Сайтове за колективно пазаруване


Категория на документа: Други
Курсова работа

По Електронна търговия

На тема

Сайтове за колективно пазаруване - същност, характеристика и оценка

Съдържание:

1. Какво е груповото пазаруване?

Началото на груповото пазаруване е дадено през 2007 година, когато американски сайт (Groupon) стартира проект, в който всеки ден предлага възможност за закупуване на един продукт с намаление от 50%. Офертата обаче става активна единствено ако определен брой хора закупят даденият продукт. От тук идва и наименованието на услугата - колективно/групово пазаруване, при което определен брой хора купуват дадена стока с намаление, а търговецът на практика я продава на цена на едро. Съчетанието между шанса за потребителя да купи нещо с изключително голяма отстъпка и възможността за търговеца да привлече клиенти, като същевременно рекламира своя бизнес правят колективното пазаруване хит в интернет пространството за отрицателен период от време.

Постепенно услугата се развива като на пазара се появяват редица сайтове за групово пазаруване, предлагащи стотици оферти подходящи за всеки пол и всяка възраст. Все повече потребители ползват техните услуги, което от своя страна поражда редица въпроси за същността на покупка от такъв сайт, за начина на плащане, гаранции за качество и други.

2. Както при всяка търговия, тук също има не малък шанс за измами.

Това поставя един много важен въпрос, а именно как точно да се избегнат измамите, които се извършват често в подобни сайтове. Основната целева аудитория са жените на възраст от 22 до 42 години. Именно те са хората, които много често пазаруват инстинктивно, тоест взимат своите решения бързо. Но все пак, никой не може да ни отговори до колко самите потребите на сайтовете за колективно пазаруване внимават, когато пазаруват от тях.

На първо място трябва да се отбележи, че е необходимо внимателно да проверите сайтът за колективноно пазаруване преди да направите покупка от него. Най-важното тук е дали сайтът е регистриран на фирма, а това обикновено може да се види в секция "За нас", "Кои сме ние" или "Контакти", разположена в горната или долната част на началната страница. Ако откриете, че сайтът не е регистриран на фирма е силно препоръчително да го затворите и да не го отваряте никога повече. На второ място е важно да прочетете общите условия за ползване. Това е задължително тъй като при регистрация Вие сте длъжни да се съгласите с тях. На практика общите условия са договор между Вас и фирмата-собственик на сайта. Общите условия са важни защото в тях ще откриете вашите права и задължения, както и един друг важен момент: сайтът не поема отговорност ако търговецът на дадена услуга Ви излъже. На практика той е само платформа, която посредничи за сключване на сделката.

Следва стандартна регистрация в сайта, свързана с попълване на имена, имейл, град и телефон. Това става с помощта на бутон "Регистрирай се", "Вход" или "Създай акаунт" обикновено разположен на видно за потребители място. След като вече сте убедени, че сайтът за групово пазаруване, който сте избрали е сигурен и имате регистрация в него, можете да пристъпите към покупка на дадена услуга или продукт още известна като "покупка на ваучер". Също така ще можете да видите валидността на ваучера в дни, както и неговия уникален номер.

Тук се намесва и въпросът с плащането и по-точно как да заплатите виртуалният ваучер. Трябва да изберете опцията за закупуване, което става с цъкване на бутон от сорта на "Грабни", "Купи" или "Плати сега" разположен някъде около офертата. Натискането на този бутон ще Ви отведе в нова страница където трябва да изберете метод за плащане. Повечето сайтове предлагат разнообразие от разплащателни методи - от кредитна карта, през ePay та чак до банков превод. Изключително важно е да отбележим, че след като изберете метода за плащане трябва да се съгласите с общите условия на сайта. Също така в повечето случаи всеки виртуален ваучер е съпроводен и със свои общи условия, с които също трябва да се съгласите.

3. Как и от къде се печели от груповото пазаруване?

Сега е време да се зачудим къде е далаверата. Всъщност няма трик. Ако си търговец, притежаващ магазин за дрехи и пазаруваш стоката си от фабриката за дрехи, като направиш определен оборот и/или обем поръчки, получаваш отстъпка. Събирайки се една група хора прави точно това. Повече оборот за кратко време и съответно получават задружна/групова отстъпка от търговеца. Печалбата на търговеца се изразява в сдобиването с нови клиенти без да похарчи нито стотинка за реклама. Всъщност парите за реклама, които обикновено са заложени в цената на стоката или услугата, идват под формата на отстъпка.

