчетава огромен брой руски народни песни : епически, протяжни, обредни, танцови и хороводни, песни и танцови мелодии на скоморохите. Те спомагат за по - точното обрисуване на различните характери в операта и подчертава тяхната индивидуалност.
Тясно свързани са " Садко" и младежката симфонична картина на композитора, която е със същото заглавие. От нея той използва темите на морето, златните рибки, танците от морското дъно, както и темата на венчалната песен от шеста картина. В операта се отличава лайтмотивната композиционна техника.Тук основният лайтмотив е този на морето.
Типично за оперите на Римски - Корсаков е отделянето на огромно внимание към природата. В Операта "Снежанка" например, също се насочва вниманието към природната картина, в случая - гората.
Точно тази опера всъщност приключва формирането на оперния стил на композитора. В произведението на А.Н.Островски композитора открива слънчевият оптимизъм, красотата на фолклора и богатството на местните езици, което е характерно за творчествтото му. Той сам пише либретото на операта, което различава от работата на Островски по слабо развитите вътрешни моменти, големия лирически финес и психолофическите образи. Чувствен звук и яркост оформят музикалните сцени на природата. . Всичко това поставя " Снежанка " на специално място сред фантастичните опери.

Първо в произведението се развива обширна и все още твърде идеологическа концепция.Тя се изразява в сравнението и пралелното развитие на две контрастно оформени сфери. . Снимка на човешкия и природния свят въплъщава идеите за единство и хармония на по-висше ниво. Създава се идиличен и фантастичен свят, доминиран от патриархалната мъдрост и справедливост , преклонен пред красотата. "Снежанка" е приказка - мит, над която стои невидимото,божественото,върховното.
В произведението откриваме честа смяна на сезоните: студ и топлина , изразени чрез музикални образи. Развитието в операта се гради на поредица от многобройни и ярки фолклорни ритуали както и фантастични хорови сцени , които образуват независимо действие, което се развива в магическите ритуали и народните игри и танци.
За разлика от тези две опери , в който е дълбоко втъкнато приказното и фантастичното в "Царска Годеница" откриваме една лишена от фантастичност, но много истинна човешка драма. В това произведение е отредено внимание на битовото и обикновенните човешки чувства, които ни връхлитат неочаквано, без понякога самите ние да ги желаем. Написана по едноименната драма на руския поет и драматург Л. А. Мей - "Царска годеница" Римски-Корсаков разкрива своето огромно дарование на музикален драматург. Това е най-силната негова драма - съвкупност от бушуващи чувства и страсти. Разкрити са и много страни от живота на руския народ от времето на Иван Грозни, както и положението на тогавашната жена. В "Царска годеница" са обрисувани превъзходно лирични и поетични епизоди. Тук композитора се показва като дълбок психолог, познавач на интимните човешки преживявания.
Музикалните образи на главните действащи лица в операта са много релефни и живи. Особено силни са двата контрастни женски образа - на Марфа и на Любаша. Марфа е нежна, чиста и поетична влюбена девойка, а Любаша - страстна, пламенна, готова дори на престъпление, за да запази чувствата си. Първите щрихи в музикалната характеристика на Марфа се нанасят в нейната голяма ария във второ действие, наситена с дълбок лиризъм. Тя е една от най-хубавите женски лирични арии в цялото творчество на Римски-Корсаков.
Ярко и силно са обрисувани двамата отрицателни герои - гнусният и подъл лекар Бомелий и Григорий Грязной. Образът на Грязной е много сложен и противоречив. Той не е само убиец, доносник и подлец. Той е мъж със силни чувства, който в началната си ария в първо действие показва, че е готов да стане друг човек. По-нататък обаче в своето развитие Грязной достига до страшни престъпления, подбуждан от бушуващи страсти. Макар че Иван Грозни само за момент се появява в операта, неговият образ тегне над цялото произведение.
Римски-Корсаков е от огромно значение за руското оперно творчество. Сякаш художник , но не с бои а с музика, той рисува фантастични картини, и не ни позволява да останем безлични към неговите произведения.Със блестящ творчески замах успява да ни накара да се чувстваме като част както от прекрасни приказки , така и от лични човешки драми.

Използван материал:
Книга за операта - Любомир Сагаев
http://www.dirigent.ru/component/content/article/6/337-rimskijkorsakov-snegurochka.html
Wikipedia ,
Както и някой откази от различни сайтове и статии.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Римски-Корсаков 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.