Русе е достоен за европейска столица на културата


Категория на документа: Други


Русе е достоен за европейска столица на културата
Достоен - който заслужава нещо (определена награда), които съответства на нещо (определени изисквания)
Европейска столица на културата е инициатива на Европейския съюз за популяризиране на европейското културно наследство и взаимно опознаване на гражданите на Съюза. Идеята на проекта е за всяка година два европейски града да бъдат обявени за културни столици и в рамките на тази година да покажат най-доброто от традициите и възможностите си на своите жители и посетители.
Критерий:
Европейски образец - защото искаме Русе да е на европейско ниво и защото черпим опит от по-развитите страни. Стремим се да бъдем като тях, а това е правилния път към спечелването на титлата. За да бъде един град европейска културна столица, той трябва да е по европейски образец.
Аргумент 1 - архитектура, история, културни събития, желание за успех от страна на управата, организаторите и гражданите
Русе бива наричан малката Виена, заради своите над 200 стари сгради-архитектурни паметници, построени по европейски образец. Според нововъведени клаузи в законодателството, общината ще вземе мерки за реставрирането на тези от тях, които имат нужда, а други са вече реставрирани. А ако собствениците не докажат, че имат грижата на добър стопанин, след ремонта, собствеността ще преминава към общината до възстановяване на разходите. Следователно по отношение на старите сгради се вземат адекватни мерки; общината прави това което се прави в цяла Европа и следва европейския образец. Сградите напомнят за богатат ни история, започваща още от римско време и отразяваща някой от най-важните европейски събития. Други градове кандидати като Бургас например, имат история далеч по-кратка от нашата и в това отношение Русе ги превъзхожда. Има бивши културни столици, които са печелили титлата, главно заради културното си минало, като например Стратфорд - родния град на Шекспир. Русе следва европейския образец и също набляга на историята. Градът ни е също така богат откъм културен живот. Множество културни събития са планирани за 2013г., като всички те ще преминат под знака на надпреварата за европейска културна столица. Един от най-важните критерии при оценката на бъдещата културна столица е именно духът на града и желанието на организаторите, управата и гражданите за успех. Европейските столици винаги успяват да вдъхновят населението да се включи в надпреварата. По европейски образец, Русе също мотивира своите граждани. Русенци са повече от готови да заслужат престижната награда и повечето от тях са на мнение, че Русе заслужава тази титла, а щом има желание има и начин.
Аргумент 2 - устойчиво развитие, проекти с развитие в бъдещето, публичност
Русе е достоен за европейска столица, защото отговаря на нужните критерии. Според тях, градът ни трябва да осигури устойчиво развитие на проектите и да предложи изгоден план за бъдещето, от който бъдещите поколения да извличат ползи. И наистина, в следващите няколко години предстоят мащабни инфраструктурни проекти, като построяването на 14км велоалеи, подновяване на някои от най-важните улици в града, изграждането на голямата спортна зала и др. За кандидатурата си за столица на културата, словенския град Марибор успява да изгради концертна зала, която да се поддържа сама с минимален разход на електричество и топлина. По европейски образец, Русе също прави промени с поглед в бъдещето, осигурявайки на следващите поколения една по-добра и по-поддържана среда за развитие. Русе избира да се специализира в сферата на културата и туризма, вместо например да строи вредни за околната среда заводи. Следвайки тези нови цели, осигуряваме устойчивото развитие на града и бъдещето си. Основен критерий при оценката на градовете е публичността на събитията, свързани с избора на столица като цяло. Университетите, училищата и медиите трябва и са включени в инициативата. Русе покрива и тези изисквания, правейки избора на лого за кампанията публичен, организирайки обществени дискусии и дори създавайки условията за този училищен дебат. А покривайки изискванията, града ни следва зададения от организаторите европейски образец. Освен това, университетите се модернизират и следват европейския образец. Материалната им база се подобрява и европейските стандарти биват покрити - така жителите на града се образоват на европейско ниво.
Аргумент 3 - по-добър град от останалите, международни събития, чуждестранни взаимоотношения
Русе не само е достоен съперник на другите градове кандидати, а и по-добър от тях в много отношения. Докато градове като София и Варна предлагат на туристите си претъпкани улици и застроено крайбрежие, Русе е едно спокойно, приятно място за културен туризъм. Градът ни има потенциала да се превърне в елитна туристическа дестинация, заради спокойната атмосфера, красивата природа, благоприятният климат и местоположение, множеството уникални музеи, паметниците, манастирите и архитектурата. Музеи като русенските са високо ценени в цяла Европа.