Романът "Човекът без качества": въздействието на човек без качества върху човек с качества в глави 14 и 17


Категория на документа: ДругиСОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

КУРСОВА РАБОТА
НА ТЕМА

Романът "Човекът без качества": Въздействието на човек без качества върху човек с качества в глави 14 и 17

ПО ДИСЦИПЛИНАТА:
Философия на литературата

СТУДЕНТ: ПРЕПОДАВАТЕЛ:

проф. Красимир Делчев

ФАК. №

Януари , 2013

В четиринадесетта и седемнадесетта глава на романа на Робърт Музил "Човекът без качества" е илюстрирано сравнението на главния герой Улрих с неговият приятел от детството Валтер. Съпоставянето на героите е провокирано от дълбоката ревност, която изпитва Валтер породена от близостта на съпругата му, Кларисе с Улрих. По този начин авторът представя образите на човекът без качества, чийто общо отношение към живота е липсата на дълбока същност и човекът на изкуството вечно живеещ в неговата сянка.

В четиринадесетта глава но романа, Музил представя Валтер като човек отдаден изцяло на изкутвото. Въпреки многобройните начинения, с които се е захваща неуспява да се реализира в нито едно от тях и макар бляскавото бъдеще, което му се предрича Валтер остава за някои просто "разностранен дилетант". Той работи на чиновниченска служба свързана с изкуството, уредена от своя баща след провала му като художник, муикант, поет, театрален диригент, учител. Авторитетът, който има Валтер в обществото е илюстриран на фона на липсващия такъв при Улрих.

Ревността, която изпитва и терзае Валтер от взаймоотношенята между съпругата му и Улрих, го кара ,както и да се замисли за брака им с Кларисе, така и да направи сранение между себе си и своят приятел. Освен това завистта го прави и беззащитен да бъде в тяхната компания. В седемнадесетта глава, докато наблюдава жена си връщаща се от разходка с Улрих, той осъзнава, че приятелят му "Въдействаше зле на Кларисе". Валтер подозира, че влиянието на "човекът без качества" върху Кларисе и разговорите, които водят за Ницше, могат да я еманципират и да я загуби. А именно тя е изворът на неговият гений. Без нея Валтер губи и най-големият си талант - "да се смята за голям талант". Той знае, че неговият гений е, качеството което най-много привлича Кларисе. Валтер, провокиран от ревност и несигурност, изказва своето мнение за Уго пред съпругата си. Когато нарича Улрих "човек без качества", Валтер иска да обеди своята жена, че приятелят му не е с нищо по-различен, по-специялен. За него Уго не е гения, който самият той е и иска и Кларисе да го осъзнае. Валтер дори си позволява да го обезличи, като твърди, че по външния му вид не може да се определи професията на Улрих.

В средата на седемнадесетта глава е ясно илюстрирана и огромната завист у Валтер. Той знае, че винаги е бил по-слабият, че винаги е бил в сянката на Улрих. Дори и стига до извода, че Уго принадлежи към "онази разложеност, присъща днес на всички по света" след като вече Улрих го е осъзнал пък и споделил с Кларисе.

На финала на разговора със своята съпруга, Валтер определя Улрих като нечовек и всичко с което се занимава е "нечовечно".

Ако пред човека с качества има само една възможна опция за съществуването, то пред човека без качества се отваря съществуване със и сред многобройни възможности. Колко по-добре е да приемем, че всичко, което е, би могло да се случи и по-друг начин и съответно да бъде съвсем различно. Това е изходната точка в разсъжденията на Улрих. Хората с качества ще продължат да се развиват, но не и да се променят. Предпоставката за експеримента е липсата на качества, защото именно качествата, които ние си приписваме или другите ни придават, са резултат от осъществен избор, те са обаче и веригите, които ни обвързват с него.Човекът без качества е изплъзваща се индивидуалност, той не желае да съответства на повече или по-малко случайните преценки на околните за него, взира се в собствените си постъпки, загрижен за границата между разпознатата, външно наложена норма и собствените си желания.

Докато Улрих също като Валтер сменя на няколко пъти своята професия - постъпва в армията, става инженер, а по-късно и математик. Разликата между двамата е в това че всички начинания на Валтер са в една област - изкуството. Това са Улрих, обаче не е достатъчно. И въпреки успехите, които постига "никога не беше се случвало някой да дойде при него и да му рече <<Вие сте човекът, когото винаги съм дирил и когото моите приятели очакват>>". Именно това е и предимството на Валтер пред Улрих - авторитетът в обществото.

В четиринадесетта и седемнадесетта глава, читателят добива представа за образа на Улрих през призмата на Кларисе и на Валтер.

Уго е наясно с влиянието, което имат книгите на Ницше върху Кларисе " - Ако бях Валтер, щях да предизвикам Ницше на дуел". Когато тя му заявява, че той в действителност не е приятел на Валтер, Улрих признава за тяхното съравнование. Някогашното въхищение един към друг се е превърнало в опити за доказване на кой е по-дорият от тях. В неизказан спор кой е по-голям гений. И двамата искат да се отърват от каквато и да е прилика от другия и да забравят "че на времето е можел да сбърка другия със самия себе си".

Красноречиво е мнението на Улрих за Валтер при въпроса на Кларисе относно геният на нейният съпруг. "- Няма по-добър пример за неизбежността от този, при който наблюдаваме как талантлив млад човек се спъхва в обикновен старец; и то не от някякъв удар на съдбата, а от спаружването, предварително отредено за него". Според Уго способностите на Валтер достигат своят лимит с остаряването на човекът на изкуството. В един момент когато остарее човек не може да използва напълно своите въможности и се сбръчква и умира. Според вижданията на Улрих, Валтер никога не е бил особен гений, най-вече заради факта че всичките му стремежи и цели са само в една единствена област - изкуството, като по този начин се слагат някакви граници.

В четиринадесетта глава е ясго изразено влиянието на сватбения подарък на Улрих към Кларисе - книги на Ницше. Те до такава степен я засягат, че тя променя изцяло въгледите си и мирогледа си - еманципира се. Според философът, за да е човек гений в дадена област не е необходимо да притежава талант, а просто да положи достатъчно усилия. Геният няма нищо общо особено този на артистичната личност. Тези виждания на Ницше променят целите на Кларисе - вместо да бъде с гений, тя самата иска да бъде такъв. Тя не притежава таланта на Валтер, но има необходимата воля за достигането на крайната цел. Кларисе, разполага с "десет чевръсти пръста за свирене, както и с решителност; упражняваше се от сутрин до вечер и насилваше пръстите си като десет немощни вола, които трябва да изтръгнат от земята нещо невероятно тежко". Именно този цитат потвърждава увереността и амбицията в жената да стане това, което нейният съпруг не е.

Въздействието на Улрих върху Валтер е както пряко така и не пряко. Човекът на изкуството въпреки качеството си да смята че има изключителен талант винаги е бил в сянката на своят приятел. Улрих обаче успява да му повлияе и индиректно, като запознава Валтеровата съпруга Кларисе с въгледите на Ницше и по тоди начин тя променя своите виждания за гения и за Валтер.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Романът "Човекът без качества": въздействието на човек без качества върху човек с качества в глави 14 и 17 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.