Роботика, автоматизация и нова индустриална революция


Категория на документа: Други


Една голяма компания - "Кори Продъктс" - произвежда сироп за палачинки с марката "Каро". Но вместо да предлага еднотипния продукт навсякъде в страната, компанията предлага този продукт в два вида гъстота, защото е установила, че пенсилванците по някакви си собствени местни вкусове предпочитат сиропа си по-гъст. "Сега има десет пъти повече нови стилове и цветове, отколкото преди едно десетилетие - казва Джон А. Сондърс, президент на "Дженеръл Файърпуфинг Къмпани", един от големите производители в тази област. - Всеки архитект иска свой специфичен оттенък на зеленото." С други думи, компаниите откриват широко разнообразие на изискванията на купувачите и съобразяват производството си тъй, че да ги задоволят. Два икономически фактора поощряват тази тенденция: първо, потребителите имат повече пари, които могат да си позволят да прахосват за задоволяване на специалните си претенции; второ и много по-важно, с усъвършенстването на технологията разходите за въвеждането на нови разновидности намаляват.

Това е принципът, който нашите критици на социалната обстановка - повечето от тях технологически невежи - не могат да разберат: само примитивната технология изисква стандартизация. Автоматизацията, напротив, разчиства пътя за безкрайно, ослепително, главозамайващо разнообразие.

"Строгата еднотипност и дългите серии от еднакви продукти, които характеризираха традиционните ни предприятия за масово производство, стават все по-маловажни - съобщава машинният инженер Борис Явиц. - Цифрово програмирани машини веднага могат да преминат от производството на един модел или размер към друг само като се смени програмата... Къси производствени серии стават икономически изгодни." Според професор Ван Корт Хеър - син от Висшата търговска школа в университета "Кълъмбия": "автоматизираното оборудване дава възможност за производство на къси серии от широка гама различни продукти почти на цената на масовото производство". Мнозина инженери и индустриални експерти предричат деня, когато разнообразието няма да е по-скъпо от еднотипието.

Констатацията, че предавтоматизационната технология създава стандартизация, докато висшата технология дава възможност за разнообразие, се потвърждава и от най-бегъл поглед към оспорваното американско нововъведение - супермаркета. Подобно на бензиностанциите и аерогарите, супермаркетите си приличат един на друг, независимо дали са в Милано или Милуоки. Като премахнаха хиляди малки дюкянчета "от времето на мама и тате", те несъмнено допринесоха за еднотипността на архитектурната ни среда. Но те предлагат на потребителя несравнимо по-богат и по-разнообразен избор на стоки, какъвто никой "дюкян на кьоше" на можеше да си позволи. Така със същия замах, с който допринасят за архитектурното еднообразие, те разширяват гастрономическото разнообразие.

Причината за това противоречие е проста: хранопроизвеждащата и храноопаковащата технология е много по-развита от строителните методи. Действително, строителството едва навлиза в стадия на масовото производство. То продължава да е до голяма степен прединдустриален занаят. Задушавана от локални строителни разпоредби и от консервативни професионални съюзи, строителната индустрия се развива технологически много по-бавно от други индустриални отрасли. Колкото по-усъвършенствана е технологията, толкова по-евтино е въвеждането на разнообразие в производството. Затова можем да предскажем без особен риск, че когато строителната индустрия догони по-технологичната си усъвършенстваност фабричното производство, бензиновите станции, летищата и хотелите, както и супермаркетите, ще престанат да изглеждат сякаш излети от един и същ калъп. Еднообразието ще отстъпи пред разнообразието.1

Докато в някои райони на Европа и Япония все още се строят първите универсални супермаркети, Съединените щати вече скочиха в следващия стадий - създаването на специализирани супермагазини, които разширяват още повече (буквално отвъд всичко очаквано) разнообразието на стоките, предлагани на потребителите. Във Вашингтон един такъв магазин, специализиран за чуждестранни храни, предлага деликатеси като пържола от хипопотам, месо от алигатор, див снежен заек и тридесет и пет различни вида мед.

