Рок музиката като литература - America


Категория на документа: Други


 Факултативна дисциплина-Литературоведска

Рок музиката като литература

America е американска фолк рок група, създадена в Лондон през 1970 година, която първоначално се е състояла от Gerry Beckley (вокал, клавишни, китари, бас, хармоника), Dewey Bunnell(вокал, беквокали, китари, перкуси), и Dan Peek(вокали, китари, бас, клавишни, хармоника). Тримата членове са едва юноши, когато се превръщат в музикална сензация през 1972 година, отбелязвайки номер едно хит и печелейки "Грами" за най-добър музикален артист. Техният успех се простира през 70-те. Някои от най-известните им песни са "A Horse with No Name", "Sister Golden Hair" (и двете от които печелят първо място), "Ventura Highway", "Tin Man", "Daisy Jane", and "Lonely People".

Peek напуска групата през 1977 година, за да се отдаде на солова кариера, но Beckley и Bunnell се завръщат в топ 10 като дуо с "You can do magic" през 1982 година. Едва през 2009 година America извършват над 100 представления годишно.

На 16 януари 2007 година America създаде "Here and Now" - първият голям студиен албум. Последният им издаден албум до момента е през 2011 година - "Back pages".

"The last unicorn" или "Последният еднорог" е фантастична новела от Питър Бийгъл, публикувана през 1968 от "Viking Press" в САЩ и "The Bodley Head" в Англия. Продадени са над 5 милиона копия по целия свят и е преведена на над 20 езика. През ноември 1982 излиза и фантастичният анимационен филм "Последният еднорог" по книгата на Бийгъл.

В книгата се разкава за последния еднорог, останал на света. Осъзнала, че е последната от вида си, еднорогата тръгва да търси своите себеподобни. По пътя й към нея се прикачат двама спътници, които също са загубили най-ценното си: неспособният магьосник Шмендрик и огорчената разбойничка Моли. През пътешествието си срещат изпитания на скрити сили и стаени страхове. Всяка крачка ги води по-нататък към истинските им мечти и към смисъла на геройството, обичта и човечността.

В списъка със сингли на America попадаме на една песен - The last unicorn, която излиза през 1983 и чиито текст съвпада със съдържанието на фантастичната новела.

When the last eagle flies over the last crumbling mountain
And the last lion roars at the last dusty fountain
In the shadow of the forest though she may be old and worn
They will stare unbelieving at the last unicorn

When the first breath of winter through the flowers is icing
And you look to the north and a pale moon is rising
And it seems like all is dying and would leave the world to mourn
In the distance hear the laughter of the last unicorn

I'm alive, I'm alive
When the last moon is cast over the last star of morning
And the future has passed without even a last desperate warning

Then look into the sky where through the clouds a path is torn

Look and see her how she sparkles, it's the last unicorn

Първият куплет описва местообитанието и външността на самия еднорог, както е в първа глава на новелата.

(превод)

Когато последният орел полети над последната разпадаща се планина

И последният лъв изреве на последния прашен фонтан

В сянката на гората, тя може да е стара и износена

Те ще се взират невярващо в последния еднорог

Из книгата:

"Еднорогата живееше в люлякова гора, сам-сама. Бе много стара, макар да не го знаеше, и цветът й се бе променил от безгрижното бяло на морската пяна в бялото на снега, който се сипе в лунните нощи. Ала очите й още светеха ясно и неуморно и още се движеше като сянка върху вълните."

"Еднорозите са безсмъртни. Присъщо им е да живеят сами на едно място: обикновено гора с езерце, което е достатъчно бистро да се оглеждат в него - понеже са малко суетни, нали знаят, че са най-красивите създания на света, магически при това."Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Рок музиката като литература - America 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.