Гарантирани нови клиенти - Много често хората не търсят "най-изгодната сделка", а перфектното извинение да опитат нещо ново и различно.

Ефективно измерим маркетинг - Няма предварителни разходи по включване на сделка в сайтове за групово пазаруване. С други думи сайтовете за групово пазаруване печелят само тогава когато и бизнесът печели с предимството, че бизнесът знае какво получава на всяка крачка от този процес.

Стани популярен в града си - Много често младата аудитория използва сайтовете за групово пазаруване като градски пътеводител, който ги насочва към неща които не са правили или дори не са чували, и всичко това на един клик разстояние.

4. Агрегатори на оферти.

Агрегаторите на оферти са уеб сайтове, които събират на едно място офертите от няколко сайта за колективно пазаруване и позволяват тяхното филтриране по определени критерии. Основната идея на агрегаторите на оферти е да бъде улеснен изборът на клиентите, като същевременно се спести времето, необходимо за обхождането на редица знайни и незнайни сайтове за групово пазаруване.

Когато говорим за плюсовете от тези портали, неизменно трябва да започнем с времето, което ще Ви спестят. Изключително досадно е всеки ден да се налага да обхождате четири или пет различни сайта, за да видите всички нови оферти. Отваряйки избран от вас агрегатор спестявате време. На следващо място като плюс ще посочим факта, че агрегаторите малко или много улесняват вашия избор и Ви помагат да се спрете на най-подходящата оферта. На първо място това е свързано с по-малкия шанс да пропуснете определени предложения докато преглеждате един, а не 5 или 6 сайта. На следващо, когато офертите са събрани в един сайт тяхното сравнение е далеч по-лесно. Тук се намесва, може би най-полезната функция на агрегаторите за оферти и по точно възможността за филтриране. Всеки различен портал от този тип предлага разнообразни критерии, по които можете да подредите стотиците оферти налични в него. Така например може да изберете офертите само за град Варна или град Пловдив, да селектирате единствено предложенията свързани със спорт или например да разглеждате само офертите между 50 и 100 лева. Когато става въпрос за филтриране, агрегаторите предлагат възможност да видите и най-продаваните оферти, но полезността на тази функция е спорна предвид възможността в тази секция тенденциозно да бъдат поставени конкретни предложения, а не реално най-купуваните от потребителите. На последно място към плюсовете ще поставим и функцията за абонамент за последните оферти. Тя ще Ви осигури дневен бюлетин с последните предложения в избрания агрегатор като имейл, които ще Ви освободи от задължението да влизате в сайта и ще Ви напомня за необятния свят на колективното пазаруване всяка сутрин.

По отношение на отрицателните страни на агрегаторите на оферти за групово пазаруване на първо място се нарежда прекалено големият брой оферти, които предлагат тези портали. Предложенията са толкова много, че вместо да улеснят вашия избор и да Ви спестят време агрегаторите могат допълнително да Ви объркат и да Ви въвлекат в часове на превъртане на десетки страници, например с атрактивни екскурзии. Тук се намесва и невъзможността да филтрирате сайтовете, чийто оферти виждате. Ако например, искате да виждате предложенията само от 2 конкретни сайта това няма как да стане, а трябва да разгледате, всички които са включени в агрегатора. Фактът, че офертите не могат да се филтрират по сайтове е свързан и с маркетинговите стратегии на тези портали. Това обаче, не просто дразни потребителите, но и в определени случаи ги принуждава да преглеждат предложения, от които нямат интерес. Без значение обаче дали сте активен потребител на сайт за колективно пазаруване или на агрегатор на оферти, не забравяйте внимателно да проучите фирмата търговец на услугата или продукта, които купувате.

5. Кои са най-големите играчи в България?

При сайтовете за колективно пазаруване в страната лидер е Grabo.bg, като миналата година компанията отказа да се продаде на гиганта Groupon. От стартирането си през 2010 година, сайтът продава средно по 1 100 ваучера на ден. Grabo е най-посещаваният сайт за колективно пазаруване в България, като е в топ 50 според статистики от Alexa и оперира в 20 български града.

При агрегаторите най-големият в България е VsichkiOferti.bg със средно 3 000 продавани ваучера на ден. Като се има предвид и нуждата от значително по-малко персонал, това е един доста атрактивен бизнес модел. Със своите 18 000 уникални посещения на ден, сайтът е в топ 300 на най-посещаваните български сайтове според трафик анализатора Alexa. VsichkiOferti предоставя оферти в 15 български града, събрани от 70 сайта за колективно пазаруване.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сайтове за колективно пазаруване 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.