Туристите обожават града ни и го намират за много красив. Много европейски столици също са наблягали на туризма и Русе следва този европейски образец. Журито на конкурса оценява чуждестранните взаимоотношения и потенциала за туризъм на града и това са едни от основните критерии на които бъдещата културна столица трябва да отговаря. Европейските градове комуникират активно помежду си и по техен образец, Русе също поддържа добри взаимоотношения с Европа и света. Градът ни е "побратимен" с градове от Франция, Русия, Китай и други и общува с тях, черпейки ценен опит и успявайки да се усъвършенства. Именно черпейки опит от европейските страни и опитвайки се да бъдем като тях, ние следваме европейския образец. Русе е граничен град и това му дава още по-голямо предимство пред останалите български градове. Русе си партнира изключително добре с Румъния и работи по общи проекти с нея, така че това може да бъде само от полза за кандидатура ни. Европейските столици си партнират с близките държави - например Словения и България също са работили по общи проекти; Русе следва този образец и общува със страни като Румъния, Франция и Русия. Освен това, организираните културни събития ще бъдат не само на местно, а и на европейско ниво. Русе организира събития като "Австрийските музикални седмици", "Уикенд туризъм - Русе 2013" и др.
Русе не е достоен за европейска столица на културата
Критерий:
Европейски образец - защото Русе трябва да е на европейско ниво и защото би трябвало да черпим опит от по-развитите страни. За да бъде един град европейска културна столица, той трябва да е по европейски образец.
Аргумент 1 - не покриваме критериите, липсва публичност, мотивация и устойчиво развитие, лоша организация
Русе не е достоен за европейска столица на културата, защото не отговаря на критериите на конкурса. От града ни се очаква да създаде нови културни събития специално за конкурса, но Русе подкрепя кандидатурата си главно с отдавна създадените и всеизвестни карнавали, фестове и концерти. Другите европейски градове променят изцяло програмата си, заради надпреварата, а Русе не следва този образец. Едно от изискванията на организаторите е да се осигури устойчиво развитие на проектите и те да имат отношение към бъдещето, а не просто да бъдат създавани за настоящия конкурс. Отново, града ни не успява да покрие този критерии - шумните кампании, листовки и концерти нямат отражение в бъдещето. Други кандидати за европейска столици на културата са използвали кандидатурата си за да обновят концертните си зали, като Марибор например. Русе обаче е далеч от европейския образец и дори не се опитва да го следва. Нашите концертни зали са занемарени, а и инфраструктурата, която също подлежи на оценка, е в отчайващо състояние. Дори да се опитаме да използваме старинната и не особено добре поддържана архитектура и културните паметници, те няма да ни помогнат, защото в изискванията на конкурса е изрично заявено, че те могат да се използват само като основа на подготовката на града. Комисията желае да види ентусиазма на русенци и добрата мотивация на организаторите. Комисията иска да ни види как следваме европейския образец и как като другите страни също успяваме да мотивираме населението. Но русенци са демотивирани и не вярват в успеха на града си, защото не виждат какво се прави за кандидатурата. Причина за това е липсата на публичност. Според проучванията, Русе изостава точно по този критерий. Хората не са достатъчно информирани за събитията - много от тях дори не знаят за кампанията на града ни. В другите страни кандидати изборът на столица е популярно и широко обсъждано събитие, но Русе не следва европейския образец и не популяризира кампанията си достатъчно.
Аргумент 2 - градът няма капацитет, малък бюджет, събития само на местно ниво
Русе не може да се сравнява с някои от по-големите български градове, защото не разполага с капацитета да приеме по-голям поток от туристи. Не можем да сравняваме малкия стадион зад парка на Възрожденците и остарялата му материална база със зала "Арена Армеец" в София например. Повечето чуждестранните градове кандидати имат капацитет да поемат наплива от туристи, но Русе е далеч от европейския образец и не може да се сравнява с тях. Освен това, Русе има много по-малък бюджет за конкурса, отколкото Варна, София, Пловдив, Бургас и др. Тази инициатива ще се отрази пагубно на общинската хазна. Русе не може да понесе бремето на кандидатурата си и за това той е недостоен за културна столица. Друг проблем е, че градът ни не се възползва от преимуществата си и природните дадености, както е по европейски образец. Туристите се оплакват от мръсните пристанища и замърсената река, не разбират как е възможно такава красива архитектура да бъде занемарена. Явно Русе не черпи от международния опит и не следва европейския образец, защото не успява да се справи с кандидатурата си, а и защото не организира събитията си на международно, а само на местно ниво. В изискванията на конкурса се споменава изрично, че инициативите на града трябва да са ориентирани към цяла Европа, а не просто към местното население - поредното неспазено изискване от наша страна. И докато Варна кани британски експерт отговарял за подготовката на Ливърпул за културна столица и се съветва с него, Русе разчита на традиционното и не се възползва достатъчно от чуждия опит в подготовката на града. Което ако беше спазено, щеше да ни доближи до европейския образец. Кандидатурата ни не покрива изискванията на комисията, а градът ни няма нито капацитета, нито възможността да се превърне в културна столица и затова той е недостоен.

??

??

??

??

LES DEBATABLES

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Русе е достоен за европейска столица на културата 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.