Възгледът, че примитивната индустриална техника създава еднотипност, докато висшата автоматизирана техника поощрява разнообразието, се потвърждава убедително от неотдавнашните промени в автомобилната индустрия. Масовото навлизане на европейски и японски коли на американския пазар в края на петдесетте години предлага на купувачите много нови възможности за избор - докато навремето изборът им се свеждаше до половин дузина марки, сега той може да избира от петдесетина. Изправен пред чуждестранната конкуренция, Детройт трябваше да погледне с нови очи тъй наречения "масов потребител". Автомобилната индустрия видя, че съществува не един еднотипен масов пазар, а сбор от преходни минипазари. По думите на един автор тя е установила също така, че "потребителите искат коли по поръчка, които ще им създадат илюзията, че притежават единствената по рода си кола". Да се създаде подобна илюзия, би било невъзможно със старата технология; обаче новите компютъризирани конвейери правят възможно създаването не само на илюзорна, но - не след дълго - и на действителна уникалност.

Така красивият и забележително популярен "Мустанг" се рекламира от "Форд" като автомобила, който "сам моделираш", защото, както обяснява критикът Рейнър Банъм, "вече няма един скучно - еднотипен "Мустанг", а гама от варианти, които могат да се създават от комбинирането на 3 вида каросерии по 4 вида мотори по 3 вида трансмисии по 4 различни мощности модификации на двигателите минус 1 базова шестцилиндрова кола, към която тези модификации не може да се приложат, плюс 2 лимузинен и спортен тип от разновидността "Шелби" с еднотипни каросерии, към които не могат да бъдат монтирани всички комбинации от двигатели и трансмисии". В този брой не включваме възможните разновидности по цвят, тапицерия и допълнителни приспособления, които се монтират по искане на клиента.

Както купувачите, така и продавачите на коли се объркват все повече от самата многотия на предлаганите модели и разновидности. Проблемът за избор, пред който се изправя купувачът, става много по-сложен, тъй като всяка нова възможност му налага да търси допълнителна информация, да съпоставя все повече съображения и да взема повече решения. Така всеки, комуто се е налагало да купува кола напоследък, бързо установява, че работата по набирането на необходимата информация за различните марки, серии, модели и допълнителни приспособления (дори само за онези от една ценова категория) поглъща дни за оглеждане и четене. Накратко, автомобилната индустрия може скоро да стигне до положението, при което технологията й ще е в състояние да произвежда икономично по-голямо разнообразие от нужното на потребителя или от желаното от него.

А ние едва започваме похода си към дестандартизация на материалната ни култура. Маршал Маклуън отбелязва, че "дори още днес повечето от автомобилите в Съединените щати са в известен смисъл правени по поръчка. Като взема под внимание всички възможни комбинации от стилове, добавки и цветове на една нова семейна спортна кола, един компютърен експерт е пресметнал, че купувачът може да избира между 25 000 000 различни варианта... Когато автоматизираното електронно производство развие пълния си потенциал, ще бъде точно толкова евтино да се произвеждат милион различаващи се предмети, както и милион точни дубликати. Единственият предел за производство и потребление ще бъде човешкото въображение". Много от другите твърдения на Маклуън са крайно спорни. Това не е. Той е напълно прав за посоката, в която се развива технологията. Материалните блага на бъдещето ще бъдат всичко друго, но не и стандартни. В действителност ние препускаме към "свръхизбор" - състоянието, при което предимствата на разнообразието и на индустриализацията се анулират от сложността на процеса на решаване от купувача.

Използвана литература:

1. Кенеди П., "В подготовка за XXI век", С., Обсидан, 1995г.
2. Тофлър А., "Шок от бъдещето", С., 1992 г.
1 Там, където този процес вече е започнал, резултатите са поразителни. Например във Вашингтон има един проектиран от компютър жилищен блок - Уотргейт Ийст, - в който няма два еднакви етажа. От 240 апартамента 167 са на различни нива. А в цялата сграда няма да намерите нито една непрекъсната права линия.
??

??

??

??

2

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Роботика, автоматизация и нова индустриална революция 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.